Parlament

Parlament

2018. május 19., szombat

Új és régi miniszterek a dalaim tükrében

Megalakult a negyedik Orbán-kormány. Miniszterek mentek, miniszterek jöttek.
Több régi és új miniszterről készítettem már dalt, vagy coub-ot, vegyük sorra őket.

Távozó miniszterek:

Miniszterelnökséget vezető miniszter:

Lázár János óriási hatalmat összpontosított a csúcsminisztériumba, közvetve több mint 4000, közvetlenül 1500 ember és rengeteg szakterület tartozott alá. Vitathatatlanul a második és harmadik Orbán-kormány legtehetségesebb tagja volt. Mindenki úgy emlegette, mint Orbán lehetséges utódját. Orbán többször is vont el hatásköröket a csúcs minisztériumtól, pl. amikor Rogánt propagandaminiszterré nevezte ki. Valószínűleg a negyedik Orbán-kormányban tovább csökkentett hatásköre már vállalhatatlan volt Lázárnak, ezért maga döntött úgy, hogy visszatér az eke szarvához, bár sokan azt rebesgették, hogy a miniszterelnök így büntette a hódmezővásárhelyi fiaskóért.

Utódja, a Fidesz-frakció korábbi vezetője, a szintén nagyon tehetséges Gulyás Gergely feltehetően kevésbé lesz önjáró, mint elődje volt.

Városfejlesztési miniszter:

Kósa Lajos számára Orbán csak azért kreálta a Modern Városok Programot felügyelő tárca nélküli miniszteri posztot, hogy kivonja a tűzvonalból, hogy véget érjen végre Kósa kommunikációs ámokfutása. A Fidesz elszabadult hajóágyúja azonban közvetlenül a választások előtt is balhéba keveredett: kiderült, hogy egy szélhámosnő elhitette vele, hogy 1300 milliárdos (!) örökségének vagyonkezelésére csakis ő a legalkalmasabb, írtak is szabályos közjegyzői okiratot az ügyletről, nem mellesleg a miniszter édesanyja nevére is kiállítottak egy 800 millió forintos ajándékozási okiratot.
Az új Orbán-kormányban egyszerűen megszűnt ez a tárca.


Földművelésügyi miniszter:

Fazekas Sándor igazi szürke eminenciás volt, pedig minisztersége alatt állt vissza hazánkban 70 év után újra a nagybirtokrendszer. A Fideszhez hű nagyvállalkozóknak juttatott állami földbirtokokkal igazi feudális hűbéri viszonyok jöttek létre az agráriumban.
A távozó miniszter néhány hónapja még a rovarevéstől próbálta megvédeni a magyar embereket:

Utódja, Nagy István nagyon hamar ismertté tette magát azzal a nézetével, hogy a sertéspestist a migránsok által eldobott és vaddisznók által felfalt mérgezett szendvics okozta.

Emberminiszter:

Az emberi erőforrások minisztériuma egyesíti az oktatási, egészségügyi és kulturális területet. A posztot betöltő Balog Zoltán református lelkész tevékenysége lényegében az összes területen kudarcos volt. Maga legnagyobb tettének a nagypéntek munkaszüneti napként való bevezetését tekinti, pedig valójában eredetileg ezt az MSZP frakció terjesztette be még 2011-ben.


Balog utódja az orvosprofesszor Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, aki az OOI átszervezéséért, a magyarországi onkológiai ellátás javításáért Széchenyi-díjat kapott. Optimisták lehetnénk, hogy minisztersége alatt is szervező készségét fogja kamatoztatni, aggaszt viszont bennünket Kásler vallási fundamentalizmusa, mely orvosok körében nem egyedülálló (lásd Csókay András vagy Papp Lajos nézeteit), de oktatásért és kultúráért felelős miniszternél veszélyes lehet.

Új miniszterek:

Innovációs és technológiai miniszter

Ezt a tárca korábban nem létezett. Palkovics László, a korábbi közoktatásért és felsőoktatásért felelős államtitkár vezeti. Palkovics Széchenyi-díjas mérnök és akadémikus, a Knorr-Bremse magyarországi leányvállalatának egykori igazgatója, a kormány egyetlen akadémikus tagja tavaly azzal tüntette ki magát, hogy részt vállalat a CEU elleni támadásban, beállt a felsőoktatási törvény szélsebesen magszavazott módosítása mögé. Ráadásul még hazudni sem tudott rendesen.

Maradó miniszterek:

Külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter úgy mozog a diplomáciában, mint elefánt a porcelánboltban, ő a külügy agresszív kismalaca. Ez kell most nekünk, marad is a helyén.

Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter

A propagandaminiszteri posztot Orbán Lázár ellensúlyozására hozta létre. Rogán minisztériuma 200 milliárd forintot költött el gyűlöletkampányra. Rogán letagadott helikopterezése a Népszabadság megszüntetéséhez vezetett, Pasa parki lakása pedig minden nap növekedett néhány négyzetmétert, mindez nem rengette meg Orbán bizalmát.

Bónusz

Bár kedvencünk, Németh Szilárd nem lett miniszter, csak honvédelmi államtitkár, mégsem tudom kihagyni ebből az összeállításból. Németh a választások előtt hónapokig azzal akadályozta a nemzetbiztonsági bizottság munkáját, hogy Szél Bernadettet, a bizottság tagját megbízhatatlansággal vádolva a bizottság fideszes tagjait bojkottra szólította fel. Az új parlamentben Németh már nem, Szél még mindig tagja a bizottságnak, és már szó sincs semmiféle megbízhatatlanságról. Ebben a következmények nélküli országban nincs sem jogi, sem politikai következménye Németh Szilárd alaptalan vádaskodásának. Ilyen ember lehet a Fidesz egyik alelnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése