Parlament

Parlament

2015. december 8., kedd

Fél évszázada zárult a Második Vatikáni Zsinat

50 évvel ezelőtt, 1965 december 8-én, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján ért véget a Második Vatikáni Zsinat, a 20. század egyik legjelentősebb egyháztörténeti eseménye, melyről három éve már posztoltam ebben a blogban.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a szeplőtelen fogantatás családi vonás volt, nemcsak Jézus, de anyja, Mária is szűznemzéssel fogant. Még egyvalakiről tudhatják a moziba járók, hogy nem kellett apa a fogantatásához, ő nem más, mint Anakin Skywalker, későbbi nevén Darth Vader, a Sötét Nagyúr.)
A Második Vatikáni Zsinatot még XXIII. János hirdette meg, de VI. Pál zárta. A Római Katolikus Egyház mind intézményeiben, mind liturgiájában mind pedig a változó világhoz való viszonyában megújult. Az a szemlélet, hogy minden vallás Isten dicsőségét hirdeti, ezért bárki - még az ateisták is! - üdvözülhetnek, gyökeresen új volt. Az Ószövetségben a pátriárkák,  Ábrahám, Izsák és Jákob megkötik az Úrral a zsidó nép szövetségét, az Újszövetségben Jézus Krisztus ezt a szövetséget kiterjeszti minden keresztényre, ezt a szövetséget tágította ki a zsinat a Föld minden vallású emberére. Forradalmi reagálás a globalizálódó világ új kihívásaira. Az inkvizíciók, eretneküldözők egyháza a század végére nyitottá és befogadóvá vált.
Az esemény 50 évfordulóján, a mai napon nyitotta meg Ferenc pápa Rómában az Irgalmasság évét. Az a Ferenc pápa, aki cselekedeteiben és a válásról, az abortuszról, a homoszexualitásról szóló nyilatkozataiban forradalmian modern, a Második Vatikáni Zsinat szellemét hordozó egyházfőnek bizonyult. Nem véletlenül keltettek megütközést még egyházi körökben is a muszlim vallású menekültek befogadására buzdító felhívásai.
Nem tudom, hogy Ferenc tevékenysége végül is egyházszakadáshoz vezet-e, vagy képes lesz még szélesebbre tárni a katolikus egyház kapuit, minden esetre számomra sokkal nyitottabb gondolkodónak tűnik, mint egyes magyar egyházi vezetők vagy a csak papíron létező KDNP képviselői.
Én nagyon szurkolok neki, mert az ő szava ebben a vallási fundamentalizmustól áthatott világban nyugalmat sugározhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése