Parlament

Parlament

2019. április 7., vasárnap

Hetet egy csapásra

Orbán Viktor pénteken beindította az európai parlamenti választások kampányát a Bálnában. (Péntek délelőtt éppen egy konferencián voltam a szemközti Corvinuson, és láttam, ahogyan rendőri felügyelet mellett nagynyomású vízsugárral kétségbeesetten próbálják eltávolítani az előző éjszaka az aszfaltra írt feliratokat).
Mondjuk a kampányt már hónapokkal korábban beindították, csak akkor azt kormányzati tájékoztatásnak nevezték, és nincs olyan ügyészség, mely eljárást merne indítani választási csalás címén. de erről a kék plakátos posztomban már írtam.
Talán a rendezvény legfeltűnőbb eleme az a tény, hogy a kampányindító nagygyűlésen egyetlen EU-s szimbólumot vagy zászlót nem lehetett látni, vagyis a kampányt Orbánék nyilvánvalóan belpolitikai eseménynek tekintik. Ugyanígy nincs uniós szimbólum az utcákra frissen kikerült választási plakátokon sem.
A rendezvényen Orbán Viktor egy hétpontos bevándorlásellenes programot hirdetett meg, világossá téve, hogy a bevándorlás kérdését tartja Európa legfontosabb problémájának. Én viszont úgy gondolom, hogy ez a hét pont méltatlan egy uniós ország kormánypártjához.
  1. A migráció kezelését visszaadni a nemzeti kormányoknak.
    15 évvel ezelőtt azért léptünk az EU-ba mert úgy gondoltuk, szolidaritást vállalunk egy velünk azonos értékeket valló közösség országaival. A Migrációnak elsődlegesen kitett uniós országok (Görögország, Olaszország, Spanyolország) nagy bajban lennének a többi uniós ország segítsége nélkül. Orbán nemcsak a menekültekkel, de a migráció frontországaival szemben is tökéletesen érzéketlen.
  2. Ne legyen kötelező a migránsok befogadásaAz alapvető kötelezettség nem a menekültek befogadása, hanem a probléma közös európai kezelésében való aktív részvétel lenne. A kormány ennek a közös megoldásnak összes formáját utasítja el.
  3. Érvényes okmányok nélkül ne lehessen belépni EurópábaEz az elvárás jogos, és az Unió nem is vitatja, de hazánkba érvényes okmányok birtokában sem lehet belépni a jelenlegi törvények alapján.
  4. Migránskártya és migránsvízum megszüntetéseA migránsvízumot azért találták ki, hogy a menekültstátuszra jogosult menekültek ennek birtokában legálisan, vagyis nem az illegális bevándorlókkal együtt érkezhessenek. Így már az Unió határain kívül felállított hot-spot állomásokon külön lehetne választani és úti okmánnyal ellátni a valódi menekülteket. A migránskártya a róluk való gondoskodás egy formája, jobb, hatékonyabb, mint az élelmiszer-, ruha- és gyógyszersegély. Ezek nélkül a menekültek és a gazdasági bevándorlók egyformán lennének kiszolgáltatva az embercsempészeknek.
  5. Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek kevesebb pénz, helyette a határvédelem támogatásaSoros György nevesítése csak egyfajta démonizálás, hiszen sok emberjogi, egészségügyi szervezet van, mely semmiféle kapcsolatban nem álla a Nyitott Társadalom Alapítvánnyal, mégis segíti a menekülteket. Ezekre a szervezetekre éppen az a jellemző, hogy nem az Uniótól, hanem magán alapítványoktól kapják a támogatást.
  6. A keresztényeket ne érje hátrányos megkülönböztetés EurópábanÉn olyan uniós képviselőt támogatnék, aki egyaránt küzd mindenféle vallás hátrányos megkülönböztetése ellen. Jelenleg az európai vallások közül pont nem a kereszténység az, amelyik a legnagyobb védelemre szorul.
  7. Bevándorlást ellenző vezetőket az uniós intézmények éléreÉn pedig azt mondom, olyan vezetőket szeretnék látni az uniós intézmények élén, akik a térséget fenyegető valós problémákra keresik a megoldást, megtalálják a gyógyírt a régió folyamatos gazdasági visszaesése ellen a világ más régióval, pl. Ázsiával vagy Észak-Amerikával szemben.
Én - akárcsak öt évvel ezelőtt - idén is elkészítettem uniós választási kampányfilmemet. Csak az nézze meg, akinek van érzéke az iróniához, különben azt találja gondolni, hogy Orbán mellett kampányolok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése