Parlament

Parlament

2021. szeptember 6., hétfő

Hírportálok

Egyre nehezebben az internetes hírportálok élete, csak a hirdetésekből már nem nagyon tudnak megélni. Egyre több üzleti modellt próbálnak ki.

  1. Átállás a sötét (értsd kormány) oldalra. Viszonylag egyszerű modell, írj cikkeket a kormány szája íze szerint, sorosozz, gyurcsányozz, karácsonyozz, és vígan élsz majd az állami hirdetésekből. Persze minden oldalon a pofádba tolják, hogy töltsd ki a nemzeti konzultációt, vegyél részt a gender-népszavazáson vagy írd alá a "Stop Soros Gyurcsány, stop Karácsony!" petíciót. Vannak hírportálok, amelyek eleve a kormányoldalon jöttek létre (PestiSrácok, 888), de vannak, amelyek átálltak (Origó, Index).
  2. Vezesd be a fizetős modellt. Bizonyos cikkek csak alkalmi fizetéssel vagy havi előfizetéssel érhetők el. Persze a cikkek eleje - a csali rész - megjelenik, a folytatás elhalványul. Ezt az utat választotta több mint egy éve a HVG, most pedig a 444. A HVG nyomtatott változatának Bori egyetemista kora óta, vagyis tíz éve előfizetői voltunk. Amikor bevezették az online változat fizetőssé tételét, vártam, hogy lejárjon az éves előfizetés, hogy majd kötünk egy kombi előfizetést, ami jó a nyomtatott és az online változatra is, de most éppen az a helyzet, hogy még egyikre sem fizettem elő. Ahogyan a 444-re sem. Támogattam ugyan őket korábban adományokkal, de most úgy gondolom, hogy az ellenzéki hírportáloknak össze kéne fogniuk, és valamiféle kombinált előfizetést kéne kínálniuk, olyasmit, mint a BKV-bérlet, ami jó buszra, villamosra, metróra egyaránt.
  3. Elbulvárosodás. Na, ez utóbbi miatt írom ezt a posztot, mert korábbi kedvenc lapom, a 168Óra tért rá a klikkvadász cikkekre. A 168Órát a HVG előtt vásároltuk rendszeresen majd' tíz éven keresztül. A 168Óra rádióműsorként indult, Mester Ákos és Bölcs István vezetésével a rendszerváltás egyik meghatározó közéleti és politikai műsora volt, szombat délután 4 órakor jelentkezett. Mivel ellenzéki hangneme az Antall-kormány alatt is megmaradt, Csúcs László rádióelnök betiltotta. '94-ben a szocik kormányra kerülésekor újra műsorra került, de már 16Óra címen, az eredeti nevet a hetilap vitte tovább. Vagy tíz évig rendszeres vásárlója voltam a nyomtatott lapnak, majd a HVG-s időszakban áttértem az online változatra. Na, ez az online felület lépett az utóbbi hónapokban a teljes elbulvárosodás útjára.
Íme az elmúlt napok néhány klikkvadász címe, ami sokakat kattintásra csábít, viszont engem inkább elriaszt:

Donáth László tagadja, hogy fojtogatta volna a szeretetház takarítónőjét


Katalin hercegné kocsmába vitte kislányát


Stohl Luca titokban férjhez ment a hétvégén


Szurkálta, ütötte, szexrabszolgaként tartotta fogva volt élettársát egy miskolci férfi


Karikó Katalin Csézytől választ ruhát a Nobel-díj átadásra


Hihetetlen: Rácz Jenő és Gyuricza Dóra már itt tartanak


Horváth Éva megmutatta szülés utáni új melleit

Sajnálom. Nosztalgiával gondolok vissza Mester Ákosra, Bölcs Istvánra, Mészáros Tamásra, Jolsvai Andrásra, Nagy Józsefre, Krug Emiliára, Lampé Ágnesre és a többiekre, akiknek szerettem az újságját.

Ez már nem az a 168Óra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése