Parlament

Parlament

2017. május 30., kedd

Kéménymese 2

Egy tavalyi posztomban írtam egy rokonunkról, akinek a gázkészüléke egy 50 évvel ezelőtt pótlólagosan készült kéménybe volt bekötve, és ennek használatát tavaly a kéményseprők megtiltották. Végül rokonunk megszüntette a gázbojlert, és elektromos bojlert szereltetett fel. Na, valami hasonlóra számítottunk a mi házunkban is, pedig az mindössze 15 éves.
Házunkban a fűtés egyedi kombinált gázkészülékekkel van megoldva, melyek a meleg vizet is szolgáltatják. Természetesen már zárt égésterűek, de még nem kondenzációs rendszerűek, azaz nem képesek a füstgáz hőjének hasznosítására. Nem is a lakásban vannak, hanem a lépcsőházban, gyűjtőkéménybe bekötve. A készülékeket évente karbantartják. a készülékek a lakók tulajdonában vannak, a kémény közös tulajdon.
Tavaly egy komolyabb hibája lett a készüléknek, 70.000 Ft lett volna a javítása, ezért felmerült egy esetleges készülékcsere gondolata. Mivel más lakók is fontolgatták a készülékcserét, a házgondnokság utána nézett a dolgoknak és elég elszomorító híreket mondtak a tavalyi közgyűlésen. Egy EU-s jogharmonizáció következményeként 2017-től már csak kondenzációs kazánokat szabad telepíteni, a régiek cseréje esetén is ilyeneket kell alkalmazni. Csakhogy a kondenzációs kazánok eltérő működési elve miatt át kell alakítani a kéményt is, de mivel gyűjtőkémények vannak a házban, nem lehet egyidejűleg kondenzációs és nem kondenzációs kazánokat alkalmazni, vagyis egy hétemeletes háznál mind a nyolc tulajdonosnak, akinek a készüléke azonos gyűjtőkéménybe megy, egyszerre kellene készüléket cserélni és hozzájárulni a kémény átalakításához. A kondenzációs kazánoknál a hűtőközeg hőmérséklete is alacsonyabb, ezért meg kellett volna növelni a radiátorok felületét is. Mit ne mondjak, eléggé el voltunk keseredve, így végül úgy döntöttünk, hogy mégiscsak megjavíttatjuk a régi kazánunkat.
Az idei közgyűlésen aztán korrigálták a dolgot. Kiderült, hogy a jog lehetővé teszi, hogy bizonyos típusú és gyártmányú gyűjtőkémények fennmaradhassanak és nem szükséges az új készülékeknek sem kondenzációs elvűnek lenni, ha hatásfoka meghaladja a 90 %-ot. Így megszűnik az a kényszer is, hogy mindenki egyszerre cseréljen készüléket!
Csak kicsit mérgelődtem, hogy miért kellett pánikot kelteni, de örülök, hogy most nem kényszerülünk a készülékcserére, mert felújított kazánunkkal még öt évig biztosan kihúzzuk. Állítólag még nem sok olyan készüléktípus van, amely a szigorú hatásfok-követelményeknek megfelel. A házgondnokság a Biasi kazánokat ajánlja, mely tud hagyományos és kondenzációs üzemmódban is működni, de telepítéssel és az engedélyeztetési eljárásokkal (gázművek, katasztrófavédelem) együtt így is majdnem félmillióba fáj.
Előreláthatólag valamikor a '20-as évek elején kerítünk sort majd a cserére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése