Parlament

Parlament

2012. június 2., szombat

Chile '62

Most, a foci EB lázában nem árt megemlékezni arról, hogy 50 éve volt a chilei labdarúgó világbajnokság. Apám 50 évvel ezelőtti blogjában is nagy teret szentelt ennek az eseménynek.
Akkoriban még nem volt se műhold, se televízió (legalábbis nekünk), így Szepesi György közvetítéseit tenger alatti kábelen keresztül rádión hallgattuk. A csoportmeccseket vereség nélkül abszolváltuk (győzelem Anglia és Bulgária ellen, döntetlen Argentínával), így a legjobb nyolc közé, az egyenes kiesési részbe jutottunk. ahol sehogysem tudtuk feltörni Csehszlovákia betonvédelmét, és 1:0-ra kikaptunk. A csehek végül a braziloktól kaptak ki a döntőben és másodikok lettek.
Szövetségi kapitányunk ugyanaz a Baróti Lajos volt, aki 1978-ban az argentin VB-re is kijutott a csapattal. Amint azt az egyik mellékelt karikatúrán látni lehet, a lapok azon élcelődtek, hogy a Spanyolországban frissen honosított Puskás Ferenc csapatával nem lehet ott a VB-n. Nemzeti hősünk, ki a Szent István Bazilikában nyugszik, ezen a rajzon olyan bűntudatos ábrázattal szerepel, ahogyan a korabeli karikatúrákon a reakciósokat és a nép ellenségeit rajzolták.
A magyar labdarúgók 25 éve nem jutottak ki világbajnokságra, az EB-n elért legjobb helyezésünk 1964-ben egy harmadik hely volt. 1972-ben negyedikek lettünk, később azonban már nem jutottunk ki az EB zárószakaszára, melyre kezdetben négy, később nyolc, végül pedig 16 csapat kvalifikálhatta magát. Közismert, hogy az idei EB megrendezésére Horvátországgal közösen kandidáltunk, de a Lengyelország-Ukrajna páros elhappolta előlünk az eseményt. De majd most lesz sok új stadionunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése