Parlament

Parlament

2016. július 5., kedd

Pistike és Eduárd

Eduárd elhagyja a 3. B osztályt, a szülei másik osztályba íratják. De haladjunk sorjában.
A lakótelepen élő gyerekek gazdagabb szülei elhatározták, hogy gyerekeiket olyan iskolába íratják be, ahol nyitott szellemű az oktatás, a gyermekeket kreativitásra, együttműködésre és toleranciára nevelik. Így került Eduárd, Ottó, André, Mária és még néhány lakótelepi gyerek évekkel ezelőtt egy elitnek számító iskolába.
A szegényebb gyerekek, így Pistike is a régi iskolában maradtak, ahol a tanító néni a gyerekeket folyton terrorizálta, megfélemlítette és árulkodásra buzdította, de azt hiszem, erről már írtam korábban.
A szegény és a gazdag gyerekek között csak nőtt a feszültség a telepen, ezért az elit osztályba járó gyerekek megkérték a szüleiket, beszéljenek a szegényebb gyerekek szüleivel, hogy írassák ők is át gyermekeiket az elit iskolába, a tandíj kifizetésénél majd besegítenek a gazdagabb szülők.
Hát így került Pistike néhány volt osztálytársával a 3. B-be. A változás nagyon szembeötlő volt, tanulmányi eredménye szinte mindenkinek javulni kezdett, és a gazdagabb szülők valóban segítettek a gyermekeknek a drágább eszközöket - tankönyveket, számítógépet, tabletet - beszerezni.
A 3. B-ben nem úgy volt, mint a régi osztályban, ahol mindent a tanító néni mondott meg: mire költsék az osztálypénzt, hová menjenek osztálykirándulásra. A 3. B-ben a tanulók szavazhattak mindenről, ezért aztán kicsit nehézkesen döntöttek a dolgokról, és ha valakit leszavaztak, kénytelen volt tudomásul venni a többségi akaratot. Ez nem igazán tetszett Pistikének, gyakran bírálta a diákbizottság teszetoszaságát, meg azt, hogy olyan dolgokba is beleszól, amibe szerinte nem volna illetékes. Néha már szinte nosztalgiával emlegette a régi tanító nénit, és a régi osztályban maradt gyerekekkel egyre szorosabb barátságot kezdett ápolni.
Pistikének persze jól jött a gazdag szülők anyagi támogatása, bár a sportkör fejlesztésére kapott pénzből néha lecsippentett magának mobiltelefonra, erre-arra. Amikor azonban cselgáncs-felszerelés helyett egy Märklin-vasutat vásárolt magának, a régi osztálytagok, Eduárd, Ottó, Mária és a többiek rosszallóan csóválták a fejüket.
Történt egyszer, hogy az osztályba újabb két tanuló érkezett, Ravi és Mahmud. Ők olyan iskolába jártak korábban, ahol még a megalázás és testi fenyítés is napi gyakorlat, ezért a 3. B osztály tanulói megszavazták, hogy kimenekítik a két gyermeket ebből a környezetből és nekik is esélyt adnak, hogy a 3. B-ben bontakoztassák ki tehetségüket. Ez persze nem ment zökkenőmentesen. A két srác régi osztályába csak fiúk jártak, és a szüleiktől azt hallották, hogy az a lány, aki fiúkkal együtt mutatkozik, nem érdemel tiszteletet. Mahmud ezért a szünetekben gyakran próbált a lányok szoknyája alá kukucskálni, de a tanító néni elmagyarázta neki, hogy ez a 3. B-ben nem szokás, itt a fiúkat és a lányokat ugyanazok a jogok illetik meg.
Pistike kezdettől fogva tiltakozott Ravi és Mahmud befogadása ellen, mint aki már elfelejtette, hogy egykor őt és társait is ugyanígy fogadták be. Azt mondta, az ő pénzéből ne támogassák az újonnan jövőket, akik sohasem lesznek képesek a 3. B kultúrájának az elsajátítására.
Eduárd fokozódó aggodalommal figyelte Pistike és társai zúgolódását. Azt még csak-csak elnézte nekik, hogy sumákolnak az osztálypénzből rájuk eső összeggel, de a szolidaritás ilyen fokú hiánya végképp felháborította. Úgy érezte, ez a 3. B már nem az a nyitott, befogadó közösség, amelynek indult. Szüleivel megbeszélte, hogy másik osztályba megy át.
Mikor Pistike tudomást szerzett Eduárd szándékáról, írt neki egy levelet, melyben támogatásáról biztosította, amennyiben mégis inkább a maradás mellett dönt. Na, Eduárdnak ez volt az utolsó csepp a pohárba, és bejelentette kilépési szándékát.
Pistike most azt hangoztatja, hogy Eduárd kizárólag Ravi és Mahmud miatt hagyta el a 3. B-t, és benne (mármint Pistikében) soha fel sem merült a kilépés gondolata. Sokan mégis azon aggódnak, hogy a 3. B alapító tagjai követik majd Eduárdot és a 4-et már egy olyan osztályban kezdik, mely visszatér az eredeti 3. B szellemiségéhez, de nagyon vigyáznak majd, nehogy Pistike is ebbe az osztályba kerüljön.
Ti mit gondoltok erről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése