Parlament

Parlament

2021. április 18., vasárnap

Tükröm-tükröm...

2020 június 6-án - két nappal a trianoni országcsonkolás 100. évfordulója után - Orbán Viktor egy új Turul-szobrot avatott Sátoraljaújhelyen, Matl Péter alkotását. Korábban - még 2012-ben - Ópusztaszeren avatott Turul-szobrot, és az ott elmondott és a nyolc évvel később elmondott beszéde között sok tartalmi hasonlóság volt, erről írtam is egy posztot. Sejthettük, hogy a szoboravatás és az ott elmondott beszéd a járvány ellenére is hullámokat vet majd itthon és külföldön egyaránt.

Elsőként a kormány által fenntartott egyik propagandaszervezet, az Alapjogokért Központ reagált egy, Orbán beszédének megállapításain alapuló propagandafilmmel, melynek címe: Igazság, erő, felemelkedés. Már maga a film is rémisztő volt, de azok a hirdetések, amelyekkel elárasztották a KESMA alá betagozott sajtóterméknek alig nevezhető kiadványokat, de még a Nemzeti Sportot is, már valóban a múlt század '40-es éveit idézik:

Érdekes, hogy édesanyám nemzedékének azonnal átjött, milyen időket idéz egy ilyen fénykép:

Nos, a felháborodásom hatására énekeltem egy dalt a hitleri Németország egykori híres slágerének, a Lili Marleen-nek a dallamára:

Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós úgy nyilatkozott, hogy szerinte a "Tegyük együtt naggyá a Kárpát-medencét" szlogen nem fenyegetést, hanem éppen ellenkezőleg, barátságos közeledést jelent a környező országokhoz. Nos, akkor ezt a románok alaposan félreérthették, mert haladéktalanul törvénybe iktatták Trianon évfordulójának nemzeti ünnepé nyilvánítását.

A sort a Magyarságkutató Intézet folytatta, mely az 1100 évvel ezelőtti pozsonyi csatát dolgozta fel teljesen vállalhatatlan vizuális színvonalon több ponton is erősen történelemhamisító tartalommal.

Végül idén, a Fidesz megalakulásának 33. évfordulójára (korábban, a 30 évforduló kapcsán már posztoltam arról, hogyan távolodott el a párt eredeti alapelveitől) a párt ifjúsági tagozata egy tükörbe gravíroztatta Orbán turulos beszédének hét kiemelt mondatát, melynek első példányát maga a miniszterelnök kapta meg, de hamarosan minden Fidesz-tagnak jut majd egy ilyen.

A hét jelmondat kicsit bibliai is. Krisztus hét szava a kereszten Joseph Haydnt is oratórium megírására ihlette, nem csodálkoznék egy hasonló dalművön Orbán szavaiból összeállítva.

A mondatok egy része persze csak üres Coelho-i frázis, mások tipikus Orbáni szájhősködések, de azért van köztük néhány tőről metszett fasiszta mondat is. Vegyük őket szépen sorba:

  1. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse!
    Furcsán hangzik ez annak a szájából, aki már régóta a saját mércéje alapján szeretné megmondani, ki az "igazi" magyar. Ne felejtsük el, hogy a legszebb hazafias versünk költőjét azért küldtük halálba, mert szerintünk nem volt eléggé magyar.
  2. Minden magyar gyermek egy újabb őrhely!
    A jelenlegi kormányzat mindent megtesz, hogy manipulálhassa az ifjúságot a nemzeti alaptantervtől kezdve az egyetemek haveri kurátorok által működtetett alapítványokba történő kiszervezésén keresztül a kultúra fölött gyakorolt állami kontrollig.
  3. Az igazság erő nélkül keveset ér!
    Az elmúlt években gyakran erőfölénnyel pótolták az igazság hiányát, a törvényeket pedig saját akaratuk szolgálóleányává tették, beleértve az évente módosított alaptörvényt is.
  4. Csak az a mién, amit meg tudunk védeni!
    Az a mondat valójában az orbáni hatalomtechnika alapvetése. Épp most folyik az egyes hatalmi ágak és gazdasági centrumok kimenekítése egy esetleges választási vereség esetére.
  5. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyertük!
    Ez a miniszterelnök focipályán összeszedett egyik legsúlyosabb jellemhibája. A vereség elviselésének hibája már többször hajszolta törvénytelenségbe a kormányt (pl. CEU, Kubrádió). Az egykor a jogállamiság pártján álló Fidesz ma nyíltan azt hirdeti, hogy addig kell módosítgatni a játékszabályokat, amíg minket nem hoznak ki győztesnek.
  6. Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs!
    Orbánék rendszeresen összemossák a nemzetet, az országot és az államot, állampolgárságot osztogatva boldog-boldogtalannak, ahogyan az érdekük kívánja.
  7. Egyetlen magyar sincs egyedül!
    Na erről tudnának mesélni azok a járvány ideje alatt tönkre ment kisvállalkozók, aki Európa legkisebb mértékű állami támogatását kapták kormányunktól.
Egy rendhagyó dalt készítettem Orbán tükréről. A dal végén a tükör összetörik, remélem Orbán hatalmi vágyai is így törnek össze jövőre.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése