Parlament

Parlament

2020. szeptember 1., kedd

Becsengettek, de hogyan

 

"Becsengettek" rovatunk rendhagyó posztja következik. Míg tavaly ilyenkor azon izgultunk, hogy akkor most tényleg bevezetik-e az új nemzeti alaptantervet, és milyen lesz az, tegnap, a kecskeméti református általános iskola épületének csodálatos dísztermében pár tucat meghívott jelenlétében megtartott 11. Nemzeti Tanévnyitón erről már egy szó sem esett. (Elgondolkodtatok-e már azon, hogy amit a Fidesz olyan jópofa fricskának gondol, hogy 2010 szeptember elsejétől számolja a nemzeti tanévnyitókat, mennyire megalázza azokat az idős pedagógusokat, akik egész életpályájuk során igyekeztek nemzeti, hazafias szellemben nevelni és tanítani az ifjúságot?)

Leginkább a járvány okozta kihívásokról, az online tanrendről esett, szó, hivatkozva az iskola jelmondatára: „Crescit sub pondere palma”, azaz teher alatt nő a pálma. Pedig az új nemzeti alaptantervet már januárban közzétették, meg is kezdődött róla a vita, de a ragály mindent vitt.

Petra utoljára március 13-án, pénteken volt iskolában, ezért ma reggel volt benne egy kis stressz. De szeptember elsejével egyéb változások is életbe léptek, például a járvány miatti szigorú, aztán kicsit felpuhított beutazási korlátozások. De szeptember elsejével járt le az Index újságíróinak felmondási ideje, a hírportál szépen átcsúszott kormányközeli kezekbe. Aztán mától kezd alapítványi struktúrában működni a Színház- és Filmművészeti Egyetem, felmondott a régi vezetés és a szenátus, a diákok pedig blokádot vontak az épület köré, hogy így akadályozzák meg, hogy a kuratórium tagjai az épületbe mehessenek.

Nemcsak zajlik a belpolitika, de ez a szeptember elseje jó alkalom egy kis nosztalgiázásra is. 10 évvel ezelőtt ezen a napon kezdte meg legkisebb lányunk menetelését a magyar közoktatás grádicsain (hú, mekkora képzavar), és nem is akárhogy.

Petra első napja az iskolában, mellette jó barátnője, Lili

Petra és Lili 10 év elteltével
Ebben az évben kezdte meg Bori is az egyetemi tanulmányit az ELTE-n, vagyis előállt az az állapot, hogy három lányunk az oktatás három szintjén végezte tanulmányait: Petra az általános iskolában, Orsi a középiskolában, Bori pedig az egyetemen.
És akkor emlékezzünk meg egy 50 évvel ezelőtti évfordulóról is: pont ma 50 éve kezdtem meg tanulmányaimat a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Úgy emlékszem, nagyon hamar elkezdtem jól érezni magam ebben a közegben, és bár csak négy évet jártunk együtt, mind a mai napig összetartó csapat vagyunk, két hét múlva gyűlünk össze Balatonbogláron, hogy megünnepeljük a fél évszázados jubileumot. Arról is hírt adok majd.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése