Parlament

Parlament

2016. május 27., péntek

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Posztom címe Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszédének utolsó mondata. Most van a beszéd elhangzásának 10 évfordulója, de persze mi csak jóval később, 2006 szeptember 17-én szerezhettünk tudomást róla. Mindjárt lángba is borult a fél város.
A "forró Őszödöt" egy forró nyár előzte meg, a beszéd nyilvánosságra hozása már csak olaj volt a tűzre. Az MSZP zárt frakcióülése - amin az ominózus beszéd elhangzott - után két héttel, június 10-én hirdették ki az újonnan alakult Gyurcsány-kormány megszorító intézkedését, a Gyurcsány-csomagot. A miniszterelnök azt mondta: nem fog fájni. (Csak kontrasztként: három évvel később Bajnai Gordon ezekkel a szavakkal vezette elő programját: Fájni fog.) Szóval a Gyurcsány fájdalommentes csomagja 30 % gázár- és 12 % villamosenergiaár-emelkedést, a TB és az SZJA emelését, a fél évvel azelőtt csökkentett ÁFA emelését valamint a cigaretta és az alkohol jövedéki adójának emelését hozta.
Tiltakozások indultak meg országszerte, az őszi önkormányzati választásokat megelőző nagygyűléseken Gyurcsányt mindenhol tiltakozó tömeg fogadta.
Július közepére a miniszterelnök gyanút foghatott, hogy a zárt körben elmondott beszéde a Fidesz kezébe került. A Fidesz terminológiájában a nyár során fokozatosan megjelentek a "hazugság", a "trükközés" szavak. Gyurcsány egy július végén elmondott televíziós beszédben próbált enyhíteni a helyzeten, de mivel a titkos beszédről még mindig nem esett szó, a szereplés érthetetlen és semmitmondó volt.
Az őszödi beszéd nyilvánosságra hozását direkt úgy időzítették, hogy Orbán Viktor éppen külföldön tartózkodjék, mintha mit sem tudna az egészről, pedig nem lehet kétséges, hogy akkor már a Fidesz egész felső vezetése hónapok óta azon dolgozott, hogyan hozhatja a beszéd a legnagyobb politikai hasznot a számukra.
Az őszödi beszéd tíz év utáni emlegetése sok szempontból még mindig aktuális:
  • Az MSZP még mindig nem vonta le a megfelelő következtetést a pártra nézve pusztító következménnyel járó beszéd kiszivárgásából. Változatlanul ott vannak a soraikban a beszéd kiszivárogtatói, akik saját önző érdeküktől vezérelve rövidlátóan partvonalra tették az egész magyar politikai baloldalt és lángba borították az országot.
  • Bár a Fidesz sokkal dörzsöltebb politikusokból áll, mint az MSZP 2006-os miniszterelnöke, apró Őszödök az ő soraikban is előfordulnak: a 2013-as szekszárdi városi Fidesz-frakció ülésének hangfelvétele, melyen épp a dohányboltokat osztják szét a politikailag hűséges pártkatonák között, vagy az a magánbeszélgetés, amiből megtudhattuk, hogy "a Viktor" nem engedi, hogy Ádert újra köztársasági elnöknek válasszák.
Gyurcsány tíz év után megpróbálja saját javára fordítani a beszédet, új pártjának, a DK-nak a genézisét eredezteti a beszéd elhangzásától, úgy mutatja be a DK-t, mint a beszédben elhangzott szükségszerű baloldali fordulat egyetlen letéteményesét. Közzétett videoüzenetében továbbra is az MSZP-t hibáztatja, így most megint áll a bál a baloldali pártok között.
A Fidesz meg röhög a markába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése