Parlament

Parlament

2016. december 19., hétfő

Száz év élet

Amikor múlt héten meghallottam, hogy Kirk Douglas 100. születésnapját ünnepli, arra gondoltam, hogy hamarosan a mi Gábor Zsazsánk - aki egyébként 24 évesen végleg elhagyta Magyarországot - három hónap múlva lesz száz. Erre tessék, ma érkezett a botrányairól és férjeiről híres díva halálhíre. Zsazsa és Kirk vezették a hollywoodi "halállistát", a várhatóan leghamarabb távozó hírességek listáját. Hát most Kirk az élre ugrott.
Velem egyidős unokatestvérem még valamikor a '80-as években ment ki Amerikába, Los Angelesben telepedett le, és egy limuzin-cégnél kezdett el dolgozni (sőt, azt hiszem, még mindig ott dolgozik). Keresztneve Gábor, és nagyon népszerű volt a hírességek körében, akiket fuvarozott, mert Gábor Zsazsára emlékeztette őket. Igazából Gábor Zsazsa már csak az eggyel előttünk járó generációnak, szüleim korosztályának emlékezetes, magam egyetlen filmjét sem láttam, a sztárpletykák pedig nem nagyon érdekelnek. Állítólag Gábor Zsazsa találmánya a botránybulvár, a "mindegy, hogy mit, csak írjanak rólam" elv, mellyel megelőzte a mai celebeket. A most elhunyt, de már évek óta nagy beteg díva egyetlen, Francesca nevű lányát csaknem két évvel élte túl, kilenc volt férje közül viszont az utolsó, a Zsazsánál 26 évvel fiatalabb Frédéric von Anhalt herceg még él, igaz, ő még meg sem született, amikor Zsazsa már végleg Hollywoodba költözött, és négy éves volt, amikor Francesca megszületett.
Szerencsére családunkban is sok idős ember (ha nem is száz éves) él/élt. Anyai nagymamám és apám is 92 éves korukban haltak meg. Kati Nagymamájának az öccse, Jancsi bácsi 97 évet élt, szellemileg végig friss volt, számítógépen írta élettörténetét, testileg is jól tartotta magát. Sógornőm férjének él egy idős rokona, Manci néni, aki idén töltötte a 99-et. Csaknem 70 éve Izraelben él, de tökéletesen beszél magyarul, szellemileg friss. Két éve, amikor kint jártunk Orsinál, vele is találkoztunk Jeruzsálemben.
Manci néni és Orsi lányom 2014-ben. Ekkor Manci néni még "csak" 97 éves volt.
Jelenleg a családban nővérem apósa a legidősebb, idén töltötte a 93-at, de Kati nagybátyját is pár hete köszönthettük 92. születésnapján. Ő az elméleti villamosságtan professzora, akinek két éve még gráfelméleti könyve jelent meg. Számítógépe karbantartásában gyakran közreműködöm.
Személyesen egyetlen emberrel találkoztam, aki elmúlt száz éves: egyszer mögöttem állt az SZTK-ban a vérvételre várakozók sorában. Amikor az asszisztens kérdezte tőle, hogy hány éves, kiderült, hogy 101, és bár nehezen járt, de kísérő nélkül jött. Rosszul hallott, ezért jó magyar szokás szerint a nővérkék hülyének nézték és úgy is tárgyaltak vele.
Mintha a 100-as célvonal előtt sokan buknának el 99 éves korukban: a most elhunyt Gábor Zsazsán kívül Szepesi Mária író, a magyar ezoterikus irodalom megteremtője, a Pöttyös Panni-könyvek szerzője éppúgy egy híján volt 100, mikor meghalt, mint Eli Wallach, A hét mesterlövész és A Jó, a Rossz és a Csúf főgonosza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése