Parlament

Parlament

2015. április 15., szerda

Pistike és Pénzes Csaba

Már írtam arról, hogyan szerzett Pistike többségi részesedét öccse malacperselyében, meg arról is, miként szorult egyszer szülői kölcsönre, szóval tudhatjátok, hogy nem kezdő a pénzügyekben. Na de hol van ő osztálytársához, Pénzes Csabához képest. Csaba aztán igazán ért a pénzhez. Vagy legalább is el tudja magáról ezt hitetni.
Csaba már évek óta seftel osztálytársaival. Először a gombfoci bizniszben jeleskedett, sztárjátékosokat adott-vett. Valahogy mindig úgy alakult, hogy amikor odaítélték az aranylabdát, csak neki volt Cristiano Ronaldo-ja vagy Lionel Messi-je (mikor melyik nyert éppen). Ezekért aztán nagy pénzt kapott.
Pénzes Csaba már akkor is üzletelt osztálytársaival, amikor még Norbi kezelte az osztálypénzt. Már akkor elterjedt Csabáról, hogy olyan üzleti vállalkozásai vannak - matrica- és bélyegbiznisz, meg ilyenek - melyekhez szívesen vesz fel kölcsönt, amit aztán kamatostól fizet vissza. Szívesen adtak neki pénzt, mert mindig rendesen fizetett, volt, hogy Norbi az osztálypénz egy részét is rábízta.
Persze voltak olyan tanulók, akiket figyelmeztettek a szüleik, hogy ne adjanak pénzt Csabának, mert könnyen előfordulhat, hogy egy fityinget sem kapnak vissza. Ők inkább továbbra is malacperselyben gyűjtötték a zsebpénzüket.
Miután Pistike lett a diákbizottság elnöke, Pénzes Csaba csillaga még magasabbra emelkedett. Csaba szervezte meg - némi jutalékért - az osztálykirándulásokat. Továbbra is vett fel kölcsönt osztálytársaitól, magas kamatra. Hogy-hogynem, Pistike úgy döntött, hogy az osztálypénz nagy részét is Csabára bízza.
Történt aztán, hogy Pénzes Csabát komoly veszteségek érték a matricapiacon: az addig gyűjtött matricái, amiket komoly nyereséggel szeretett volna értékesíteni, fabatkát sem értek, mert a TESCO új matricaakciót indított. Csaba érezte, hogy nem fogja tudni megadni az osztálytársak pénzét, ezért bizalmasán, Csanádon keresztül üzent Pistikének, hogy közösen találjanak ki valamit.
Pistike tudta, mit kell tennie: ami pénze még volt Csabának, azt osztálypénz-tartozás fejében azonnal elkérte tőle, majd másnap bejelentette, hogy Csaba fizetésképtelen.
Kétségbe estek az osztálytársak, volt, aki több havi zsebpénzét adta oda Csabának fialtatni. Sokan kérdezték Pistikét, hogy az osztálypénzt milyen információk alapján sikerült Pénzes Csabától idejében visszavenni. Pistike közleményt adott ki az alábbiakról:
  • Régóta figyelték a matricapiac fejleményeit, józan ösztönük azt súgta, hogy az osztálypénz nincs biztonságban Csabánál. A többi gyereknek is működhetett volna a pénzügyi ösztöne.
  • Norbi évekkel ezelőtt hűtlenül bánt az osztálypénzzel, amikor kölcsönadott Csabának, ezt ki kell vizsgálni.
Norbi persze azt akarta kivizsgáltatni, hogy miért tartotta Pistike az osztálypénzt Csabánál, amikor a diákbizottsági elnök feladatainál egyértelműen az van leírva, hogy az osztálypénzt egy vaskazettában köteles őrizni. Az osztály tanulói is egyre türelmetlenebbül kérdezgették, hogy ha Pistike maradéktalanul visszakaphatta az osztálypénzt Pénzes Csabától, akkor az ő pénzük most miért veszik oda.
Végül Pistike azt a döntést hozta, hogy minden gyerek kapja vissza a pénzét. Na de miből? Hát az osztálypénzből. De hát az mindannyiunk pénze - érveltek azok, akik inkább malacperselyben tartották a pénzüket, mert óvatosak voltak. És a szolidaritás az smafu? - kérdezte Pistike. De hát ők évekig kamatot kaptak a pénzükre, mert kockáztattak! A kockázatban benne van a veszteség lehetősége is!
Nem hagyhatjuk a keményen tanuló kisembereket az út szélén! - zárta le a vitát Pistike.
Norbi ellen megindult a diákbizottsági vizsgálat az osztálypénz hűtlen kezelése miatt. De Pistikét senki nem merte megkérdezni, hogy akkor ő miért adhatott az osztálypénzből Csabának, mert a legtöbb tanuló örült, hogy visszakapta a pénzét, a malacperselyesek pedig rájöttek, hogy megint lúzerek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése