Parlament

Parlament

2016. február 27., szombat

Requiem egy egészségpénztárért

A Magyar Nemzeti Bank, mint a pénzügyi szervezeteket felügyelő hatóság 2016. február 24-én ezt a közleményt adta ki:

A PRIV1TA Első Magyar Kiegészítő Egészségpénztárnak az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak Felügyelete által 1994. szeptember 27. napján kiadott, E/15/11/1994. számú tevékenységi engedélyét visszavonom.

Vagyis megszűnt Magyarország első egészségpénztára. 22 éve alakult, én is majdnem húsz éve tagja vagyok.
Az egészségpénztárak törvényi feltételeit az 1993-ban meghozott 1993. évi XCVI. törvény teremtette meg. A nem sokkal a rendszerváltozás után megalkotott törvény célja a törvény bevezetője szerint:

A szociális biztonságot szolgáló rendszerek újjáépítése, a szolidaritás, a rendszerszerűség, a kiszámíthatóság és az önkéntesség elve alapján a szociális piacgazdaság kiépítéséhez nélkülözhetetlen. Az ezt szolgáló önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak új, intézményes formát adnak az öngondoskodásnak, s a tartósan befektethető források bővítésével elősegítik a hazai tőkepiac fejlődését. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak meghonosítása Magyarországon a társadalombiztosítás reformjának szerves része.

Az önkéntes egészségpénztárak első fecskéje a PROV1TA volt (a névben az "I" helyett az "1" az elsőséget mutatja), 1994-ben alakult. Volt cégem a '90-es évek második felében léptette be a dolgozóit a pénztárba. Először nem pontosan tudtuk, mire lehet ez jó nekünk. 30 évesen még nemigen szedtem gyógyszert, gyógyászati segédeszközt sem nagyon vettem igénybe. Viszont a pénztár kezdetben igénybe vehető volt gyógyüdülésre valamint sportolásra is, ezért elsősorban nyaralást, téli síeléseket fizettünk vele.
Később szűkült a pénztárból finanszírozható tevékenységek köre, a sport és a nyaralás kikerült belőle, jelenleg a SZÉP-kártya tölti be ugyanezeket a funkciókat. Pedig hosszú évekig a PROV1TA-kártyámmal fizettem az uszoda-bérletemet. Jelentős fogászati kezelést is finanszíroztam vele, volt, aki meg is kérdezte: te számlát kérsz egy maszek fogorvostól? Persze, mondtam, neki is kell néha virítani az adóhivatal felé. Ez is az egyik célja volt az egészségpénztáraknak: kicsit kifehéríteni a magán egészségügyet. Három-négy éven keresztül - egészen cégem megszűnéséig - heti egy masszázst is a pénztár finanszírozott, a masszőr a céghez jött. Szép idők voltak.
Utolsó jelentősebb költésem a PROV1TA-számlámról új szemüvegem volt, pár hónappal ezelőtt. Pedig a pénztár akkor már elszenvedte azt a csapást, ami a mostani felszámolásához vezetett. Pont egy évvel ezelőtt, 2015. március 23-án csődbe ment a Buda-Cash Brókerház, magával rántva a DRB-bankcsoport négy bankját, melyekkel szoros kapcsolatban álltak. A brókerházban kettős nyilvántartást vezettek az értékpapírokról, a befektetők pénze a valóságban nem azokban a papírokban volt, amiről bizonylatot adtak és amit a felügyeleti szerveknek is jelentettek, hanem nagyobb hozamot biztosító, de kockázatosabb eszközökben. Ezek az eszközök csődöltek be. Szerencsétlenségemre a PROV1TA és a Honvéd Egészségpénztár is a DRB-bankcsoportnál fektetett be. A PROV1TA igazgatótanácsának elnöke, a pénztár alapítója a csőd bejelentésének másnapján tragikusan elhunyt, nem tudni, hogy szívroham végzett-e vele, vagy öngyilkos lett-e.
Ez év márciusában minden PROV1TA tag számláját 40%-ra csökkentették. Én már régóta csak a minimális összeget kértem a számlámra, így "csak" 10 000 Ft veszteséget voltam kénytelen elszenvedni, de volt olyan kollégám, akinek 70 000 Ft-ja bánta a csődöt. Bele sem merek gondolni, hogyan jártak azok, akik egy nagyobb műtétre spórolva még jelentősebb pénzt halmoztak fel. Ráadásul egész évben negatív hozam volt, ez további ezer forint veszteséget okozott nekem. Volt egy jelentősebb tagi befizetésem, hogy finanszírozhassam a szemüveg-vásárlásomat, ennek az adó-visszatérítését is aligha látom viszont. Szerencsére amikor végleg lehúzták a rolót, csak 1500 Ft-om ragadt benn, most legalább nem voltam teljesen balek.
A pénztár vezetősége abban reménykedett, hogy az állam nem hagyja veszni a fegyveres testületek pénzét a Honvéd Egészségpénztárban, és ennek farvizén a PROV1TA is kárpótlást kaphat. Bátorítást adott ehhez a Questor-károsultak kárpótlása is. A Parlament honvédelmi bizottsága be is adott egy törvénytervezetet arról, hogy az állam álljon jót az egészségpénztárak esetleges veszteségeiért. Az év végi mérlegben a PROV1TA nem számolta fel veszteségnek a DRB-bankcsoportban ragadt veszteségeit, hiszen egy kintlevőséget csak akkor könyvelünk el veszteségként, ha nincs remény a megtérülésére. Biztos-ami-biztos alapon azért állásfoglalást kértek erről az MNB-től, és ez végzetes hibának bizonyult. Az MNB vizsgálódni kezdett és "számos szabálytalanságot állapított meg". Szerintem pedig csak egyszerűen így akart megszabadulni egy kellemetlenkedő, a Questor-ügyre, mint precedensre hivatkozó ügyféltől.
Sajnálom ezt a dicstelen véget.
A PROV1TA közleményét itt olvashatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése