Parlament

Parlament

2012. június 21., csütörtök

Okostelefonok funkciói XI - e-könyv

Androidos és Symbianos telefonokra egészen biztosan kínálnak ekönyv-olvasó alkalmazásokat, de bizonyára a többi okostelóra is. Ennek ellenére nem gondolom, hogy túl sokan használnák könyvolvasásra a telefonjukat. Ebben a rovatban felsorolt okostelefon-funkciók közül talán a telefonáláson és az SMS-kommunikáción kívül  minden funkciót inkább a megfelelő célkütyüvel oldunk meg. Az okosteló olyan, mint egy jó svájci bicska: mindig kéznél van, de a profi megoldásokhoz inkább a profi eszközök valók.
Azért kezdtem ezzel a hosszadalmas bevezetővel, mert Bori a 20. születésnapjára kapott egy ekönyv-olvasót. Pontosabban egy ígérvényt egy ilyen olvasóra, mert - akár hiszitek, akár nem - az április 27-ei megrendeléstől csaknem két hónapot vártam egy PocketBook Touch 622-re. De megérte.
Akárcsak a többi olvasó, ez is számtalan formátumot ismer, a PDF formátumot is egészen jól tördeli, az e-tintás kijelző egy igazi csoda, minél jobban süt a nap, annál kontrasztosabb, a karakterek rajzolata gyönyörű, öröm olvasni, az ékezetes karakterekkel sincs gond. Minden megkezdett könyvet onnan folytathatsz, ahol abbahagytad, de helyezhetsz el külön könyvjelzőket, fűzhetsz hozzá megjegyzéseket. A digitális könyvek között nincs olyan, hogy "jaj, hova is tettem?", mert a könyveket kereshetem cím, szerző, nyelv, műfaj és még ki tudja hány kritérium szerint.
Bori örült, mert két hónap múlva megy Amsterdamba, és aggódott, hogyan vigyen magának olvasnivalót. Persze netbook és telefon lesz nála, de azokon nem az igazi az olvasás.
Bori csak az igazi könyveit sajnálja. Érdekes módon könnyedén váltunk meg a bakelitlemezektől, a magnókazettáktól és a videokazettáktól, de valahogy Gutenberg találmányáról nem tudunk lemondani. Hiányzik nekünk a könyvek illata. Persze nem lennék meglepve, ha hamarosan könyv-illatú olvasókat árulnának cserélhető illat-patronnal. Egy magára adó értelmiségi otthonában hatalmas könyvszekrények roskadoznak a könyvek alatt. (Egyszer nálunk járt egy amerikai házaspár, és amikor meglátták a könyvszekrényünket, csodálkozva kérdezték: Magyarországon nincsenek könyvtárak? Miért vásároltok könyveket, miért nem utaztok inkább?)
Borinak egy csomó klasszikus irodalmat töltöttem új olvasójára, hiszen a klasszikus irodalom ingyen hozzáférhető. A kortárs irodalommal az a helyzet, hogy az ekönyv-forgalmazók kb. a nyomtatott könyv árának kétharmadáért-háromnegyedéért kínálják a kiadványokat, persze a szürke zónából minden beszerezhető ingyen.
Most nagyon lelkes vagyok, és azt tervezem, hogy azokat a könyveinket, amelyek nem számítanak könyv-ritkaságnak, nem tartalmaznak művészi képeket, de megszerezhetők ekönyv-formában, azokat kiselejtezem, kiváltom őket a digitális változattal. Persze lelkem mélyén tudom, hogy ez is felesleges, hiszen odakünn, az információs felhőben úgyis minden megvan. Könyvszekrényünkön valóban csak értékes ritkaságok, albumok lesznek. Ezzel sok helyet takaríthatnánk meg. 600 évvel a könyvnyomtatás feltalálása után a könyv már csak ritka, értékes ajándéktárgy lesz, kulturális igényeinket pedig kis, zsebben hordott kütyüvel fogjuk kielégíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése