Parlament

Parlament

2018. február 27., kedd

Szubjektív gondolatok a Phjongcshang-i téli olimpiáról

Nem volna igazságos, ha csak egyedül a lizás posztomban mondanék véleményt hazánk történelmének legsikeresebb téli olimpiájáról. Korábban téli olimpián Magyarország kizárólag bronzérmet (4-et) és ezüstérmet (2-t) szerzett, valamennyit műkorcsolyában, ötöt párosban ('32-ben, '36-ban, '48-ban, '52-ben és '56-ban), az utolsót pedig jégtáncban 1980-ban. A hat érem nyolc névhez kapcsolódik: Rotter Emília - Szollás László, Nagy Marianna - Nagy László, Kékessy Andrea - Király Ede, Regőczy Krisztina - Sallay András.
38 éve vártunk egy újabb éremre, de úgy tűnt, hogy azt is kiéneklik a szánkból. Végül az 5000m-es férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó a legtitkosabb reményünket váltotta be: A Burján Csaba - Knoch Viktor - Liu Shaoang - Liu Shaolin Sándor összeállítású négyes fantasztikusan fordulatos versenyben nyert. A 45 körös száguldásban mindössze három körben vezettek: az elsőben és az utolsó kettőben. Pont sikerült élőben megnéznem a Horizon-Go alkalmazás segítségével. A vicc kedvéért ideteszem a verseny utolsó két körét egy harminc évvel ezelőtti kommentárral, Egerszegi Krisztina 1988-as szöuli győzelmének Török Ferenc-féle közvetítésével:

Kezdjük azokkal a magyarokkal, akik esélyes létükre nem lehettek ott Phjongcshangban: Gyarmati Panka, aki 2016-ban világkupa-futamot nyert snowboard-ban, de volt junior világbajnok is. Győztes futama itt látható. Sérülése miatt nem tudta magát az olimpiára kvalifikálni.
Miklós Edit a legjobb magyar alpesi síző, aki 2015-ös világkupán lesiklásban 3. helyet ért el, de jelenleg szinte egyetlen ép szalag sincs a térdében. Az ő futamát itt láthatjátok.
Azért nem maradtunk sikeres magyar lányok nélkül a mostani téli olimpián sem (és most nem Elizabeth Swaney kétes dicsőségére gondolok). A rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra egyéniben 1500 m-en 6., míg váltóban 3000m-en 4. lett, ezzel ő a legsikeresebb magyar női versenyző a 2018-as olimpián. A legsikeresebb férfi versenyző vitathatatlanul Liu Shaolin Sándor volt, aki a váltó aranya mellé két 5. helyet is begyűjtött (500 és 1500m-en). A Liu fivérek nemzeti identitását illetően méltatlan polémia indult a neten, lemigránsozva az egyébként magyar születésű testvérpárt.
 A legtöbb számban (szám szerint ötben) viszont az alpesi síző Kékesi Márton indult, de legjobb helyezése a műlesiklásban elért 30. helye volt (nomen est omen, bár Kékesi a legmagasabb magyar hegycsúcs nevét viseli, hol van a mi Kékesünk az osztrák, svájci, francia 3-4000-es csúcsokhoz képest).
És bár csak 23. helyen zárt, az egyetlen magyar műkorcsolyázó Tóth Ivett nagy sikert aratott rövid programjával, melyet szegecses bőrdzsekiben és latexnadrágban mutatott be AC/DC zenére. A nézők imádták.
Phjongcshangnak két női hőse is volt. Az egyik a cseh Ester Ledecka, aki snowboardos létére női óriás műlesiklásban is elindult, és bár csak 28. helyre volt rangsorolva, hatalmas meglepetésre megnyerte ezt is, meg saját számát is, ezzel ő szerezte meg hazája mindkét aranyérmét és ő az egyetlen a téli olimipiák történetében, aki ennyire különböző számokban a legjobb lett.
Szuper G futama itt látható:




A másik hős a 38 éves norvég Marit Bjørgen, aki a 2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban szerzett 3-3 aranyérme mellé Phjongcshangban is szerzett kettőt (váltóban és 30 km-es egyéniben), további négy ezüst és három bronzérmével ő a téli olimpiák történetének legtöbb érmet szerzett sportolója, a sífutás királynője (a második helyezett a szintén norvég Ole Einar Bjørndalen biatlonista, aki utolsó két olimpiai aranyát 40 évesen Szocsiban szerezte).
Norvégia Marit Bjørgen utolsó napon megszerzett második aranyérmével az éremtáblázat élére ugrott a szintén 14 aranyat nyerő németek elé, akiknek viszont nem sikerült a bravúr, az Oroszország elleni jégkorong döntőt nagy csatában, páratlanul drámai módon veszítették el. És ha már az orosz sportolókról van szó, Oroszország notórius és államilag támogatott doppingügyei miatt ők csak egyéni sportolóként, az olimpiai zászló alatt állhattak rajthoz, de még így is lebuktak tiltott szer használata miatt, na kik? Hát a curlingesek! Miért doppingol egy curlinges?
Sokak szerint a dél-koreai Phjongcshang nem volt jó helyszínválasztás, kevesen voltak a versenyeken, nem volt igazi versenyturizmus. Én viszont egy egésze új minőségű televíziós közvetítést láthattam. Évek óta vitáznak azon, hogy milyen lesz a jövő sportközvetítése, hogy talán teljesen net-alapú lesz, mindenki egyénileg választja majd ki, hogy mit szeretne nézni. Nos, az olimpia alkalmára a meglévő kettő mellé további három Eurosport-csatornát tettek kódolatlanná, így elég sok esemény közül lehetett válogatni. Eleve vannak sportágak, amelyeket csak összefoglalóban érdemes nézni. A közvetítési technika fantasztikusan magas színvonalú volt: drónkamerák, robotkamerák, az egyéni időfutamokban és síugró számokban a virtuális ellenfél bevetítése, a műkorcsolya-közvetítéseknél az ugrások fázisokra bontása, kimerevített képnél folyamatos nézőpontváltás mind-mind szinte videojáték-élményt nyújtott. Ráadásul a színes sportdresszek is nagyon feldobták a látványt, különösen a curlingesek tettek ki magukért a divat terén.
Hol vannak már azok az idők, amikor a Regőczy-Sallay kettős versenyét fekete-fehérben nézhettem. A közvetítő Gyulai Istvánnak a versenyt fekete-fehér televízión keresztül követő nézők miatt mindig el kellett mondania a kűrruha színét: barackszínű ruha meggypiros rávarrással, ezüst flitterekkel stb.
Jó kis olimpia volt, megint jó volt magyarnak lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése