Parlament

Parlament

2015. szeptember 7., hétfő

A hét mesterlövész forevőr

Az ausztriai posztomban  régi filmeken nosztalgiáztam, és most megint belebotlottam egy 55 éves filmbe, A hét mesterlövészbe. A Film+ adta le, és rábeszéltem a lányaimat, hogy bár ezek a filmek nem olyan gyors sodrásúak, mint a maiak, azért ezt a klasszikus westernt érdemes végignézni. Nem is bánták meg.
Jó-jó, tudom, hogy A hét mesterlövész (The Magnificent Seven) Kurosawa híres filmjének, A hét szamurájnak az utánérzése, amit én ráadásul nem is láttam, pedig illene, de A hét mesterlövész akkor is a klasszikus westernek egyik utolsó mohikánja (kis képzavarral), pár év múlva mindent elsöpörtek a makaróni-westernek. Az első westernek között van, amit gyerekkoromban láttam, bár úgy emlékszem, ezt az 1960-ban forgatott filmet jócskán a '60-as évek végén vetítették nálunk. A film Walt Disney Hófehérkében alkalmazott receptjét használja: ahogyan a hét törpe is egy-egy külön karakter, ugyanúgy a hét mesterlövész is olyan, mint egy hétarcú vadnyugati hős.
És a színészek! Szinte mind legendává vált! Sajnos már csak az egyik legbonyolultabb személyiséget, Lee-t megformáló Robert Vaughn él, 83 éves, több Columbo-epizódban is játszott gyilkost. Karakterének fő jellemzője az, hogy "csak a halott nem fél".
A főgonosz Calvera-t játszó Eli Wallach idén lenne 100 éves, tavaly hunyt el. Sergio Leone híres westernjében, A jó, a gonosz és a csúfban is jutott neki szerep, naná, hogy a csúfot játszotta, mint oly sok más szerepben. A Chris-t alakító Yul Brynner szintén idén lett volna 100, de ő már 30 éve halott, pedig számomra ma is ő testesíti meg az igazi westernhős archetípusát. Nem ment, szinte vonult a vásznon.
Társa, Steve McQeen, aki Vin megformálója a filmben, 15 évvel volt fiatalabb Brynner-nél, mégis méltatlanul fiatalon, 50 évesen hagyott itt minket. Híres szerepe még a Pokoli torony tűzoltója vagy A pillangó, de játszott a Bonanza című westernsorozatban is. A filmben neki jutottak az aranyköpések, pl: Volt egy fickó El Pasó-ban, aki egyszer meztelenre vetkőzött és beugrott egy kaktuszbokorba. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért, azt válaszolta, hogy pillanatnyilag jó ötletnek látszott.
A Chico-t alakító Horst Bucholz német színész volt, és a forgatás idején csak egy évvel volt fiatalabb Robert Vaughn-nál és hárommal Steve McQeen-nél, mégis igazi kölyöknek látszott a marcona férfiakhoz képest. Láttam egy három évvel korábbi filmjében, Thomas Mann Egy szélhámos vallomásaiban, és idősebb korában néhány német akciófilmben.
A litván származású Charles Bronson már 39 volt (apámmal egy idős), amikor ebben a filmben feltűnt, de igazi nagy alakítása Sergio Leone egy másik makaróni-westernjében, a Volt egyszer egy vadnyugatban volt nyolc évvel később. 82 évet élt, de haláláig akcióhősöket alakított.
A hét színészlegenda a forgatáson
Ne feledkezzünk meg a filmzenéről sem. Ma is, ha azt mondják, western, ennek a filmnek a zenéje csendül fel a fejemben. Elmer Bernstein (akiről sokáig azt hittem, hogy Leonard Bernstein rokona, de kiderült, hogy csak barátok voltak) Oscar-díjas zeneszerző, és pl. a Szellemírtók zenéjét is ő szerezte (nem a híres betétdalt, hanem a többit).
És persze a magyar szinkron is felejthetetlen: Agárdy Gábor, Koncz Gábor, Bujtor István, Szirtes Ádám, Kalocsai Miklós és a többiek. Jót nosztalgiáztam. Íme a film zenéje:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése