Parlament

Parlament

2021. április 4., vasárnap

Gondolatok beoltásommal kapcsolatban

Kedves blogolvasók. Elveszítettem oltatlanságomat, már nem vagyok vakcinaszűz.

Orbán Viktor első ígéretét még nem tartotta be (hogy március 15-ig beoltanak minden 60 év fölötti állampolgárt), de levélben küldött ígéretéhez híven (miszerint húsvétig tényleg beoltanak minden 60 felettit) ma, húsvét vasárnapján, Krisztus feltámadásának délelőttjén a Szent Ferenc kórházban megkaptam első adag védőoltásomat.

Katt a teljes képernyős nézetért
De ne szaladjunk ennyire előre!

Még decemberben, mihelyst lehetőség nyílt regisztrációra, jelentkeztem a védőoltásra. Gyanús volt, hogy semmiféle visszajelzést nem kaptam a regisztrációmról, de amikor édesanyámat megpróbáltam ugyanerről az email-címről regisztrálni, azt a válaszüzenetet kaptam, hogy ez az email-cím már foglalt. Ezt meg is reklamáltam különben, hogy nem életszerű, hogy egy család több tagja nem regisztrálhat azonos email-címről, de lényegében azt a választ kaptam, hogy "Mi így szállunk le a bicikliről". Máig sem teljesen világos, hogy, ha van egy tényleg minden elismerést megérdemlő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nevű portál, akkor mi szükség volt erre az informatikai szempontból szánalmas fércmunkának tekinthető kormányzati regisztrációs oldalra.

Telt-múlt az idő, közben nemcsak feleségemet, és egy csomó rokont, ismerőst oltottak be, de sorra kapták az oltásra regisztráltak az emaileket, leveleket és sms-eket a kormánytól. Mondjuk az sms-kampány nem volt egészen sikeres, a vásárosnaményieket Győrbe, a pécsieket Váci oltópontokra rendelték, gyakran egy háztartásban élőket az ország egymástól távol eső szegleteibe, hívtak holtakat és már beoltottakat, szóval volt egy kis kavarodás. Én viszont csak vártam és vártam.

Márciusban kaptam a fenti levelet a húsvéti oltás ígéretével, de kicsit megzavart, hogy amikor végre elérhetővé tették, hogy az ember lekérdezhesse, vajon nyilván tartják-e regisztráltként, akkor nemleges választ küldött a rendszer (természetesen megint nem a EESzT).

Katt a teljes képernyős nézetért

Végül aztán nagyhéten megcsörrent a telefonom, és háziorvos jelezte, hogy szeretettel várnak a Szent Ferenc kórházban kialakított oltóponton húsvét első napjának délelőttjén. Furcsa lett volna, ha minden klappol. Most az volt a bibi, hogy az oltóponton más TAJ-szám szerepelt a nevem mellett. Szerencsére a szervezők átlendültek ezen a problémám és megkaptam első adag Pfizer-oltásomat. (megjegyzem, a Pfizer csak a gyógyszergyár neve, ők gyártják a Viagrát is, a vakcinának saját neve is van, úgy hívják: Comirnaty COVID-19 mRNA Vaccine).

Vágyakozásomat az oltás iránt ugyanúgy dalban is kifejeztem, mint ahogyan azt, hogy húsvéti locsolkodás helyett ezúttal a húsvéti oltakozás van divatban.

---

Miniszterelnökünk szerint oltónemzet lettünk, azt értve ezalatt, hogy Európa élvonalában járunk az 1 millió lakosra vetített vakcinációban (egyesek szerint az "oltónemzet" a "vacci-nation" tükörfordítása). Míg Brüsszel csak ügyetlenkedik és szerencsétlenkedik, addig mi keleti vakcinákkal pótoljuk az elmaradt nyugati szállításokat. Itt azonban érdemes megállni egy pillanatra.

Amikor a múlt év vége felé először jelentek meg a koronavírus elleni védőoltások, a gazdag nemzetek jó pénzért, egymás fölé ígérve elkezdték lerabolni a piacot, így lett az oltakozás vezető nemzete Izrael, az USA vagy Nagy-Britannia. Az Európai Unió a járvány kezdete óta már másodszor bizonyította, hogy a bajban a szolidaritás a legfontosabb: ősszel közös hitelfelvételi és pénzügyi csomagot fogatunk el (amit Magyarország rögtön egy ócska vétó-fenyegetéssel támadott be), majd később a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk, nyitva hagyva a lehetőséget az Unión kívüli - a nem közös engedélyezés és beszerzés hatálya alá eső - oltóanyagok beszerzésére. Nyilvánvaló, hogy ha az EU erős nemzetei, Németország, Franciaország maguk is a közös beszerzésen kívüli csatornákat is keresték volna, akkor ezt a piacot ugyanúgy lerabolták volna a kis nemzetek kárára, ahogyan azt tették a britek vagy az amerikaiak. Vagyis az, hogy ezek az országok azóta is következetesen ragaszkodnak a közös beszerzéshez, és az újabb vakcinákhoz is kizárólag a közös engedélyezés és beszerzés csatornáin keresztül akarnak hozzájutni, az nem a "szerencsétlenkedés", hanem az európai szolidaritás jele. Csak a kis nemzetek tehették meg, hogy olyan vakcinák felé kacsintgassanak, melyeket gyártóik szándékosan nem engedélyeztetnek az EU-ban, mert így, surranópályán, magas árakkal és laza szállítási feltételekkel szeretnének inkább érvényesülni. Ez nem minőségi, hanem piacpolitikai szempont.

És így - a kínai és orosz vakcinákkal - lettünk oltónemzet, és ez tette lehetővé az "oltásellenes baloldal" mítoszának megteremtését is. Orbán megint legalább két lépéssel előre gondolkodott, mint az ellenzék:

  • Jól tudta, hogy a hazánkra nézve egyre kedvezőtlenebb járványadatokból csak úgy tud jól kijönni, ha a védőoltások tekintetében élharcosok vagyunk, ehhez jöttek kapóra az Unió által nem vizsgált és EMA-engedéllyel nem rendelkező, viszont az uniós kvótán felül beszerezhető vakcinák;
  • Sejthette azt is, hogy ezt az ellenzék támadni fogja, ezért ugyanúgy rásütheti az "oltásellenes" bélyeget, ahogyan tavaly tavasszal a felhatalmazási törvény meg nem szavazásakor a "védekezésellenes" jelzőt.
Vagyis az ellenzék megint besétált Orbán kelepcéjébe, és most már a választásokig csupa ilyen hírrel lesz tele a híradó:







A kormány a járvány elleni védekezésnél a második és harmadik hullámban inkább a svéd modellt választotta, és csak óvatos és megkésett zárást rendelt el. Ennek meg is lett az eredménye, a korábbi jól védekező országból sereghajtók lettünk:
A karantént már senki sem ellenőrzi, COVID-os betegek tömegközlekedéssel mennek teszteltetni magukat, majd pozitív tesztjük birtokában tömegközlekedéssel hazamennek, de előtte még beugranak a közértbe vásárolni. Személyesen váltják ki a Favipiravirt, nem kis megütközést keltve a patikusokban.
Azt a szlogent, hogy minden élet számít, most a védőoltásokban szerzett előny váltotta fel, és aki a COVID-áldozatok hatalmas számával mer előhozakodni, az halálkampányt folytat.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése