Parlament

Parlament

2013. április 22., hétfő

Szemétszedés

Egyre gyűlik körülöttünk a szemét. A környezetünkben is és a lelkünkben is. A Föld napja alkalmából környezetünk szemetét igyekeztünk zsákokba gyömöszölni, délután pedig az Élet Menetén a lelki szemetet igyekeztünk visszagyömöszölni abba a sötét lyukba, ahonnan kiszivárgott.
A Pálvölgyi Cseppkőbarlang melletti kőfejtő ad otthont a Duna-Ipoly Nemzeti Park által szervezett Föld napi rendezvénynek, mely önkéntes szemétszedési akcióval egészül ki. Az önkormányzatok sorra létesítenek pihenő parkokat, tanösvényeket, erdei tornapályákat, de sajnos rendben tartásukra csak évente egyszer, a Föld napján kerül sor, önkéntes munkával. 364 nap szemetelésre egy nap takarítás jut. Nem túl jó arány.
Azért persze a szemétszedés után élveztük az állatbemutatókat, a gyerekeknek tartott környezetvédelmi vetélkedőt, a barlangi mentőszolgálat mentési bemutatóját.
Délután Katival elmentünk a 11. Élet Menetére. Idén az embermentő Carl Lutz svájci diplomatára emlékezett a menet a róla elnevezett rakparton. Az ilyenkor kötelező beszédek közül a diplomata magyarul tökéletesen beszélő lányának beszéde volt igazán figyelemre méltó. Tényleg sokan voltak a rendezvényen, és szerencsére nemcsak az úgynevezett liberális baloldal képviselői.
A rendezvény elején Geszti Péter és a Gringó Sztár énekelt, Geszti előadta egy versét, melyet a hazánkat elhagyókról írt, szívbemarkoló volt. Utána Sting számát kicsit átírva az I'm a Hungarian in Europe című számot énekelték el:



Idén felfedezték Pajor Tamás Rosenberg Dani című számát. Nem azért mondom, de én már öt éve megvásároltam azt a lemezt, amin ez a dal rajta volt. Most Koltai Lajos csinált hozzá klipet a Sorstalanság jeleneteit felhasználva, és Koncz Zsuzsa, Bródy János, Bódi László Cipő, Demjén Ferenc és Somló Tamás éneklik. Szerintem a klip nem igazán illik a dalhoz, döntsétek el:



Ezt is levetítették a rendezvényen, Erdő Péter érsek és Schweitzer József főrabbi mondtak hozzá előszót. A műsor végén Gerendás Péter Oláh Gergővel énekelte el híres búcsúdalát, a Százéves pályaudvart:


Jó nap volt, tudtunk valamit tisztítani a környezetünkön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése