Parlament

Parlament

2018. december 21., péntek

Egészségügyi történetek

Az egészségügyet mindig anyukámmal kapcsolatban ekézem. Decemberben két ízben is kapcsolatba került szegény különböző egészségügyi intézményekkel, ahová én is elkísértem.
Négy évvel ezelőtt csípőprotézis-műtéte volt a jobb csípőjében, és most már egyre inkább aktuális ugyanez a bal csípőjében és a térdeiben is. Felkerestük hát orvosát az Ortopédiai Klinika új épületében az Üllői úton.
A műtétet még a Klinika régi épületében, a Karolina úton végezték, de azóta átköltöztek az új épületbe, a Karolina utat megkapta a Sportkórház, a régi Sportkórházat pedig a Testnevelési Egyetem.
Reggel nyolcra kaptunk időpontot, nyolc előtt be is jelentkeztünk a betegirányítónál, ahol kaptunk egy sorszámot, és mondták, hogy a földszint 13-ba menjünk. Nézzük az ajtók számozását a földszinten, látjuk, hogy 90-91-92-... De hol a 13-as? Tüzetesebben megnézve kiderült, hogy minden szobának két száma van, egy "igazi", és egy pedig csak a sorszámrendszer kedvéért: a sorszámkijelző monitor csak a 90-nel kezdődő szobaszámokat tudja kezelni.
Ülünk, azaz édesanyám is csak nagy nehezen, mert az ülőhelyek számát jócskán aláméretezték a betegszámhoz képest. Várjuk a sorszámunkat, de hiába, mert a mi orvosunk asszisztensnője időnként megjelenik az ajtóban, elkéri a beutalókat és név szerint szólítja a betegeket. 9-re be is kerültünk az orvoshoz, aki röntgenvizsgálatot írt ki anyám mindkét csípő- és térdizületére. Mondja, hogy az első emeleten van a röntgen. Felmegyünk, ki is van írva, hogy radiológia, kivárom a sorunkat a betegfelvételen, de mondják, hogy nekünk nem ide, hanem az ortopédiai röntgenre kell mennünk, az a folyosó túlsó végében van. Odabaktatok (anyám örül, hogy ülhet). Már messziről látok egy ajtó előtt egy nagy tömeget. Kiderül, hogy itt nincs külön betegfelvétel, hanem 20-40 percenként megnyílik az ajtó, és elszedik az összes betegtől a beutalóját, majd ezután név szerint szólítják őket. Kivártam az ajtó megnyílását, leadtam a papírunkat és visszamentem édesanyámért, hogy odavezessem az ortopédiai röntgenhez. Mire odaértünk, pont szólítottak is, még örültem, milyen hamar sorra kerültünk, de kiderült, hogy csak a papírunk volt hibásan kitöltve. Azt mondja a doktornő, menjek, hozzak másikat. Mondom, itt adták egy emelettel lejjebb, szóljon le telefonon. Azt válaszolta, ő nem telefonálgat, hozzak új papírt.
Anyámat sikerült leültetni, én a papírral le, kopogás a rendelő ajtaján, persze semmi, megvárom, amíg az asszisztensnő kinéz, mondom, mi a helyzet. Szó nélkül elveszi a papírt és eltűnik az ajtó mögött. Tíz perc múlva kezembe nyomta a normálisan kitöltött röntgenbeutalót (ezen a kért vizsgálatok már kódszámmal szerepeltek), se egy bocsánatkérés, se egy együttérző mosoly. Megyek vissza a röntgenbe, kopogok, semmi válasz, végül csak megnyílt az ajtó, ekkor sikerült a helyesen kitöltött beutalót beadnom, persze erre az összes várakozó beteg is be akarta adni a maga papírját, tőlük persze nem vették át, rögtön azt hitték, protekciósok vagyunk.
12-re megvolt anyám vizsgálata. Jön ki, kérdezem, hol vannak a leletek. Azt mondja, hogy a számítógépen lemegy a rendelőbe. Na ekkor szakadt el végleg nálam a cérna: Számítógépes kapcsolat van a rendelő és a röntgen között, de papírokkal rohangásztatják és váratják a betegeket!
A rendelő előtt már csak egy újabb órácskát kellett várakozni (megint ülőhely-mizéria). A doki rögtön ki is írta anyámat műtétre áprilisra, de még elküldött minket időpontot kérni az aneszteziológushoz, úgyhogy délután 2-re végeztünk. Csak a parkolásom több mint kétezer forintba került, és aznap már nem dolgoztam.
Hát ilyen Magyarországon egy vadonatúj klinikai épületben a járóbeteg-ellátás.
Egy héttel ezelőtt anyám panaszkodott, hogy szabálytalanul ver a szíve. Meghallgattam, tényleg szamba ritmust vert. Hívja az ügyeletet, ahol mondták, hogy kórházba utalják, de be kellene, hogy menjünk. Bemegyünk, EKG-t csinálnak, megírják a beutalót a János Kórház III-as Belgyógyászatára. Elautózunk a Jánosba, újabb EKG-vizsgálat után átutalják anyámat a II-es Belgyógyászatra, amely egy másik épületben van. Átautózunk, mennénk fel a lifttel, amely persze nem működik, a szívbeteg gyalogolhat a Szent János extra magas emeleteire. Jelentkezünk, anyám kap egy ágyat, de se párnája, se takarója. Párna helyett kerítenek egy hurkát a feje alá, és kap egy huzat nélküli takarót. Újabb EKG (három órán belül már a harmadik). Utána kikísérem a mosdóba. a három helyiségből álló mosdóban csak legbelül ég egy villanykörte, annak meggyújtásához először át kell botorkálni a félhomályon.
Anyámat benntartották megfigyelésen és egy vérhígító kúrán. A második napon ultrahangra küldték. Már fel is kenték a hasára a gélt, amikor az orvost elhívták, 20 perc múlva jött vissza. Amikor anyám rosszallását fejezte ki, azt válaszolta: Hát ráér, nem?
Az ágytálmosóban egész éjjel zubogott a víz. Anyám kérdezi az ápolót, hogy miért. Azt mondta, hogy folyamatosan folyatni kell a meleg vizet, hogy a többi csapnál is azonnal legyen meleg víz. Talán ezért is jellemezte Moldova György úgy a kórházakat, hogy tékozló koldusok.
Szerencsére ma véget ért édesanyám karácsony előtti kórházi kalandja, én meg füstölögtem megint egyet a magyar egészségügy áldatlan állapotán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése