Parlament

Parlament

2011. október 16., vasárnap

Roma etnobiznisz

Ahogyan azt elsőszülött szociológus-palántánk blogjában megírta, a népszámlálás során az emberek a vallás rovatba előszeretettel írták azt, hogy jedi, a nemzetiség rovatba pedig azt, hogy piréz. Hát igen, erősen élnek még az önvédelmi reflexek, pedig a holokauszt és a kitelepítések idején mit sem számított az önbevallás, a hatalom mondta meg, ki zsidó, ki cigány, ki sváb vagy tót.
A második világháború óta senkiről sem tartható hivatalosan nyilván vallási és nemzetiségi hovatartozása. Ez persze jó, de tág teret ad a nemzetiségi hovatartozással való visszaélésre. Ha pl. azt szeretném, hogy gyermekem német tannyelvű iskolába járjon, kiválasztok egy nemzetiségi iskolát, és a gyerek önéletrajzába beírok néhány sváb felmenőt. Merjék azt mondani, hogy hazudok! Amikor Lányi Zsolt egykori kisgazda politikus pártjának levitézlése után jobb híján a kerületi örmény kisebbségi önkormányzat vezetésében vállalt szerepet, és azt kérték tőle, mondjon valamit örményül, azt válaszolta: Mi magyarul beszélő örmények vagyunk.
Emlékeztek-e a jászladányi alapítványi iskola ügyére? A község nem cigány lakossága a polgármester vezetésével egy alapítványi iskolát hozott létre, és ide íratták gyermekeiket. Amikor szegregációval vádolták őket, az alapítványi iskola tanulói közül hirtelen 30% vallotta magát romának, sőt, a soron következő roma kisebbségi önkormányzati választáson a polgármester felesége lett a kisebbségi önkormányzat elnöke, az öt vezetőségi tagból csak egy személy volt ténylegesen roma.
Mindez onnan jutott eszembe, hogy a fővárosban meghirdették, közbeszerzési eljárások során előnyt élveznek azok a cégek, ahol magas a roma alkalmazottak száma. Nem csodálkoznék, ha a kéménysepréssel, szemétszállítással, útépítéssel foglalkozó cégeknél most ugrásszerűen megnövekedne a cigány foglalkoztatottak aránya.
Félreértés ne essék, azok a nem cigány emberek, akik a ferencvárosi Dzsumbuj bérházaiban vagy a szabolcsi cigánytelepeken élő roma lakosok sorsában osztozva hasonló nyomorban élnek, megérdemlik ugyanazt a támogatást, amit cigány sorstársaik. De akkor nevezzük őket rászorultaknak, ne pedig teljesen ellenőrizhetetlen és önbevalláson alapuló nemzetiségi hovatartozáshoz kössük a kedvezményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése