Parlament

Parlament

2016. július 16., szombat

Ámok

Volt egy magyar film a '70-es évek végén, A trombitás, ami arról szólt, hogy a Thököly-felkelés leverése után bujdosó kurucok rabolnak fosztogatnak, de eleinte tisztelet övezi őket, mert mégis csak szabadságharcosok. A címszereplő fiú is szívesen fúj nekik kuruc nótákat, míg rá nem jön, hogy ezek valódi haramiák, a kuruckodás csak álca, segíti is a zsandárokat az elfogásukban. Csúnya haláluk lesz, az egyiket karóba húzzák, a másikat elevenen megnyúzzák, filmben még korábban nem láttam ilyesmit.
Annak idején meg voltam győződve, hogy a kádári kultúrpolitika a Fehér könyv igazolására készítette a filmet, vagyis annak bemutatására, hogy valójában az '56-os szabadságharcosok is közönséges bűnözök voltak. Kétoldalú a dolog: a mindenkori hatalom mindig törekszik az ellene fellépők kriminalizálására, nem is kell messzire mennünk, nemrég pont a Liget-védőkről próbálták bebizonyítani, hogy kábítósok. Másrészről minden tömegmegmozduláshoz csatlakoznak kétes, züllött, bűnöző elemek, lásd például a 2006-os őszi eseményeken résztvevő ultrákat.
Biztos kíváncsi vagy rá, kedves blog-olvasó, hogy ez most hogy jutott eszembe. Hát a nizzai kamionos ámokfutásról. Arról, hogy egy piti bűnöző, egy lúzer, aki az életben nem vitte semmire, emberi kapcsolatai is romokban vannak, életét egy ámokfutásban gondolja beteljesíteni, Ez a fajta ámokfutás a liberális fegyvertartási szabályairól ismert USA-ban évről-évre megismétlődik, különféle egyetemeken vagy középiskolákban, de előfordult már Norvégiában, Németországban.
A fundamentalista vallások és radikális mozgalmak szívesen toboroznak maguknak az ilyen öngyilkos-jelöltekből "szabadságharcosokat", vagy egy-egy ámokfutást utólag szívesen vállalnak magukra.
Ettől ez még nem szabadságharc, nem vallásháború, hanem megbomlott személyiségek lelki válsághelyzetének aljas kihasználása. Jelenleg az iszlám állam a valódi terrort saját népe ellen folytatja, akiknek az élete egyre tarthatatlanabb lesz és kénytelenek elhagyni otthonukat és útra kelni a teljes bizonytalanságba.
Igaza van a kormánynak: a menekültkérdés és a terrorizmus összefügg. Csakhogy fordítva van az ok és az okozat, előbb volt a tyúk, mint a tojás. Nem a menekültek miatt nő a terrorfenyegetés, hanem a folyamatos - de az európaiak ingerküszöbét alig elérő - közel-keleti terror miatt növekszik a migráció, és pont ezért szükséges egészen más cselekvési program, a vallási fundamentalizmus - nem pedig a vallás - gyökeres kiirtása, legyen az muszlim, keresztény vagy bármi más.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése