Parlament

Parlament

2011. május 10., kedd

Májusi jeles napok

Győzelem napja (Деиъ победы) 
Mi úgy tanultuk, hogy 1945. május 9-én volt vége a II. világháborúnak. Európa nyugati felén ezt május 8-án ünnepelték. Mindegy is. Amig április 4. (aki nem tudná, Magyarország felszabadulása) nemzeti ünnep volt, volt legalább egy nemzeti ünnepünk, amely a fasizmusra emlékeztetett. Manapság a győzelem napjáról alig emlékezik meg a média, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének vénségesen vén, de még aktív tagjai (lehetnek talán egy tucatnyian) szoktak megemlékezést tartani a Szabadság téri Szovjet emlékműnél - ameddig még megvan.  Idén kordont is kellett bontaniuk a megemlékezéshez. 

Európa-nap
1950. május 9-én, 5 évvel a háború vége után Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának. Május 9. mára európai szimbólummá vált. Mivel az európai egység folyamata ezzel a nappal vette kezdetét, az EU vezetői 1985-ben, a milánói csúcstalálkozón úgy határoztak, hogy "Európa Napja" május 9-én kerüljön megünneplésre. Lehet, hogy uniós tagságunk elmúlt hét évében elkerülte a figyelmemet, de mintha a média idén foglalkozott volna először külön műsorfolyammal ezzel az ünneppel.

Madarak és fák napja
Ezt május 10-én ünnepeljük, mégpedig majdnem 110 éve. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906-ban törvénybe is foglaltak. Hazánk legrégebbi környezetvédelmi emléknapjáról van szó, melyet hamar felkarolt a cserkészmozgalom is. Édesapám közeledvén a 90-hez egyre több gyermekkorában megtanult verset tud felidézni. Benedek Elek Ne bántsd a fát és Ne bántsd a madarat c. verseiből szerkesztették össze a madarak és fák napjának köszöntőjét, melyet apám múltkor elszavalt az unokáinak:

Gyermekkorom szép idejére,
Hej, mostan mennyit gondolok!
Hogyha még egyszer visszatérne
Másként történne sok dolog.
Kalitkát többet nem faragnék,
Dalos madárnak békét hagynék,
(lépvesszőmre, jaj hány ragadt!)
Fiam, ne bántsd a madarat!

Ne bántsd a fát, hisz ő is érez,
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez.
Ágát ne törd, lombját ne tépjed,
Hadd annak, ami, épnek, szépnek.
Szeresd a fát! 


A föld napja (ami április 22-én van) szépen kiszorította ezt régi környezetvédelmi napot, bár egy-két programot (madárles, környezetvédelmi vetélkedők) még idén is szerveztek, ezért így, a májusi fagyosszentek környékén idén is lehetett "madarazni és fázni".


Születésnapok
Mégis csak ezek a legfontosabb májusi ünnepek. Kezdődik az én születésnapommal (május 3.), ami idén félig kerek volt, lásd LV bejegyzésemet.
Borikánk május 8-n született, előző napon tartottuk a családi köszöntést. Megint háromféle torta volt: parfétorta, bombajó és Magyarország 2010. évi tortája, a szilvásgombóc-torta. Erről többet olvashattok az ő blogjában: 1, 2, 3.
Nővérkém is májusi, 11-én, azaz holnap lesz a szülinapja. Idén sajnos nem lehetett jelen a családi ünneplésen. Isten éltessen Zsuzsi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése