Parlament

Parlament

2016. február 29., hétfő

Oscar tudja is, mondja is

34 év után ismét van magyar Oscar-díjas film, de nem hiszem, hogy volna olyan honfitársunk, aki ezt nem tudja (hogy örül-e neki, az más kérdés). Az eredményt magyar idő szerint hajnali 5:12-kor hirdették ki. Én a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorára ébredek minden reggel fél hatkor, de az 5:30-as gyorshírekben még nem közölték az eredményt ezért elég csalódottan kászálódtam ki az ágyból. Szerencsére hatkor már minden médiumból csak ez a hír jött.
Amikor 1981-ben Szabó István Mephistoját bemutatták Magyarországon, a Népszabadság filmkritikusa azt írta a filmről, hogy többé nem lehet európai filmtörténetet írni a Mephisto nélkül. Aztán nagyon reménykedtünk Cannes-ban, de ott "csak" a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, mert a lengyel helyzetre való tekintettel muszáj volt a Vasembernek, Andrzej Wajda filmjének nyerni. 1982-ben aztán nagyon bíztunk az Oscarban, mert Szabó István Bizalom című filmjét két évvel korábban tuti befutónak tartották. Másodszorra már sikerült Oscart kapnia a magyar rendezőnek, sőt, később még további két Oscar-jelölt filmet is forgatott (mindkettőt Claus Maria Brandauerrel), a Redl ezredest és a Hanussent.
Ellentétben a Mephistoval Nemes László és filmje, a Saul fia a teljes ismeretlenségből bukkant fel a tavalyi Cannes-i fesztiválon, de ott aztán akkorát durrant, hogy azóta vagy 50 nemzetközi díjat begyűjtve ma hajnalban az Oscarral végleg elnyerje a teljes nemzetközi elismerést. De aki azt hiszi, hogy Nemes László és csapata a semmiből lépett színre annak két filmre hívnám fel a figyelmét.
Az egyik Kenyeres Bálint kisfilmje, a Before Dawn, mely 2004-ben elnyerte a Sundance-fesztivál különdíját. A filmet ezen a linken online is meg lehet tekinteni. Érdemes, mert cselekménye nagyon is aktuális: menekültek egy csoportja próbál bejutni egy képzeletbeli országba. A másik film Tarr Béla 2007-ben bemutatott A londoni férfi című filmje, melyet pár héttel ezelőtt néztem meg. Mindkét filmben már együtt volt a Saul fia csapata:

  • Nemes László mindkét filmben a rendező asszisztense volt;
  • Mindkét filmnek Erdély Mátyás volt az operatőre, akárcsak a Saulnak;
  • Mindkét filmnek Zányi Tamás volt a hangmérnöke, és persze a Saulnak is;
  • A londoni férfi díszlettervezője ugyanúgy Rajk László volt, mint most a Saul fiának. Ő rendezte be az auschwitzi magyar kiállítást is, ezért jól ismeri a haláltábor felépítését;
  • Krasznahorkai Balázs asszisztensként ott sertepertélt mindhárom filmben (ő Krasznahorkai Lászlónak, Tarr Béla állandó forgatókönyv-írójának az unokaöccse).
Mindkét előzményfilmben volt lehetőség megtanulni a hosszú snitteket (a Before Dawn mindössze egyetlen snittből áll), A londoni férfiben pedig Tarr már alkalmazta a kamera egy-egy szereplőhöz rögzített nézőpontúságát. Mindkét előzményfilmben vannak amatőr szereplők, akárcsak Röhrig Géza a Saulban.
Kilenc magyar játékfilm volt eddig Oscar-jelölt, ebből kettő nyerte el. Legtöbb jelölést Szabó László filmjei kaptak, a már említett négyet. Az első magyar jelölés a Fábri Zoltán rendezte Pál utcai fiúk volt. Fábrinak volt egy másik jelölése is, a Magyarok. Kapott még jelölést Makk Károly Macskajátékja, valamint Kabay Barna és Gyöngyössy Imre Jób lázadása című filmje. Animációs rövidfilm kategóriában Rófusz Ferenc 1981 nyerte el az Oscart A légy című filmjéért, de ebben a kategóriában is volt két jelölésünk is: 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus-a és 2007-ben M. Tóth Géza Maestro-ja.
Az idei Oscar-díjas filmek közül a Saulon kívül csak az Agymanókat láttam nyaralásunk alatt, de a jelöltek közül láttuk a Star Wars VII-et, az Ifjúságot és a Mentőexpedíciót. Az utóbbit 3D-ben letöltöttem (17 Gbájt!) és két napja néztük meg, de a könyvet Bori olvasta angolul, Orsi pedig magyarul. Ha a Mentőexpedíció nyert volna valamelyik kategóriában (7 kategóriában is jelölték), akkor erre is nagyon büszkék lehetnénk mi magyarok, hiszen az egész film Magyarországon forgott a Korda Filmstúdióban, a Bálnában, a MÜPA-ban és a Hungexpo-n.
Ja és persze nagyon örülök, hogy Leonardo Di Caprio és Ennio Morricone végre megkaphatták az arany szobrocskát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése