Parlament

Parlament

2018. július 9., hétfő

Timetable

Néha elegendő, ha a megfelelő híreket időrendi sorrendbe állítjuk, hogy megvilágosodjon egy esemény. Kicsit összeesküvés-elméletnek tűnhet, de a CEU-val kapcsolatban összeállítottam egy menetrendet. Ebben a CEU kezdetben vesztésre állt, majd előnyre tett szert, aztán ismét hátrányba került, hogy a végén mégis győztesen kerüljön ki egy teljesen értelmetlen küzdelemből.
Orosz-amerikai csetepaté egy pohár vízben.

  • 2016. július 23. Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen kinyilvánította, hogy a maga részéről Donald Trumpot támogatja az elnökségért folytatott küzdelemben Hillary Clintonnal szemben. Ez nagy bátorság volt a magyar miniszterelnök részéről, mert a közvélemény-kutatók végig Clintont tartották esélyesebbnek, de Orbán 19-re lapot húzva - az európai vezetők közül elsőként - Trump mellett tette le a voksát.
  • 2016. november 8. Donald Trumpot hatalmas meglepetésre elnökké választották, Orbán az elsők között gratulált az USA új elnökének. Makacsul tartották magukat a pletykák, hogy megválasztásában az orosz titkosszolgálat is támogatta az elnököt.
  • 2016. december 11. Putyin orosz elnök bezáratta a Szentpétervári Európai Egyetemet. Az EUSP-t a budapesti CEU-hoz hasonlóan támogatta Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, és Putyin fő baja az volt vele, hogy az egykori Szojúz területéről származó diákok ismerkedhettek meg itt a nyílt társadalom eszméjével.
  • 2017. január 20. Trumpot beiktatják hivatalába.
  • 2017. február 2. Putyin Budapestre érkezik és tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel. Gyanúm szerint itt fejezte ki óhaját, hogy a másik kelet-európai "felforgató központot", a CEU-t távolítsa el Budapestről. Orbánék elemezni kezdték egyrészt az eltávolítás módját, másrészt igyekeztek felmérni az amerikaiak várható reakcióját. 
  • 2017. március 28. A kormány benyújtja a CEU működését ellehetetlenítő felsőoktatási törvényjavaslatot. A hatalmas hazai és nemzetközi tiltakozás valószínűleg nem lepte meg Orbánékat, az azonban okozhatott némi zavart, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Mark C. Toner azonnal aggodalmának adott hangot.
  • 2017. április 4. A sürgősséggel tárgyalt törvényjavaslatot (sürgősséggel hadüzenetek vagy természeti katasztrófák esetén szokott dönteni a Parlament) elfogadják. A törvénytervezethez benyújtott módosítások még szigorúbb határidőket írnak elő: 2018. január 1-ig meg kell állapodni az amerikai szövetségi kormánnyal, és a CEU-nak New York államban is oktatási tevékenységet kell folytatnia.
  • 2017. április 10. Áder János köztársasági elnök aláírja a törvénymódosítást.
  • 2017. július 21. David Kostelancik, az USA budapesti nagykövetségének ügyvivője rosszallását fejezi ki a Soros-plakátok és a CEU vegzálása miatt, de Orbánék úgy gondolják, hogy ő a régi kormányzat embere (a korábbi nagykövet, a demokrata Colleen Bell megbízatása Trump beiktatásával lejárt), rosszul tájékozott és nem az amerikai adminisztráció véleményét képviseli. Közben az orosz-amerikai viszony egyre mérgesedik a szíriai polgárháború kapcsán, egyre kevésbé valószínű, hogy az USA helyeselné, ha orosz kérésre egy amerikai egyetemet zárnának be Budapesten.
  • 2017. augusztus 27. Putyin a budapesti cselgáncs világbajnokságra érkezik, és tárgyal Orbán Viktorral. Bizonyos, hogy a CEU ügye is szóba került. 
  • 2017. október 3. A CEU bejelenti, hogy együttműködési megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, ahol kurzusokat indít majd, így eleget tesz a lex-CEU azon követelményének, hogy oktatási tevékenységet kell folytatnia abban az államban, ahol be van jegyezve. New York állam oktatási hivatala pedig kiadta hozzájárulását, hogy a CEU Magyarországon is folytathassa az oktatást. A labda a magyar térfélre került át, már csak a magyar kormány jóváhagyására volt szükség, az egyetem lépéselőnybe került.
  • 2017.október 17. A kormánynak időt kell nyernie, mert rájön, hogy elszámította magát az amerikai reakciókkal kapcsolatban. Egy évvel meghosszabbítja a CEU-nak szabott határidőt, amit pedig pont a kormánypárt javaslatára kurtítottak meg az eredeti törvényjavaslathoz képest. Bár hülyét csináltak magukból, mégsem mernek kihátrálni a CEU-ügyből, inkább halogatnak.
  • 2018. április 9. Egy nappal a Fidesz választási győzelme után a CEU egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városával egy bécsi kampusz létesítéséről. A CEU menekülési útvonalat épít ki, látszólag vesztésre áll.
  • 2018. április 13. Négy nap múlva Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Altusz Kristóf, a külföldi egyetemek engedélyeztetésével kapcsolatban lefolytatandó tárgyalásokat vezető kormánymegbízott, valamint Kumin Ferenc konzul felkeresik a Bard College-t, hogy tanulmányozzák, a CEU valóban eleget tett-e minden, a törvényben szabott feltételnek. Bár a CEU-nak június végéig el kell döntenie, hogy meghirdesse-e a következő budapesti tanévre a felvételt, a kormány tovább halogat. Arra számítanak, hogy a CEU magától távozik.
  • 2018. május 9. Trump kinevezi a 79 éves David Cornstein-t budapesti nagykövetnek, aki kijelentette, hogy síkra fog szállni a magyarországi demokráciáért és megvédi a CEU-t.
  • 2018. június 23. A CEU kuratóriuma (board of trustees) összeül, hogy megvitassák, meghirdessék-e a következő akadémiai évre a felvételt. Az ülésen maga Soros György is részt vett. Úgy döntöttek, hogy az egyetem Budapesten marad.
  • 2018. június 28. A Budapestre érkező David Cornstein első útja a CEU-ra vezetett, ahol tárgyalt Michael Ignatieffel, az egyetem rektorával, és az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította.
Ignatieff és Cornstein találkozása
Orbánéknak már egy éve tudniuk kellett, hogy a CEU-ügyben veszítettek. Ráadásul nagyon egyszerű lett volna kijönni a dologból: Aláírni a megállapodást New York állammal, majd mindenfelé azt kommunikálni, hogy lám, kár volt a nagy csinnadratta a CEU részéről, hiszen elég csak betartani a törvényeket. Csakhogy Orbán igazi harcos, ezért abban reménykedett, hogy a halogatás eléri célját, a CEU önként távozik majd. Az sem zavarta, hogy korai hűségnyilatkozata ellenére másfél évvel Trump beiktatása után sem sikerült kétoldalú találkozót megszervezni az elnökkel.
Valószínűleg egy-két hónap múlva, észrevétlenül, a nyári uborkaszezonban aláírják a megállapodást, a Magyar Idők majd megírja, hogy csak liberális hisztériakeltés folyt a CEU körül, azt senki sem akarta elzavarni Magyarországról, de hazánk egy jogállam, itt még Soros Györgynek is be kell tartania a törvényeket. Putyint meg majd csak kiengesztelik valahogy, ha a paksi szerződés és a metrószerelvény-felújítás nem volna elegendő az orosz elnöknek. Az Index és a HirTV elhallgattatásával talán beéri.
Megtanulta Orbán már ezt a harcot, egy igazi sunyimuki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése