Parlament

Parlament

2017. december 27., szerda

2017-ben csupa jó dolog történt

Lányok

Orsi

Orsi a második évfolyam első és második szemeszterét egyaránt 87%-os eredménnyel zárta, és elnyert egy Las Vegas-i nyári gyakorlatot is, melyre augusztustól októberig került sor, erről több poszban is beszámoltam. Jól kihasználta az idejét, beutazta Kaliforniát, Arizonát, Nevadát, Coloradót, New Yorkot és Washingtont.
Októberben pedig Szahar végre eljegyezte, már nagyon készülnek az esküvőre, megvan az időpont is: 2018. szeptember 16, sőt már a repülőjegyeket is megvettük.

Bori

Munkája kapcsán sokat utazott az idén, járt Varsóban, Krakkóban, Berlinben, Londonban, Belgrádban, Zágrábban. Egyre több önálló feladatot kap.

Petra

Mind a félévi, mind az év végi bizonyítványa kitűnő volt, Az Erzsébet-napi német nyelv pályázaton második lett, a zeneiskola Kodály Fesztiválján pedig arany díjat kapott zongorajátékáért.

Utazások

Káli-medence

A tavaszi szünetben négyesben kirándulgattunk a Káli-medencében és környékén.

Izrael

Balaton

Júliusban pár napot a Balatonnál is eltöltöttünk.

Sopron

Az őszi szünetben Sopron környékét jártuk be.

Új jövevények a családban

Bár kisebbik unokaöcsém kislánya és idősebbik unokahúgom kisfia még tavaly születtek, örömmel figyeltük gyarapodásukat, ügyesedésüket és okosodásukat.
Koscsó Lilla
Boda Zsombor
Legfiatalabb unokatestvérem idén lett nagymama, idősebb unokaöcsém feleségének ikertestvére pedig idén lett anyuka.
Knór-Balázs Olivér
A legújabb jövevény, Tímea

Filmek

2017-ben szárnyaltak a magyar filmek, Deák Kristóf rövidfilmje, a Mindenki Oscar-díjat kapott, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig elhozta a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Ezt a filmet jelöltük a 2018-as Oscar-díjra, és nemrég jött a hír, hogy már rajta van a 9-es listán. A film főszereplője, Borbély Alexandra pedig elnyerte a legjobb női filmszínésznőnek járó Európai Filmdíjat. Amióta nyugdíjas jegyet válthatok a Diadalban Tabánban, azóta sok jó magyar filmet láttunk ott, így például Az állampolgárt, az 1945-öt, mindkét film nagyot futott a nemzetközi filmfesztiválokon. De a Várkert Bazár szabadtéri mozijában láttuk A parkolót, a Puskinban pedig a Jupiter holdját. Váltottunk még jegyet A Szépség és a Szörnyetegre, a Szárnyas fejvadász 2-re, Kusturica Tejben, vajban, szerelemben című filmjére, valamint az ünnepek alatt megnéztük Az utolsó jediket, a Star Wars 8. részét.

Sport

2017-ben főleg olyan sportágakban értünk el sikereket, amelyekben korábban nem olyan gyakran, ezért most inkább ezekről írok, nem pedig az idén teljesen kudarcos labdarúgásról, vagy azokról a sikersportokról (kajak-kenu, úszás), melyekben hoztuk a kötelezőt.

Tenisz

  • Piros Zsombor junior teniszező korosztályában megnyerte az Ausztrál Open-t.
  • A magyar férfi tenisz-válogatott Oroszország legyőzésével bejutott a világcsoportba. Ezzel Fucsovics Márton a 85. helyre került a férfi világranglistán.
  • Babos Tímea Párosban WTA-világbajnokságot nyert, ezzel ő az első magyar tenisz-világbajnok. Babos 56. a női világranglistán.

Kosárlabda

Magyarország férfi kosárlabda-válogatottja a legjobb 16 közé került az Európa-bajnokságon.

Evezés

Simon Béla, Juhász Adrián és a kormányos Kolláth Vanda kormányos kettesben hátborzongató hajrában, taktikus versenyzéssel világbajnokok lettek, ezzel a magyar evezősport történetének negyedik aranyérmét szerezték meg.

Autóversenyzés

Michelisz Norbert a magyar autósport első világbajnoki érmese, a túraautó-világbajnokságon összesítésben második lett.

Atlétika

Baji Balázs bronzérmet szerzett az atlétikai világbajnokságon 110 m gáton, ezzel sprintszámban először szereztünk érmet VB-n.

Vitorlázás

  • Fa Nándor legidősebb indulóként 8. helyen ért célba az egyszemélyes földkerülő versenyen, a Vendée Globe-on.
  • Berecz Zsombor ötödik lett a finn dingi világbajnokságon.

Színház

2017-ben is havonta legalább egyszer voltunk színházban:

Könyv

2017-ben is sikerült néhány könyvet elolvasnom, általában blogoltam is róluk:
* Simon Róbert magyar orientalista kétkötetes könyve a '80-as években jelent meg a Helikon gondozásában. Azért kértem el anyámtól, mert szinte semmit nem tudtam az iszlámról, annak keletkezéséről és a Koránról. Simon Róbert részletesen ír a Korán keletkezéséről, szerkezetéről, felépítéséről és egy saját Korán-fordítást is közread. A 114 szúrának csak mintegy tizedét, 11 szúrát olvastam el a hozzá tartozó magyarázatokkal. Meglehetősen zavarba ejtő olvasmány.

Azért történt szomorú esemény is 2017-ben

Sok ember távozott közülünk, akiket szerettünk, és sajnos a családon belül is volt haláleset, családunk legidősebb tagja, nővérem apósa hunyt el tavasszal. 94 éves volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése