Parlament

Parlament

2015. szeptember 10., csütörtök

Európa-nagybácsi örökösei

Európa-nagybácsi öreg és beteg. Haldoklik. Persze egy kontinens haldoklása évszázadokig is eltart, de míg korábban azt gondolta magáról, hogy örökké élni fog, mára már rájött, hogy előbb-utóbb őt is utoléri a végzete.
Az Unió országainak termékenységi rátája 2009-ben
Az európai országok termékenységi rátája bőven az önfenntartáshoz szükséges 2,0 alatt van, Magyarországon például a halálozások száma már 1990 óta meghaladja a születések számát. A születéskori várható élettartam - hála az egyre javuló közegészségügyi állapotoknak - növekszik, így a lakosság nemcsak fogy, de reménytelenül öregszik is.
Európa-nagybácsi nem vagyontalan, sőt, inkább tehetősnek tekinthető. Gazdagsága jelentős kulturális kinccsel is párosul, nem csoda, hogy örökösök fenekednek a vagyonára.
Európa-nagybácsi válaszút elé került. Még kiválaszthatja méltó örökösét. Olyat, aki méltó kezelője lehet a vagyonnak, érdemes lehet az európai kultúra továbbvitelére. Európa-nagybácsinak már sok adoptált gyermeke volt, volt, akiből igazi européer lett, volt, aki méltatlanná vált az európaiságra.
Most olyanok jelentkeztek örökbefogadásra, akik képletesen szólva szüleik elől menekültek otthonról. Európa-nagybácsi mégis arra gyanakszik, hogy a szülők cselből küldték őket hozzá, így akarnak a bizalmába férkőzni. A nagybácsi tanácstalan.
A szíriai, iraki és afgán menekültek szélsőséges, fundamentalista, saját népét is terror alatt tartó rezsimek elől menekülnek. Az egykori középosztály tagjai, tanárok, orvosok, mérnökök, üzlettulajdonosok. Tanult, nyelveket beszélő dolgos emberek és okos, nyitott gyermekek. Európa-nagybácsi mégis fél tőlük, azt gondolja, hogy ők maguk is fundamentalisták, terroristák.
Európa-nagybácsi ettől fél

Sokan azt gondolják, hogy Európa-nagybácsi legfőbb értéke a kereszténység. Pedig van egy ennél sokkal értékesebb kincse: a vallási türelem és a kulturális nyitottság. Nem készen kapta ezt a kincset, évszázadokon keresztül tartó vallásháborúkon át vezetett ide az út. Mégsem veszi észre, hogy nem az iszlám, hanem a pusztító vallási türelmetlenség, gyűlöletkeltő fundamentalizmus a fő ellensége.
Ha Európa-nagybácsi örökbe fogadná a Közel-Kelet elűzött gyermekeit, két dolgot is nyerhetne:

  • Beintegrálva őket az európai kultúrkörbe, méltó örökösre találhat bennük, akik elsajátítva az európai értékeket saját kultúrájukkal azt tovább gazdagíthatják, sőt, képesek lehetnek azt másoktól megvédeni.
  • Példát mutathat mindenkinek, akik azt mondják, hogy a keresztényekkel nem lehet együtt élni, mert gyűlölik a muzulmánokat.
Ha Európa-nagybácsi késlekedik, öröksége előbb-utóbb azok martaléka lesz, akik garantáltan elherdálják az európai értékeket. Azoké, akik elől a mostani elűzöttek menekülnek. Akik a Közel-Kelet kulturális kincseit épp most pusztítják el.
Európa, válassz!

Update 2015.09.14.
Úgy látszik Ferenc pápa olvassa a blogomat, ma úgy nyilatkozott, hogy "Európa nagymamakorú, csak a bevándorlók tarthatják életben". A teljes cikk itt olvasható.

Update 2015.09.17.
Az ellenzékiséggel aligha vádolható Nemzeti Közszolgálati Egyetem  kutatói is hasonló véleményre jutottak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése