Parlament

Parlament

2015. május 23., szombat

Állatkerti séta 2.

Csak azt ne higgyétek, hogy olyan provinciálisak vagyunk, hogy csak a budapesti állatkertet szeretjük. Tetszett nekünk még a veszprémi állatkert, amelyben 2010. nyarán, alsóörsi nyaralásunk alkalmával jártunk, valamint a nyíregyházi, amelyben viszont 2011-ben, az őszi szünetben. Mindkettőre jellemző, hogy szépen fejlődnek és mindkettőnek van specialitása is.
Orsi az egyik aranymakival 2010-ben Veszprémben
A veszprémi állatkert lakója volt egykoron Böbe, a festő csimpánz. Böbe és a híres csimpánzkutató, Jane Godall hagyományait máig ápolja az állatkert, van egy Böbe majom tanodája oktatótermük, és a Kelet-Európában egyedülálló Csimpánzvilág.
Kati a nyíregyházi fehér tigrissel 2011-ben
A nyíregyházi állatkert legnagyobb attrakciója az Ócenárium, Zöld piramis és Esőerdőház.
Már nem emlékszem pontosan, hogy a pécsi állatkertben 1978-ban, tankörtársaimmal, vagy 1997-ben, orfűi nyaralásunk alkalmával jártunk (Kati nem emlékszik rá). A Mecsek oldalában fekvő állatkert akkor nagyon lepusztult benyomást keltett, jelenleg átépítés, bővítés alatt áll. A pécsi állatkertnek nagy farkasgyűjteménye volt, 1995-ben egy közülük kiszabadult és a parkerdőben széttépett egy unokájával sétáltató nagymamát (ez nem vicc)!
Természetesen kisebb vadasparkokban másfelé is jártunk az országban.
Ami a külföldi állatkerteket illeti, nem sokban jártam, de azért voltam néhányban. Arra nem emlékszem pontosan, hogy 1969-es berlini nyaralásom alkalmával a vendéglátók elvittek-e a berlini állatkertbe. Viszont 1977-ben Moszkvában egészen bizonyosan voltunk állatkertben, de nem volt benne semmi különös, talán csak a sokféle pingvin volt érdekes. 1990-ben, izraeli nászutunk alkalmával jártunk egy ottani szafari-parkban, először voltam olyan állatkertben, ahol a szavannai állatok szabadon vannak egy nagy elkerített területen.
Szafari-parkban voltunk a Garda-tónál is 2005 nyarán.
Oroszlánok a Garda-tónál 2005-ben
A 2006-os őszi szünetet Graz és környékének felfedezésével töltöttük, ekkor jártunk a Herberstein-i kastélyban és a kastélyparkban lévő magánállatkertben. Az állatkert büszkeségei a gepárdok, akik vadászást imitálva szerzik meg táplálékukat: a húst egy síliftből átalakított kötélpályára erősítve egy körpályán húzzák körbe, a gepárdoknak kell az élelmet a kötélpályáról "levadászniuk".
Büszke gepárd a Herberstein-i állatkertben 2006-ban.
Amikor hazatértünk a nevelőszülői értekezletről a budapesti állatkertből, egy éppen 20 éves számítógépes játékot vettünk elő, a Putt-Putt megmenti az állatkertet címűt. Putt-Putt egy lila kis autó, mellyel több játékot is készített a Humongous Entertainment abban az időben, egy részük még DOS-os volt: Putt-Putt a parádén, Putt-Putt a Holdon, Putt-Putt időutazása, Putt-Putt az autóversenyen. Mindegyikkel játszottak a gyerekeim annak idején, most nosztalgiából elővettük az állatkerteset, amelyben elveszett kölyökállatokat kell megkeresni és kiszabadítani.
Legnagyobb meglepetésemre a  Putt-Putt megmenti az állatkertet játékot megtaláltam a Google Play-ben, ma is letölthető tabletre vagy okostelefonra. Lám, a jó dolgok megmaradnak.
Screenshot a Putt-Putt megmenti az állatkertet játékból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése