Parlament

Parlament

2019. október 19., szombat

Ronda pulcsi

Azt hiszem, a 18 éve forgatott Bridget Jones naplója című film után vált kultikus tárggyá a karácsonyi ronda pulcsi, vagy ahogyan az angolok mondják, ugly Christmas sweeter.
Renée Zellweger és Colin Firth a film ikónikus jelenetében
Azóta nálunk is elterjedt, már nemcsak családi, de vállalati karácsonyi bulikon is hordják ezt a kizárólag csak karácsonykor használható ruhadarabot. Ronda pulcsis jótékonysági bulik, ronda pulcsis futás, de még világnapja is van a ronda pulcsiknak, december 20.
(Tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy mennyire gyorsan tudnak új szokások elterjedni, és itt nemcsak a már teljesen általánossá vált Halloween-re és Valentin napra gondolok, de pl. az esküvőkhöz, lagzikhoz kapcsolódó szokásokra, a gyerekszületés utáni "tejfakasztó" bulikra is. Miközben a globalizáció gyökeresen átforgatja az életünket, megmosolyogtató ősi szokásainkat félteni a migránsoktól, vagy azt hangoztatni, hogy ereinkben ősi kipcsak-vér csörgedez. Tudomásul kell venni, hogy napjaink mítoszai és szokásai Hollywood-ból erednek.)
Ron és Harry Weasley-pulcsiban
Mellesleg nemcsak a karácsonyi ronda pulcsi az egyetlen ruhadarab, amit híres filmeknek köszönhetünk: a Harry Potter-filmek után divatba jött a "Weasley sweater", a monogramos, rosszul szabott kézzel kötött pulcsi, mert a történet szerin Ron Weasleay mamája minden karácsonyra egy ilyen pulcsit kötött a gyerekeinek. Aki viszont nem szívesen hordja az idétlen nyakú ruhadarabot, annak ott vannak a Roxfort négy házának címerével díszített ruhadarabok (talán mondanom sem kell, hogy a griffendéles a legnépszerűbb). Egy ilyen pulóvert Petra is birtokol, Bori hozta neki Londonból.
Petra griffendéles pulcsiban
Visszatérve a karácsonyi ronda pulcsira, már én is nagyon vágytam egy ilyen ruhadarabra, és legutolsó karácsonykor meg is lepett vele a Jézuska. Hordtam is az ünnepek alatt, de aztán azon gondolkodtam, hogy mikor máskor hordható. A síelések alkalmával még elmegy, de hétköznapokon csak nem vesz fel az ember karácsonyi ronda pulcsit.
Aztán jött a főpolgármester-választás, és rögtön más értelmet nyert a karácsonyi pulóver is. Először a Facebook-on tettem közzé egy karácsonyi pulóveres szelfit, hogy én már nagyon várom a Karácsonyt (így, nagy kezdőbetűvel), majd a szavazás után Borival is toltunk egy szelfit a fácséra.

Borival a szavazás után karácsonyi pulcsiban

 A pulcsi beváltotta várakozásunkat. Nem ez az egyetlen ruhadarab, amit protest-jelleggel hordok. Még két és fél évvel ezelőtt, amikor megkezdődött a tortúra a CEU ellen, Boritól kaptam egy CEU-s pulóvert. Azt is büszkén viselem, bár az sajnos nem hozott szerencsét.
Borival CEU-s pulóverben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése