Parlament

Parlament

2015. április 1., szerda

15 éves a WAP

A Twitteren találtam egy linket egy 15 évvel ezelőtt írt cikkre a mobiltelefonos első adatátviteli protokollról, a WAP-ról. A cikk az Indexen jelent meg 2000 áprilisában, és az egyébként jó tollú Ujj Péter adott hangot szkepticizmusának a mobilos internetezéssel kapcsolatban.
Vissza lehet keresni három-négy évvel ezelőtti híreket, nagyon nagy vállalatok nagyon nagyhatalmú vezetői, nagyon nagyon hozzáértő guruk jósolták a PC-korszak végét, a Windows vesztét, a Linux bukását, a tévé és az internet integrálódását, a push technológia mindent elsöprő sikerét, a video on-demand, a net computer (NC), a set top box berobbanását. - írta 2000-ben a cikkíró.
Az tény, hogy nem a WAP (Wireless Application Protocol) hozta el nekünk a mobilnetet, bár még üzemelnek WAP-os oldalak, pl. a geocaching.hu ilyen felületen is lehetővé teszi, hogy a geokesserek gyorsan bejegyezhessék találatukat.
A még kizárólag a GSM hálózaton működő, 2G-nek is nevezett WAP-ot hamar követte a 2,5G-nek is nevezett GPRS és EDGE, ezekkel a protokollokkal már el lehetett lavírozni a NET-en. Jelenlegi 5 éves telefonom már az UMTS protokollon alapuló 3G hálózatot használja, de a legtöbb okostelefon a 3,5G-s LTE-n vagy a 4G-s LTE Advanced-on kommunikál, a 4G-s internet szinte teljesen lefedi az országot.
A legfontosabb tapasztalat: a mobil internetezés a legkevésbé sem mobilis. Nagyon is statikus. Hogy a pici képernyőcsökevényen lássak valamit, hogy a nehezen kezelhető körömhegynyi gombokat nyomogathassam, le kell ülni. Hol ül le az ember, ugye? Az autóban (ottan internetezés kilőve, balesetmegelőzésileg), a villamoson (nem jellemző közlekedési eszköze a méregdrága mobilok tulajdonosainak), valamint kocsmában, otthon, munkahelyen. A munkahelyen ott a gép, rendes képernyő, rendes sávszélesség, csak úgy teker a Lickerről a legújabb Jenna Jameson, ráadásul ingyen, ki akarna mobilról internezni drágáért? Otthon ugyanez, majdnem. Maradna a kocsma, ha élne a Földön olyan hülye, aki nekiállna internetezni, amikor sörözni is lehet. (Egyetlen biztos felhasználási alkalmat találtam: étteremben, magányos vacsoránál, lassú konyha/pincér esetén, a következő fogásra várva. Ez egy évben legföljebb három alkalom, erre aligha érdemes egész iparágat építeni.) - írja tovább Ujj Péter.
Hihetetlen, hogy szinte minden megvalósult, amire 15 éve az Index alapítója azt mondta, hogy hülyeség. Persze minden egy kicsit másképp. Emlékezhetünk, valóban volt méregdrágán előfizethető mobiltévé szolgáltatás. Ma pedig ha előfizetésünk elég nagy havi adatforgalmat megengedő mobilnetet tartalmaz, akkor a UPC a Horizon Go szolgáltatással bárhol lehetővé teszi a mobiltévézést ingyen. Hasonló szolgáltatás fizethető elő az IttOtt.tv-nél is. Vagy hasonlítsuk össze a drága percdíjas - és akadozó - videóhívást az ingyenes Skype-pal.
A svájcibicska roppant látványosan multifunkciós eszköz, de valójában nagyon kevés dologra jó. Konzervet ugyan lehet nyitni vele, de jobb rendes konzervnyitóval. A dugót is ki lehet vele húzni, de erőlködős, vágja a kezet. Körmöt vágni szinte lehetetlenség. Mást dettó. A kés használata is erősen korlátozott a kicsiny pengehosszúság miatt, például disznót ölni ne próbáljunk svájcibicskával. A svájcibicska eképpen roppant spártai eszköz. A mobiltelefon viszont remekül használható mobiltelefonálásra. Lehet, hogy erre is rájönnek a guruk hamarosan.- írja a szerző, pedig napjaink svájcibicskája pont az okostelefon lett.
Paradox, hogy a legnépszerűbb magyar internetes portál alapítója mennyire kevéssé látta a technológiai fejlődés útját. Három és fél évvel ezelőtt Steve Jobs halálára írtam egy posztot, amelyben  azt írtam:
Az egykori feltalálókat azok a látnokok váltották fel, akik irányt szabnak a technológiai fejlődésnek. Ők a jövő megálmodói. Ilyen nagy álmodó volt Steve Jobs, az Apple alapítója is. - Mert Ujj Péter 15 évvel ezelőtti cikkét olvasva megérthetjük, nem is olyan egyszerű dolog irányt szabni a technológiai fejlődésnek.
Míg nemrég még büszkén hirdették a kocsmák, kávézók, éttermek, hogy: Free Wifi, vagy kicsit viccesebben:

 ma már inkább ezt a táblát teszik ki:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése