Parlament

Parlament

2015. június 29., hétfő

Egy történet Orsiról

Amint arról már több posztomban beszámoltam, Orsi jelenleg egyetemi előkészítőre, úgynevezett mechinára jár, hogy ősszel megkezdhesse tanulmányait a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Az első félévben négy tantárgyuk volt (angol, héber, matematika és történelem), mindből 90 % fölötti eredménnyel zárt. A második félévben már nem volt történelem, így úgy gondolta, hogy jut ideje dolgozni a tanulás mellett, hogy a kollégiumi szállásköltségét megkeresse (a tanfolyamot az állam fizeti).
Az egyetemisták általában éttermekben, kávézókban vagy üzletekben vállalnak munkát. Orsi Jeruzsálem egyik legelegánsabb szállodájának, a Mammillának a tetőteraszi éttermében, a Rooftop-ban jelentkezett, hogy szívesen dolgozna náluk. Az étteremből csodálatos kilátás nyílik az óvárosra. Orsit felvették, először mindenes volt, de meg kellett tanulnia az étterem rendjét, az ételeket és italokat, és ebből vizsgáznia is kellett. Pár hét múlva már futkosó segédpincér volt, mára pedig már vannak önálló asztalai. Íme így néz ki a lányunk pincér-ruhában:
Nagyon sokat dolgozik, heti négy-öt napot, szinte mindig zárásig van és mellette a tanulásban is helyt kell állnia. Egyelőre jól bírja az iramot, mert a tanulmányi eredményein sem látszik meg a leterhelés.
Történt, hogy a minap egy amerikai házaspárt szolgált ki. Kérdezték tőle, honnét ez a furcsa név: Orshi (ez van felírva az egyenruhájára). Mondta, hogy magyar. Ezután el kellett mesélnie, hogyan került Izraelbe, hogy barátja most éppen katona, hogy egyetemi előkészítőre jár és mellette dolgozik.
Pár nap múlva az amerikai férfi megjelent az étteremben és Orsit kereste. Egy borítékot adott át, benne 1000 sékellel. Orsi mondta, hogy ő ezt nem fogadhatja el, de az amerikai erősködött, hogy olyan inspiráló volt a történet, amit mesélt, hogy úgy gondolták a feleségével, hogy ennyivel hozzájárulnak Orsi tanulmányaihoz.
Úgy tűnik Orsi másokat is megindít kedvességével, közvetlenségével, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen klassz lányunk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése