Parlament

Parlament

2011. október 30., vasárnap

Őszirózsás forradalom

Igen, most van az évfordulója, 1918 október 28.-31. között zajlott, melynek csúcspontja a Magyar (Nép)Köztársaság kikiáltása, Károlyi Mihály köztársasági elnökké választása és a fő politikai ellenlábas, Tisza István meggyilkolása volt. Ennek az ad különös politikai aktualitást, hogy döntött az Országgyűlés: az eredeti, 1944-es állapotában állítják helyre a budapesti Kossuth teret, azaz Károlyi megy, Tisza jön.
Ez éppúgy része a köztársaságtalanítási folyamatnak, mint az ország nevének megváltoztatása vagy a Köztársaság tér átnevezése. A Fidesz már egy évvel hatalomra kerülése előtt készült erre, amikor Rogán Antal V. kerületi polgármester nem adta ki az építési engedélyt a Kossuth tér átalakítására.
Azon túl, hogy Károlyi mégiscsak első köztársasági elnökünk volt, lecserélése Tiszára nemcsak azt jelenti, hogy ami eddig fekete volt, az mostantól fehér és fordítva. Tisza István végtelenül konzervatív, az általános választójogot ellenző, klerikális alapokon kormányzó politikus volt, aki - véleményem szerint - semmiféle példaképül nem szolgálhat a jelen politikusai számára. Úgy tűnik, ahhoz is el kell még telnie egy kis időnek, hogy objektíven megítélhessük, ki járult hozzá jobban Trianonhoz, a világháborúba belépő Tisza vagy a háborúban reménytelenül elcsigázott, az őszirózsás forradalomban elégedetlenségének hangot adó katonaságot leszerelő Károlyi.
A Fidesz szimbolikus politizálására jellemző, hogy milyen hosszasan, előrelátóan készül egy-egy szimbolikus aktusra. Lám, Károlyi szobrának eltávolítására már 2008-ban készültek, mint ahogy feltett szándékuk az 56-osok terén található, a véres 2006 októberében felavatott 56-os emlékmű felszámolása is.
Biztos feltűnt nektek, hogy egyetlen hivatalos megemlékezést sem tartottak ennél az emlékműnél október 23-án. Az önkormányzati választások előtt Tarlós elszólta magát, hogy egyik feladatának az emlékmű eltávolítását tartja, azóta hallgat a dologról. Viszont leállították a Szépművészeti Múzeum új fogadóépületének megépítését, pedig a múzeum kincseit pont emiatt két évre világkörüli útra indították. Az indoklás szerint az új közgyűjteményi koncepció szerint szervezetileg összevonják a Nemzeti Galériát és a Szépművészeti Múzeumot, és egy új múzeumi épületet építenek az 56-osok terén. Na hol? Hát persze, hogy az átkozott "rozsdás vaskefe" helyén. A helyzet pikantériája, hogy a projekt előkészítésével azt a Baán Lászlót bízták meg, aki a Szépművészeti igazgatójaként elszenvedte a leállított beruházást, és aki egy évvel ezelőtt az 56-os emlékműről úgy nyilatkozott, hogy erős szimbolikával rendelkező, nemzetközi összehasonlításban is jelentős műalkotás, melynek eltávolítása igen nagy hiba lenne.
Hát, kíváncsian várom a fejleményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése