Parlament

Parlament

2020. augusztus 10., hétfő

Régi, patinás éttermek és apám emléke

Olvasom, hogy lebontották a Margit Kert Éttermet. Csaknem 250 éves vendéglőről van szó. Akkor létesült itt borkimérés, amikor a budai dombokat még szőlőültetvények borították. Igazi cigányzenés magyaros étterem már az '50-es években vált belőle, amikor a séf a legendás Gróf Nándor, a prímás pedig a nem kevésbé híres Boross Lajos volt.
Igazából három családi eseményre emlékszem a Margit Kertből. '73-ban vagy '74-ben, amikor Zsuzsi először mutatta be udvarlóját apámnak, apám ide hívta meg őket. Úgy emlékszem, Zsuzsin és Pistán kívül Pista egy barátja és én voltam jelen, anyámra nem emlékszem, hogy ott lett volna.
Szüleim aranylakodalmát is itt ünnepeltük 2002-ben. Akárhogy igyekeztem, nem találtam róla fényképet.
Viszont most, hogy apám épp a 99-et töltené, eszembe jutott 90. születésnapja, melyet szintén a Margit Kertben ünnepeltünk 2011-ben, és az már fényképekkel és filmmel is jól dokumentált.

A Margit Kert számomra egyet jelentett a sült kacsacombbal káposztás cvekkedlivel, ezt az étel itt készítették a legjobban.
Ifjúkorom Margit Kertje...

...és amilyen most

Mivel két nap különbség van szüleim házassági évfordulója (augusztus 9) és apám születésnapja (augusztus 11) között, 2012-ben a közös családi összejövetel apropója a gyémántlakodalom volt, de már nem a Margit Kertben, hanem a Náncsi Néni Vendéglőjében. Szerencsére azt senki nem akarja lebontani, a hely egyébként a túrógombócáról híres.

Apám utolsó születésnapját a Régi Síposban ünnepeltük.
A Régi Sípos különtermében 2013. augusztus 11-én
A cigányzenéjéről és halászlevéről híres hely akkor már hanyatlóban volt, Óbuda patinás éttermét egy év múlva, 2014-ben zárták be.
A Sípos réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...
...ma ez van helyette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése