Parlament

Parlament

2020. szeptember 3., csütörtök

A Millenáris park két évtizede

Az évezred végén a Széna tér környékén nagy építkezések indultak: először felépült a Mammut bevásárlóközpont és mellette megújult a piac, majd nemsokára felépült a Mammut ikertestvére, a Mammut-2 is. A mellettük álló Ganz Villamossági műveket pedig elkezdték bontani, és valami épülni kezdett a helyén.

A Ganz Villanyban egy időben gyakran megfordultam, mert ők gyártották azt a statikus gerjesztőt, melyből 6 példány a Dunamenti Erőműbe került, 2 pedig Paksra, valamennyinek a felső szintű irányítását mi csináltuk. A nagyfeszültségű próbateremben a gyári átvételen a csaknem 2000 ampernyi egyenáramot egy hatalmas elektrolittal teli tartályon folyatták keresztül.

Először 2001 májusában fedeztük fel, hogy az üzem területén egy csodálatos park épül. Épp Bori és Orsi Marczibányi téri művészitorna-bemutatójáról tartottunk hazafelé, amikor felfedeztük a Zöld Péter játszóteret.


Az egykori csarnokok még csak félig voltak készen, de valamikor ősszel nagy csinnadrattával felavatták a parkot (gólyalábas bemutató, koncertek, gyerekfoglalkozás a játszótéren), majd az építészetileg igen figyelemre méltó módon átalakított csarnokokban megnyílt az Álmok Álmodói kiállítás híres magyarjainkról. A kiállítás megtekintőinek járt még egy kínai LCD-kijelzős óra is. Csodálkoztam, hogyan jöhetett létre egy ilyen inspiráló építészeti megoldás és a Nemzeti Színház giccses épülete egy időben.

2002 tavaszán megbukott a Fidesz, és az Álmok Álmodói kiállítás is hamarosan bezárt, de a Millenárisra gyakran eljártunk: a B-csarnokban megnyílt a Jövő háza, a D-csarnokban a Csodák Palotája, az G-csarnokban, az úgynevezett Fogadóban gyakran tartottak gyerekfoglalkozásokat, az E-csarnokban, az úgynevezett Teátrumban pedig színházi előadásokat, illetve az előtte kialakított amfiteátrumban koncerteket. 2004-ben a Millenárisban vártuk nagyon az Uniós csatlakozást.

Visszaszámláló tábla

Bori a csatlakozás éjszakáján a várakozó tömegben

A Jövő Házában 2005 decemberében
Hamarosan felújították a Ganz megmaradt irodaépületeit. A Jövő Háza bezárt, mert a jelen egyszerűen utolérte az ott bemutatott technológiai jövőt, a Csodák Palotája pedig a Camponába költözött (azóta már tovább költöztek Óbudára, ez a negyedik helyük), a B, C és D csarnokok alkalmi kiállításoknak, illetve a minden tavasszal megrendezésre kerülő könyvfesztiválnak adtak helyet.
Lányaim 2014 tavaszán

A Fidesz továbbra is megtartotta bázisnak a Millenárist, Orbán Viktor minden évben a Teátrumban tartotta az évértékelőt egészen a Várkert Bazár megnyitásáig, azóta oda tette át székhelyét.
2014 tavaszán először elbontották az egykori Nehézipari Minisztérium Margit körúti épületét és parkoló létesült a helyén, majd a még megmaradt két csarnokot is: a vastag vasbeton falú Pörgetőt (ebben forgatták meg az összeszerelt generátorokat, motorokat, a vastag fal fogta fel az esetleg szétrepülő alkatrészeket) és a nagyfeszültségű próbacsarnokot. Épülni kezdett a Széllkapu park. A Millenáris Teátrumot átépítették, most a Nemzeti Táncszínháznak ad otthont.
Petra 2018-ban a parkban
Igazság szerint már idén tavasszal elkészült az új park, de a járvány miatt csak augusztus 20-án adták át a közönségnek. Én tegnap, munka után jártam be az immár egyesített Millenáris parkot és a Széllkaput. A régi Millenáris is ráncfelvarráson esett át: kisebb lett a tó, megszűnt az amfiteátrum dombja, megújultak a sétányok, utcabútorok. A Széllkapuval kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak: nagyon impozáns, nagyon 21. századi, tele sok technológiai csodával (feliratot megjelenítő vízesés, napelem-fák), de a kelleténél több a vas és a beton. Szerintem túl robusztus lett a a park Mammut felőli oldalán a három emelet magas acél függőkert, felesleges a Millenáris és Széllkapu közé épített autós betonalagút, vannak még üresen álló épületek. Lett új játszótér is, de szerencsére a Zöld Péter is megmaradt.

Csak érdekességként megemlítem, hogy a Millenáris igazgatóját és gazdasági vezetőjét is régóta ismerem. Előbbi egy fiatal hölgy, akit édesanyja halála után félig-meddig volt kollégám nevelt, így gyakran töltöttünk együtt "brigádhétvégéket" Agárdon, azt is mondhatnám, hogy a térdemen lovagoltattam, de ez nem volna igaz. 13 évig volt a II. kerület alpolgármestere és tavaly ősszel együtt bukott Láng Zsolttal, de a Fidesz senkit nem hagy az út szélén, ezért megkapta ezt a posztot. A gazdasági vezető - szintén nő - pedig korábban sógorom cégének könyvelője volt, többször voltunk velük közös síelésen, szilveszteri bulin.

Posztom végére beteszek néhány fotót, amit tegnap készítettem:
Acél függőkert

Napelem-fák

Az új játszótér

Zöld Péter Játszótér

A Nemzeti Táncszínház előcsarnoka

Feng shui oszlop
---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése