Parlament

Parlament

2011. április 18., hétfő

Virágvasárnap

Orsiék diákszínjátszó fesztiválon vettek részt és aranyérmesek lettek, ezzel bejutottak a debreceni országos döntőbe. Az Én című produkciójuk nagy sikert aratott, rajtam és Petrán kívül (szegény Kati dolgozott a hétvégén) Orsi sok-sok barátja is ott volt a Marczibányi téren, még virágot is kapott. Szóval két hét múlva irány Debrecen!
A színjátszás után Petrával a szomszédos Millenáris Parkba mentünk a könyvfesztiválra. Petra volt ovistársának, Marcinak a szülei vezetik a Naphegy könyvkiadót, az ő standjukat mindig felkeressük, de amúgy is sok gyerekprogram van ilyenkor. Petra megkapta a Királylány születik című könyvet, amit Boldizsár Ildikó írt és Szegedi Katalin illusztrált, az illusztrátor dedikálta is a könyvet a mi kis királylányunknak (a könyv a 10 legjobb magyar gyermekkönyv között szerepel).
A Scolar kiadó standján az a meglepetés ért, hogy a kiadó tulajdonosa Sugár András, egykori tankörtársam. Jó volt vele beszélgetni, és persze nála is jól bevásároltam (Ungvári Tamás: Csalódások kora, Sofi Oksanen: Tisztogatás).
Este Katival megnéztük a Torinói lót (lovat). Tarr Béla iskolatársam és örsvezetőm volt az általánosban. A Családi tűzvészek, a Panelkapcsolat óta követem filmjeit, már a Macbeth-nél észrevettem, hogy stílusváltozáson ment keresztül, hogy a mostani fesztiválgyőztes filmjében eljusson a teljes letisztulásig, mint Barcsay Jenő festőművész a fekete vásznon egy fehér négyzetig.
A film tulajdonképpen egy inverz teremtésmítosz, minden megsemmisül, kihunynak a fények, de akárcsak Örkény egyik Egypercesében özvegy Varsányiné az atomháború után, úgy hangzik el a film zárómondata a sötétben és csendben: "Egyél, enni kell!" De azért a vetítés után kicsit félve léptünk ki az Uránia kapuján, hogy van-e kint még valami...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése