Parlament

Parlament

2021. április 24., szombat

Ismét világi épület Magyarország legmagasabb épülete

"Gyertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az égig érjen; és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén!" (MÓZ-I 11/4)

Azt tudtátok-e, hogy Magyarországon 400 éven keresztül egy világi épület, a soproni Tűztorony volt a legmagasabb a maga 58 méterével. Előtte 100 évig a zsámbéki premontrei prépostság temploma egy évszázadig legmagasabb épületünk volt (51 m), mely sikeresen vészelte át a tatárjárást és a török dúlást, hogy aztán a 18. századi nagy komáromi földrengésben kelljen összeomlania. Nem építették újjá, de jobboldali tornyának süvege megmaradt, így egészen 1743-ig, a pesti Alcantarai Szent Péter templom felépítéséig (75 m) legmagasabb templomunk volt. Hazánk viharos évszázadaira jellemző, hogy miközben Európa-szerte égbeszökő katedrálisok épültek, nálunk szerényebb méretűek maradtak Isten házai.

2021-ig, vagyis 278 éven keresztül viszont hazánk magas épületeit kizárólag templomok uralták. Persze az ipari épületeket (adótornyok, gyárkémények) nem számítjuk, ebben a tekintetben még mindig az 1933-ban épült gyönyörűséges lakihegyi adótorony vezeti a mezőnyt a maga 314 méterével.

150 éve, az 1869-ben felszentelt esztergomi bazilika a legmagasabb templomunk (100 m), de ebben van egy kis csalás, mert ezt a magasságot a kripta aljától mérik, a járdaszinttől mérve "csak" 88 méter. Budapesti épületeink közül a Parlament és a Szent István Bazilika egyaránt 96 méter magasak. A szocializmus éveiben azzal frocliztuk az egyházat, hogy a Parlament csúcsára egy 4 m magas vöröscsillagot helyeztünk, így azzal mérve az Országház is 100 m-es volt.

A szentendrei pismány-hegyi nyaralónk teraszáról nézve Budapest sziluettjét is a Bazilika uralta, a Parlament ugyanis eltűnt a Gellérthegy szürke hátterében. Azóta viszont két jelentősebb épület is feltűnt a horizonton: a Puskás Aréna hatalmas tömbje és a MOL-torony, mely még épül, de már meghaladta a Bazilika magasságát. Végleges magassága 120 méter (28 emelet) lesz, amellyel még nem tekinthető felhőkarcolónak, mert ez a cím csak 150 métertől jár (például a kölni dóm tornyai 150 méteresek!).

Budapest látképe nyaralónk teraszáról: jobbra a Bazilika, középen a Puskás, balra a MOL

Vagyis magasság tekintetében ismét világi épület vette át az uralmat a magasépületek között.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése