Parlament

Parlament

2020. június 20., szombat

Az én Benedek Tiborom

Mondjátok meg, mi az esélye annak, hogy 24 órán belül két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk távozik? Lehet, a lottóötösnek nagyobb.
Kárpáti György generációjából két háromszoros olimpiai bajnok került ki: ő és Gyarmati Dezső. Mindketten a nemzet sportolói voltak, Gyarmati hét éve már nincs velünk, ekkor került be helyére Kárpáti György a magyar sportolók nemzeti Patheonjába. Harmadik olimpiai győzelmének az 1964-es tokiói olimpián fültanúja voltam: apámmal hallgattuk a rádiót, és Szepesi György azt kiabálta: Lőj, Dömötör, lőj! (A győzelmet kiharcoló Dömötör Zoltán tavaly halt meg)
A magyar vízilabdát az 1976-os montreali győzelem után kezdtem figyelni (Egerben voltam éppen építőtáborban, ott néztem a meccseket az éjszakában). Nem sejtettem, hogy újabb olimpiai aranyra 24 évet kell várnom, a világbajnoki cím is került minket és az 1997-es Európa-bajnokságig csak egyszer, 1978-ban sikerült elnyernünk ezt a trófeát. Montreal egyik bajnoka, Faragó Tamás egy utcányira tőlünk lakott, egyszer elment Orsiékhoz az óvodába élménybeszámolót tartani.
Néztem a 1996-os atlantai drámai bronzmeccset az olaszok ellen: a rendes játékidőben nem sikerült kiegyenlítenünk, de az ünneplő olaszok a játék lefújása előtt pár tizedmásodperccel már a vízbe vetették magukat, hogy ünnepeljenek. Jogos volt a büntető, be is lőttük, de a hosszabbításban kikaptunk, pedig Benedek 4 gólt lőtt ezen a meccsen.
Az igazi aranycsapat 1997-től, Kemény Dénes szövetségi kapitányságától kezdett tündökölni, amikor megnyertük a sevillai Európa-bajnokságot. Annak a döntőnek a hőse Kásás Tamás (szintén háromszoros olimpiai bajnok) volt, aki mesterhármasával megnyerte nekünk a meccset.
Benedek Tibor 1991 óta, vagyis már 19 évesen tagja volt a válogatottnak, így részese volt az 1997-es győzelemnek is. Sajnos az 1999-es firenzei Európa-bajnokságon egy ostoba eltiltás miatt nem lehetett ott. Azt Biros Péter (szintén háromszoros olimpiai bajnok) mesterötösével fölényesen nyertük meg. Benedeket megviselte az igazságtalan eltiltás, a visszavonulás gondolatával is foglalkozott.
2000-ben aztán megkezdődött az aranycsapat nagy menetelése. Vicces, de a Sydney-i olimpia vízilabda döntőjét - amit egyébként nagy fölénnyel nyertünk az oroszok ellen - azért nem néztem, mert egy időben volt a magyar női kézilabda döntővel. A legtöbb gólt (4-et) Benedek dobta ezen a meccsen.
(Itt hadd tegyek egy kitérőt: a Mocsai Lajos által vezetett női kézilabda-válogatott hatgólos előnyről kapott ki Dániától Sydneyben, és hasonlóan jártunk a 2003-as világbajnoki döntőben Zágrábban a franciák ellen. Két világversenyen énekelték ki a Testnevelési Egyetem jelenlegi rektora csapatának szájából a sajtot a döntőben. Ugyanez a problémám a legendás aranycsapattal is: tényleg korának legjobb labdarúgó-válogatottja volt, de a célban, a berni döntőben 1954-ben a lehető legtragikusabb módon - 2-0-ról 2-3-ra - buktunk el. Pont az a lényeg, hogy a magyar vízilabda-válogatott aranykorszakát nem jellemezték ilyen bukások. Sőt!)
A 2004-es athéni döntő egész más volt. Már a meccs legelején elhúztak a szerbek három góllal, innen sikerült visszakapaszkodva 8-7-re megnyernünk. Ennek a meccsnek a gólkirálya Kiss Gergely (szintén háromszoros olimpiai bajnok) volt 4 góllal. Jól emlékszem, ezt a meccset megkönnyeztem.
Ahogyan visszaemlékszem, a 2008-as pekingi döntőben USA ellen nem kellett különösebben izgulnom. 14-10 lett a végeredmény, és Varga Dániel mellett három góllal megint Biros Péter volt a legeredményesebb.
A három olimpia között volt még egy 2003-as világbajnoki győzelem is, 11-9-re vertük az olaszokat a döntőben. A legtöbb gólt, 3-at megint Biros lőtte Madaras Norbert mellett.
A Kemény-korszaknak magán a szövetségi kapitányon kívül hat háromszoros olimpiai bajnoka volt: Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán. Kősziklák voltak, a döntő pillanatokban mindig számíthatott rájuk a csapat. Többen is szerepeltek öt olimpián, akárcsak Benedek, de Benedeknek módja volt szövetségi kapitányként is vezetni a csapatot Rióban és világbajnoki címet szerezni 2013-ban Barcelonában. Azt tudtuk, hogy a vízilabdacsapatnak hosszú ideig nem lesz még egy ilyen nagy korszaka, de reményt adhat a 2020-as budapesti Európa-bajnoki győzelem, amit még pont a világjárvány kitörése előtt sikerült kivívni.
Orbán szeret híres sportolók körében lenni, az ő fényükben sütkérezni. Gyakori vendége volt Kárpáti György, akinek még tanácsadói státuszt is adott. Olyan híres olimpikonok kaptak kormányzati beosztást, mint Ábrahám Attila (kajak), Borkai Zsolt (torna), Fábián László (öttusa), Gyulay Zsolt (kajak), Mocsai Lajos (kézilabda), Nébald György (kard), Szabó Bence (kard), Szabó Tünde (úszás). Benedek Tibor nem állt be ebbe a sorba. Nem volt rá szüksége.
Benedek sohasem volt celeb, bár nem volt könnyű elkerülnie a dicsőséggel járó felhajtást. Csak sokára tudtam meg, hogy a színész Benedek Miklós fia (Benedek Miklóst idén felterjesztették a nemzet színésze díjra Andorai Péter helyére, de a címet végül Jordán Tamás kapta meg).
Benedek Tibor korai és méltatlan halála azért ütött nagyon szíven, mert pont annyi idős voltam, amikor Petra született, mint most Benedek. Akkor sokan felelőtlennek tartottak, én pedig nem is értettem, mire gondolnak. Igen, kedves olvasóim, bármikor meghalhatunk, de nem szabad, hogy ez a gondolat befolyásolja döntéseinket. Benedek Tibornak az élet ez alatt a 48 év alatt is mindent megadott, amit egy ember várhat: sikert, kudarcot, szerelmet, csalódást. És a szurkolók most már soha el nem múló szeretetét.


Ha valaha elbeszélik történetemet, mondják el majd, hogy óriások közt éltem. Az ember úgy kél és dől, akár az őszi búza, de néhány név soha nem merül feledésbe. Mondják el majd, hogy láthattam Hektort, lovak szelidítőjét. És mondják el, hogy Akhilleusz korában éltem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése