Parlament

Parlament

2015. szeptember 2., szerda

Megint becsöngettek


Az idei nemzeti tanévnyitó (a Fidesz sorszámozása szerint a hatodik, de mintha már kicsit szégyenlősen használnák ezt a sorszámot) idén Hejőkeresztúron volt, ahol Balog Zoltán emberminiszter azt mondta, hogy a közoktatás csak kölcsönbe kapja a gyerekeket. Én meg magamban hozzátettem: remélem a hatalmat is.
Egy kis visszatekintés: Petra öt éve kezdte meg grádicsolását fölfelé a közoktatás lépcsőin, Bori pedig az egyetemi tanulmányait kezdte 2010-ben az ELTE-n, Magyarország legjobb, a világ kb. 500. legjobb egyetemén. Én 40 éve lettem egyetemi polgár, és 45 éve kezdtem meg gimnáziumi tanulmányaimat a Móriczban.
Idén igazi változás Orsinál van: sikeres felvételt nyert a Jeruzsálemi Héber Egyetem Turisztika-Vendéglátás szakára.
Orsi felvételi papírja
Amint azt egy korábbi posztomban leírtam, a minden felvételiző számára kötelező pszichometriai teszt és a nem Izraelben érettségizettek számára kötelező előkészítő év együttes eredménye alapján vették fel a világ első 100 egyeteme között szereplő patinás izraeli egyetemre.
Ez az egyetemi szak nem Jeruzsálemben, hanem Rehovotban működik, mely közel van Gederához, ahol Orsi barátjának nagyszülei laknak. Orsi náluk fog lakni és naponta fog bejárni. Ezzel ugyan elveszíti a kollégiumi élet varázsát, de sok-sok pénzt spórol meg. Az állam ugyanis - akárcsak nálunk az államilag finanszírozott szakokon - csak a tanulmányokat finanszírozza, a lakhatást és a megélhetést nem. A különbség annyi a magyar felsőoktatáshoz képest, hogy gyakorlatilag minden héber nyelvű szak államilag finanszírozott. Izgulunk Orsiért. A Magyar Államkincstár jófejségére jellemző, hogy befogadják Orsi kétnyelvű igazolását nappali tagozatos egyetemi tanulmányairól, így változatlanul nagycsaládosnak számítunk, három eltartott alapján számolják ki a Petra után járó családi pótlékot, Petra féláron kapja a menzát és ingyen a tankönyveket.
Apropó menza. Korábban, még az önkormányzati időben a Szilágyiban többféle menüből lehetett választani. Ez a KLIK alatt megszűnt, ráadásul az iskolába szállított ételt melegíteni sem szabad - állítólag közegészségügyi okok miatt - így Petra tavaly rossz és hideg ebédet kapott. Idén országosan megreformálták az étkezést: kevesebb só és szénhidrát, több fehérje, zöldség és gyümölcs. A menza ára változatlan és hosszú-hosszú évek után végre nem kell sorban állni az ebédpénzzel, át lehet utalni a GAMESZ számlájára. A magyar reformok működnek.
Bori második - egyben utolsó - évét kezdi a CEU-n. Az előző évben kicsit több kreditet teljesített a szükségesnél, így most nem kell annyi tárgyat felvennie, teljes erőbedobással koncentrálhat a szakdolgozatára. Ahogy Borit ismerem, maximalista lesz.
Szóval a Pál család megint várakozással tekint a 2015/16-os tanévre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése