Parlament

Parlament

2021. szeptember 1., szerda

Becsengettek - Orbán szerint 12-edszer

 

Ez blogom legrégebbi rovata, 2011 óta minden szeptember elején írok az iskolakezdésről. Mindig füstölgök egy sort, hogy Orbán saját hatalomra jutásától számolja a nemzeti tanévnyitókat (az első Orbán-kormány ugyanis még nem nemzeti volt, hanem polgári), így idén már a XII. nemzeti tanévnyitót tartották. Ha véletlenül jövőre sikerülne leváltani (de úgyse) Orbánt és bandáját, mindenképpen meg kéne tartani a "Nemzeti Tanévnyitó" kifejezést, nehogy már azt süssék ránk, hogy nem vagyunk elég nemzetiek, de 1777-től, Mária Terézia Ratio Educationis rendeletétől, a magyar közoktatás kezdetétől kellene számolni, vagyis 2022 szeptember 1-én lenne a 245. (vagy római számokkal, hogy még inkább összezavarjuk őket: CCXLV.)  Nemzeti Tanévnyitó.

Petra lányunk utolsó éve kezdődik a magyar közoktatásban. Ráadásul egy történelem kisérettségivel indítanak, ez a járvány miatt még tavaszról húzódott át mostanra. Aztán ennek kipihenéséül mint végzős osztály, gimnáziumi névadójuk, Szilágyi Erzsébet kisebbik fiának írott levele nyomán Prága városába utaznak. Mindkét nővérének nagy élmény volt Prága, remélem Petrának is az lesz. Én kétszer jártam Prágában: 1990-ben, amikor már a szabad választásokra készültek a csehek, hoztam is egy Vaclav Havel-kitűzőt, aztán három év múlva, pár héttel a csehszlovák államszakadás után.

Petra már egy előrehozott érettségin túl van (emelt szintű német, 95%-os eredménnyel!), de már tavaly elkezdett tanulni az emelt szintű történelemre, részt vett a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem előkészítő kurzusán. Szóval pedálozik ezerrel. Remélem minden terve valóra válik.

Mindig meghallgatom az Nemzeti Tanévnyitó ünnepségek beszédeit. Ezúttal a taktaharkányi Apáczai Csere János általános iskolában volt a ceremónia. Már évek óta feltűnik nekem, hogy a beszélők mindig a tanulókat köszöntik utoljára. Most sem volt másképpen, pedig négy beszéd is elhangzott: az iskolaigazgató, a polgármester, a térség országgyűlési képviselője és a miniszter számára is a diákok voltak a legutolsók. Mi volna, ha egyszer egy iskolaigazgató így kezdené a beszédét: "Tudom, hogy a protokoll szerint a miniszter urat, az államtitkár urakat és képviselő urakat kéne először köszöntenem, de hadd köszöntsem elsőnek azokat, akikről ez a nap szól: iskolánk diákjait."

Kásler Miklós tanévnyitó beszédében Karikó Katalin biológus és Szilágyi Áron kardvívó példázatán keresztül mutatta meg, hogy a mostani "egyensúlybomlásos időkben" egyszerre kell európainak, magyarnak és kereszténynek lennünk. Felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a "világot formáló egyes erők az emberre csak individuumként tekintenek, akiknek kizárólag csak saját céljaikat kell megvalósítaniuk". Közvetett utalás a nagy vihart kavart gyermekvédelmi törvényre. A taktaharkányi polgármester beszédében már messzebbre ment, arra figyelmeztetve, hogy "nyugaton már a gyermekek átformálásával próbálják a kereszténységet támadni". Hiába, kell a seggnyalás az állami támogatáshoz.

De a legviccesebb Koncz Zsófia országgyűlési képviselő beszéde volt. Emlékeztek, ő úgy lett tavaly országgyűlési képviselő, hogy a korábbi képviselő - történetesen az édesapja - motorbalesetben elhunyt. Az egyesült ellenzék a jobbikos Bíró Lászlót indította ellene. Az állami média hetekig tartó össztüzet zúdított a közös jelöltre, annyira kirívóan és törvénytelenül, hogy ellenérzésemet jelentettem az NMHH-nak, sőt, erről még posztoltam is. Szóval a képviselőasszony tökéletes szereptévesztésben szinte kizárólag térsége fantasztikus gazdasági fejlődéséről beszélt, mintha csak egy választási gyűlésen lett volna. A tanulók most igazán nem voltak fontosak számára.

Szerencsére olyan botrányos szereplés nem volt Taktaharkányban, mint pár napja az Országos Szakképzési Tanévnyitón Parragh László beszéde, aki kifejtette, hogy nem szeretné, ha gyermekét a tornaszerre egy homoszexuális testnevelőtanár segítené fel. Ez a huszadrangú seggnyalonc, aki sujtásos mentében tartotta meg beszédét, megmutatta, hogyan is érti a valóságban a gyermekvédelmi törvényt a Fidesz: minden homoszexuális egyben pedofil is. Termékeny talajra hullott a sárkányfog-vetemény. Annyira elvetette a sulykot, hogy maga Novák Katalin családminiszter utasította helyre.

Szóval ezekkel a gondolatokkal köszöntöm a Pál családot közvetlenül utoljára érintő Nemzeti Tanévnyitót. Hajrá Petra, hajrá magyarok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése