Parlament

Parlament

2017. június 20., kedd

Nyomtass otthon

Négy évvel ezelőtt posztoltam otthoni nyomtatónkról, egy Canon PIXMA MG5350 típusú tintasugaras készülékről, amely felváltotta régi HP DeskJet 5550-esünket.
Borinak is elég sok beadandó dolgozata volt az elmúlt években, Petra is egyre gyakrabban ír gépen házi dolgozatot és kinyomtatva adja be. Az otthoni nyomtatás viszont nem igazán olcsó dolog. Elég gyakran kell tintapatront cserélni. A régi HP DeskJet 5550-esben négy tintapatron volt: három színes és egy fekete, illetve ha nagyon színgazdagon akartunk nyomtatni, a fekete helyett egy negyedik színt lehetett betenni. Bár drágák voltak a patronok, két módszerrel mégis csökkenteni lehetett a költségeket:
  • A patronokat utólag fel lehetett töltetni, mert nem volt bennük chip;
  • Ha az ember megelégedett a szürkeárnyalatos nyomtatással, elég volt csak fekete patront használni, a színeseket nem hiányolta a nyomtató.
A jelenlegi Canonba már 5 (!) patront kell tenni: három színeset és két feketét, egy vékonyabbat a színes nyomtatáshoz és egy vastagabbat a fekete-fehér szövegekhez. Csakhogy a nyomtató igényli mind az öt patront akkor is, amikor csak szürkeárnyalatost nyomtatunk. Öt eredeti tintapatron bolti ára kb. 18 000 Ft. Ráadásul a patronok chippel vannak ellátva, ezért az utántöltés szóba sem jöhet.
Erre még Kohn bácsi is azt mondaná: ügyes!
Eddig úgy próbáltam spórolni, hogy nem eredeti tintapatronokat vásároltam, hanem utángyártottakat. A Pelikan márkájú patron ára az eredetinek kétharmada, de volt az Office Depot-nak és a TESCO-nak is saját gyártású patronja az eredeti árának feléért. A weben való vásárlással is lehetett spórolni valamennyit.
Kb. fél éve azonban a piacot elárasztotta a kínai dömpingárú chippel ellátva az eredeti patron árának tizedéért! (katt a nagyobb képért).

Lehet, hogy hosszabb távon nem használ a nyomtatónak a silány utánzat, de jelenleg a nyomtatógyártók azt az üzleti modellt alkalmazzák, hogy egy nyomtató ára megegyezik két töltetnyi patron árával, vagyis lényegesen jelentősebb a spórolás mértéke, mint egy esetleges károkozás. Ami a nyomtatási kép minőségét illeti: lehet hogy az is hagy kívánnivalót maga után, de diplomatervet, szakdolgozatot nem otthon nyomtat az ember, és a fényképnyomtatásról is leszoktunk, hiszen minden műszaki boltban van automata fényképnyomtató.
A nem magas minőségű otthoni nyomtatás funkciója továbbra is a házi feladatok, a beszállókártyák, a neten vásárolt színházjegyek kinyomtatására terjed ki, erre bőven elegendőek a kínai patronok. A nyomtatógyártók pedig törhetik a fejüket egy másik üzleti modellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése