Parlament

Parlament

2011. április 27., szerda

Mégis mi a baj a köztársasággal?

Ma a fővárosi közgyűlés jóvá hagyta Tarlós István előterjesztését huszonhat közterület átnevezéséről, köztük a Köztársaság teret ezentúl II. János Pál pápa térnek fogják nevezni. Majd hallgathatjuk a 4-es metrón: Rákóczi tér, a következő megálló a II. János Pál pápa tér. De túl a viccen itt az ideje elgondolkodnunk azon, mi is a baj a köztársasággal.
Orbán Viktor miniszterelnök már egy éve ilyen fejléccel küldi leveleit: Magyarország Miniszterelnöke. Azután új alkotmányunkban alaptörvényünkben hazánk nevéből is kimaradt a köztársaság, és a hírekből megtudhattuk, hogy életbe lépése, vagyis 2012. január 1. után Schmitt Pál sem lesz már köztársasági elnök, hanem egyszerűen Magyarország elnöke.
Az alkotmányozók megnyugtatták az aggodalmaskodókat, hogy az ország államformája továbbra is köztársaság, az ország nevét csak a történelmi folytonosság miatt egyszerűsítették Magyarországra. Sokan persze arra gyanakodnak, hogy a Fidesz vissza szeretné állítani a királyságot, de egyetlen jogos trónörökösünk Habsburg György lehetne, nem valószínű, hogy (fülke)forradalmi kormányunk egy Habsburgot ültetne a Magyar Királyság trónjára.
Kedves blog-olvasók, hadd osszam meg veletek teóriámat erről az ügyről. Orbán Viktor nem sokkal választási győzelme után világossá tette, hogy a Fidesz számára a neoliberális gazdasági rend elfogadhatatlan, és az államnak, mint a közjó letéteményesének felügyeletet kell gyakorolni a gazdaság felett. Ráadásul ennek a modellnek példaként kellene szolgálnia a többi európai ország, különösképpen az egykori szocialista országok számára. Nekem az a gyanúm, hogy szó sincs itt a királyság visszaállításáról: Orbán és szűk kabinetje egy új államformát találtak ki, talán már a megnevezését is tudják, és ennek folyamatos bevezetése zajlik.
Teóriám szerint hazánk nevének megváltoztatásával a "köztársaság" szó szépen kivezetődik az intézmények nevéből, a hivatalos okiratokról és a fém- és papírpénzekről. Lám, arról is gondoskodtak, hogy utca vagy tér nevében se szerepelhessen ez a szó. 2012-től aztán az új államforma neve majd folyamatosan megjelenik a kormányzati- és pártkommunikációban, a közmédiában, hogy aztán 2013 őszén, még a 2/3-ad birtokában az alkotmányba alaptörvénybe is beiktathassák.
Én jelen voltam a Harmadik Magyar Köztársaság 1989. október 23-ai kikiáltásakor a Kossuth téren. Nekem fontos a köztársaság. Hadd idézzem Petőfit (a Respublika c. verséből):
...Republikánus vagyok s az leszek
A föld alatt is ott a koporsóban!


Jertek ki hozzám, s ott kiáltsatok
Siromnál éljent a respublikára,
Meghallom én azt, s akkor béke száll
Ez üldözött, e fájó szív porára.


És ha már a poszt elejére Bíró Mihály híres Köztársaságot c. plakátját tettem, hadd tegyem bejegyzésem végére a Dal a köztársaságról c. munkásmozgalmi dalt:

2 megjegyzés:

  1. Osztom a döbbenetét az a bizalom hiánya republikánus eszmék. Félek erózióját polgári értékek folyik minden , vagy több , a liberális demokráciák . Republikánus ( hívjuk " kis -R" republikánus itt az USA-ban ) Üdvözlet , elvtárs !

    VálaszTörlés

  2. Osztom a döbbenetét az a bizalom hiánya republikánus eszmék. Félek erózióját polgári értékek folyik minden , vagy több , a liberális demokráciák . Republikánus ( hívjuk " kis -R" republikánus itt az USA-ban ) Üdvözlet , elvtárs !

    VálaszTörlés