Parlament

Parlament

2015. május 19., kedd

Az élet mint olyan

Ünnepi előadást láttunk tegnap a Vígszínház házi színpadán, Hanoch Levin, egy izraeli szerző Az élet mint olyan című darabját tekintettük meg. A házi színpad mindössze 200 nézőt jelent, az ünnepi alkalom pedig a 150. előadás volt, melyre meghívták a darab izraeli rendezőjét, Ilan Eldad-ot valamint a magyar szöveg szerzőjét, Parti Nagy Lajost.
Az előadás végén a közreműködők (Forrás: Vígszínház)
Az angol szöveg alapján Orbán Eszter készített magyar fordítást, ez alapján írta meg a magyar szöveget Parti. A bemutató 2006-ban volt, a kilenc év alatt mindössze egy stadionnyi ember láthatta ezt a két és fél személyes színdarabot. A férjet Kern András, a feleséget Kútvölgyi Erzsébet, a barátot - ő a fél személy, mert csak egy tízperces epizódja van, amiben egyébként zseniális - Márton András alakítja.
Már egy tavalyi posztomban is írtam arról, milyen sok darab szól kudarcos emberi sorsokról, tönkrement házasságokról. Akkor zömében amerikai szerzőkről - Arthur Miller-ről, Tenessee Wiliams-ről, Edward Albee-ról, Neil Simon-ról és Tracy Letts-ről emlékeztem meg. Izraeli szerzőtől eddig talán egy darabot láttunk, az is magyar származású: Kishont Ferenctől (Ephraim Kishon) A házasságlevelet Sztankay Istvánnal és Schütz Ilával. A darab 5 év alatt 125 előadást ért meg a József Attila Színházban, Schütz Ila halála után vették le a műsorról.
Mostanában egyre többen vannak olyanok a környezetemben, akik egy reggel arra ébrednek, hogy semmi közük a feleségükhöz, vagy csak egyszerűen pánikba esnek, hogy életük delelőjén túljutva nem történt velük semmi érdemleges. Persze ez leginkább a gyermekek kirepülése után szokott jelentkezni, különösen férfiaknál, akik 50-en túl szívesen megszavaznak maguknak egy második életet. Erről a nyűglődésről szólt a tegnapi darab is hiteles színészi játékkal, mégis kicsit idegenül, az érinthetetlenek fölényével néztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése