Parlament

Parlament

2014. szeptember 12., péntek

Közmédia

A közmédiát ekézni ugyanolyan virtus, mint a MÁV-ot vagy az egészségügyet. Elfogadjuk, hogy szar és kész. Elég ritkán nézek közszolgálat híradót, de az elmúlt évek egynéhány - khm - csúsztatásáról én is értesültem, nem véletlenül tüntet Nagy Navarro Balázs immár 1000 napja a Magyar Televízió Kunigunda úti épülete előtt. A biztosítékot a Lomnici Zoltán-ügy verte ki az egykori tévésnél.
A tévé három évvel ezelőtti ura kiadta, hogy Lomnici Zoltán nem jelenhet meg a képernyőn. Az egyik híradó-tudósítás azonban pont egy általa szervezett rendezvényről szólt, szegény szerkesztőnek nem volt más választása, mint a volt főbíró kihomályosítása.
Nem sokkal később Daniel Cohn-Bendit magyarországi sajtótájékoztatóját hamisították meg, de az sem volt akármi, amikor Vígh András egy üres utcából adott helyszíni tudósítást az Operaház előtti tüntetésről. Olyan aránytalanságok is előfordulnak, hogy 10 percet áldoznak Falus Ferenc jegesvödrös videójára, de egy perc sem jut Bajor Imre halálhírének közlésére.
Szóval nem igazán nézek híradót, de tegnap mégis erre vetemedtem, és feltűnt, hogy újabb direktíva lépett érvénybe a híradó szerkesztőségében: minél több eseményről kell élő helyszíni tudósítást adni, ami elég vicces helyzeteket teremtett. Este fél nyolckor ugyanis, amikor a híradó időpontja van, általában semmi nem történik az országban, mindenki otthon van, és ha más dolga nincs, hát a híradót nézi. Nem igazán van miről élőben tudósítani.
Nos a tegnapi híradóban az alábbi élő kapcsolások voltak:
  • Az épülőfélben lévő óbudai vasútállomásról arról tudósított a riporter, hogy az elkövetkezendő hét évben mennyi EU-s támogatást kapunk vasútfejlesztésre. Az esti építkezés természetesen néptelen, csak néhány markoló árválkodik a háttérben. Arról természetesen nem beszélt a tudósító, hogy a Budapest-Esztergom vonalat, amin az óbudai állomás is található, már rég át kellett volna adni

  • Tapolcán a Fidesz zárt frakcióülést tartott, a tudósító a szakadó esőben állt az üres udvaron egy ernyővel. A tudósítás lényege az volt, hogy semmi hír nem szivárgott ki, viszont holnap sajtótájékoztató lesz.

  • Nagykanizsán az esőzések hatására árad a Principális csatorna, több kertet elöntött a víz, ezeket nyúlgátakkal védik. A tudósító a szakadó esőben egy homokdomb előtt állt, a környezetében semmi sem történt.

  • Székkutason (Csongrád megye) fogyókúra-versenyt hirdettek a cukorbetegség ellen. Kapcsolták Székkutas üres orvosi rendelőjét, ahol élőben is elmondták, hogy fogyókúra-versenyt hirdettek.

  • Volt még egy pszeudo-tudósítás is: a már említett Vígh András a Rezesova-perről "tudósított", egy lángoló autót ábrázoló kép előtt tájékoztatott a délutáni ítélethirdetésről.

Persze azért egy kis hamisítás ebbe a híradóba is jutott:  Az alacsony inflációval kapcsolatban elmondták, hogy most már több pénz marad az embereknél, amit megtakaríthatnak, így többen fognak államkötvényt venni. A szakértő szerint 3-5 %-os kamatra lehet állampapírokat jegyezni, és a hírhez beadtak egy snittet, amelyen valaki éppen kamatozó kincstárjegyet jegyez 4,75 % kamatra.
Ha tüzetesebben megnézzük, ez egy tavalyi állampapír, jelenleg már csak 2,5 %-ra kapni egy éves futamidejű kincstárjegyet. Azért az a 2,25 % különbség nem mindegy.
Azt hiszem, egy darabig megint nem nézek közszolgálati híradót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése