Parlament

Parlament

2024. április 24., szerda

Miben különbözik ez az este a többi estétől?

Ez az a kérdés, mely minden évben minden zsidó családban szédereste, a pészách beköszöntekor elhangzik, és minden olvasni tudó gyermek tudja rá a választ (hogy csak kovásztalant és keserűt eszünk, hogy bemártjuk az ételt és támaszkodva ülünk).

Orsi 20 évvel ezelőtt elmondja a "ma nishtana"-t

A tegnapelőtti széderste csak a dalt énekeltük el. Utána - ahogy minden évben - valaki elmeséli a zsidók Egyiptomból való kivonulásának történet, ahogyan azt egyébként minden keresztény is ismeri Mózes Második Könyvéből, az Exodusból.

De ami miatt ezt a posztot írom, az Mózes sajátos története. Mózest a fáraó saját gyermekeként nevelte fel, része volt a NER-nek az uralkodói rendnek, otthonosan mozgott a legfőbb oligarchák a felső vezetők és a papság körében, sőt, fontos pozíciót is kapott: a Diákhitel Központ vezetője volt a nagy egyiptomi építkezéseket irányította. Aztán úgy fordult a sorsa, hogy pont ő lett az Örökkévaló kiválasztottja.

Aki szerint egy politikai vezetőt az hitelesít, hogy honnan jön, annak álljon itt Illyés Gyula kétsorosa:
Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal
Kellene: honnan jössz, - azzal, ecsém: hova mész!

Egy új Kivonulás reményében beszúrom ide kedvencemet, Cippóra és Mirjam kettősét az Egyiptom hercegéből (soha sem tudom könnyek nélkül végighallgatni).

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése