Parlament

Parlament

2011. augusztus 26., péntek

Páva

Tolnában és Baranyában sok a Páva. No nem a madár, hanem a Páva nevű ember. Édesapám egyik játszópajtása Bátaszéken Páva Anna volt, akit fel is kerestünk öt évvel ezelőtt, amikor szüleimmel ott jártunk. Páva Anna gyermektelen, de saját gyermekeként szereti unokaöccsét, Páva Zoltán volt MSZP-s képviselőt, Komló egykori polgármesterét. Páva Zoltán Andrisnak is jó barátja, 2002 Szilveszterén Pécsett együtt vettek részt Toller László polgármester lakodalmán.
Pécs MSZP-s polgármesterei balszerencsések voltak, Toller 2006-ban autóbalesetet szenvedve még négy évet élt kómában, utódja, Tasnádi Péter szintén viszonylag fiatalon (53 évesen) betegségben halt meg.
2009-ben tartottak rendkívüli polgármester-választást. Akkor már a Fidesznek állt a vásár, Páva Zsolt fölényesen győzött az MSZP-s Szili Katalin ellen.
Páva Zsolt az új seprű jól seper elvet követve haladéktalanul visszaállamosította a Pécsi Vízművet, építési tilalmat rendelt el a Kis-Tubesre, ahová katonai lokátort akartak telepíteni. A jelentős elmaradások ellenére többé-kevésbé sikeresen vezényelte le az Európai Kultúra Fővárosa programsorozatot. De őt is utolérte a "csak a buzgó de ostoba munkatársaktól ments meg Uram minket" réme.
Történt ugyanis, hogy Peskó Zoltán, a pécsi Pannon Filharmonikusok zenei igazgatója a zenekar műsorára tűzte Kodály Zoltán Fölszállott a páva c. variációit. Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a művet letiltotta, mondván, hogy az sértené a polgármester urat. Erre Peskó azonnal lemondott, őt ne cenzúrázza senki.
Szegény Páva hiába nyilatkozta, hogy felőle akármit játszhatnak és énekelhetnek a városban, már rajta röhög mindenki. A helyzet kicsit arra emlékeztet, ami Debrecenben történt jó 150 évvel ezelőtt: "Debrecenben kidobolták, hogy a Dongót ne dalolják. Csak azért is Dongó, diri-diri Dongó, diri Dongó!".
Egyféleképpen tehetné jóvá Páva Zsolt alattvalója túlbuzgóságát (azon kívül, hogy haladéktalanul elcsapja): van már Pécsnek szép hangversenyterme, és volt Magyarországnak valaha egy népzenei mozgalma Röpülj páva! címmel. Ha Pécs most újra felelevenítené ezt a mozgalmat és az új épület adna helyt az évenként megrendezendő gálaműsornak. Ezzel Páva bebizonyíthatná, hogy van humora és öniróniája, és a saját javára fordíthatná ezt a szerencsétlen incidenst.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése