Parlament

Parlament

2015. december 6., vasárnap

Internet-rádió 3

Á, nincs szerencsém az internetrádió-szolgáltatókkal! Egy 2012-es posztomban már írtam arról - mellesleg ez volt a legsűrűbben kommentelt posztom evőr -, hogyan vált egy elektronikus eszközöm egy darab téglává azáltal, hogy a mögötte álló internetes szolgáltató egyszerűen se szó, se beszéd, mirnixdirnix beszüntette a szolgáltatást.
Még két éve sincs meg LG gyártmányú okostévénk, amely számos úgynevezett prémium szolgáltatással kecsegtette vevőket. Decembertől ezek a szolgáltatások jelentősen karcsúsodtak. Az egyik prémium applikáció a vTuner internetes rádiója volt, melyet szívesen hallgattam. Ráadásul az LG nem Android vagy iOS alapú tévé, hanem saját operációs rendszere van, ezért a letölthető applikációk köre meglehetősen korlátozott, persze azért így is több száz közül lehet választani. Sajnos olyan népszerű internetrádió-applikáció, mint például a TuneIn nincs köztük.
Az LG által beszüntetett másik szolgáltatás a 3DWorld volt. Ezen 3D-s rövidfilmeket lehetett letölteni. Azért választottam 3D-s tévét, mert meg voltam győződve, hogy ez a jövő. Sajnos a UPC-nek (áldassék a neve!) még mindig nincs 3D-s csatornája, de még a videotárban sincs egyetlen 3D-s film sem! Az utolsó 3D-s adás, amit a UPC sugárzott, az a 2012-es BL-döntő volt. Ha 3D-s filmet akarok nézni, akkor vagy megvásárolom BlueRay lemezen (még egyet sem vettem), melyet kizárólag a PlayStation-on tudnék megnézni. Ugyanígy a játékkonzolon futó játékok között vannak három dimenzióban játszhatók is. Lehetőség van ezenkívül a sötét oldalról 3D-s filmek letöltésére. Ezek általában 10-12 Gbájtosak, jelenleg két ilyen filmünk van, a Jégvarázs és a Jurassic World, letöltésük elég sokáig tartott.
A harmadik ilyen beszüntetett szolgáltatás az LG-felhő. Az LG arra buzdította felhasználóit, hogy fényképeiket, filmjeiket tárolják a csakis az LG-felhasználók számára elérhető LG-felhőben. Most sajnálattal értesítenek mindenkit, hogy a szolgáltatás 2016-tal megszűnik, mindenki mentse el a felhőben tárolt adatát. A felhő-alapú szolgáltatások terjedőben vannak, ott a DropBox, a OneDrive és még sorolhatnám napestig. Mi történne, ha ezek csak úgy megszűnnének, mint ahogyan számtalan ilyen ingyenes netes szolgáltatás már meg is szűnt.

Bori lányom a blogját korábban nem a Blogspot-on, hanem a freeblog.hu-n írta. Több évi "termése" veszett oda, amikor a freeblog megszűnt. De ugyanígy nincs garancia arra, hogy a Blogspot nem szűnik meg.
A mai ember ki van szolgáltatva a tömegtermelésnek: azt eszik, abban lakik, azt hord a testén, abban utazik, amit az ipar legyárt számára. 100 évvel ezelőtt egy parasztember minden őt körülvevő tárgyról pontosan tudta, hogyan és miből készül, mivel nagy részben maga állította elő őket. Ez a kiszolgáltatottság a világhálóval jelentősen nőtt: el sem tudjuk képzelni az életünket Facebook, Skype, Viber, WhatsApp, YouTube, Google és a többiek nélkül. Hogyan találnánk meg úti célunkat, ha kikapcsolnák a GPS szolgáltatást?
Kedves blogolvasó barátaim, legyetek óvatosak! Létfontosságú adatokat, dokumentumokat őrizzetek meg fizikai valójukban is, ne bízzatok a Felhőben. És ne higgyétek el, hogy a Facebookot, a Google-t, a YouTube-ot csakis jófejségből kapjátok ingyen.

Update 2015.12. 13.
Mivel a játékkonzolomra nemcsak játékok, hanem alkalmazások is letölthetők, örömmel fedeztem fel ezek között a TuneIn internetes rádiót is, és természetesen azonnal telepítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése