Parlament

Parlament

2013. augusztus 17., szombat

Méltányossági ügyek

Egy korábbi posztomban már idéztem azt a zsidó viccet, amelyikben a rabbi azt mondja Kohnnak: Fedetlen fővel Isten házába lépni ugyanakkora bűn, mint felebarátod feleségével paráználkodni. Mire Kohn: mindkettőt próbáltam, micsoda különbség.
Ezt a viccet akkor szoktam emlegetni, mikor fontos és kevésbé fontos dolgokat azonos súllyal mérlegelünk. Ez most két olyan bosszantó üggyel kapcsolatban jutott eszembe, ami a közelmúltban történ velünk.
Még júliusban Orsi BKV-bérletét bevonta az ellenőr és 8000 Ft pótdíjat fizettetett vele, mert szerinte javítva volt a diákigazolvány száma. Valójában Orsi egy kifogyott tollal kezdte ráírni a számot, aztán tollat váltott. Szerencsére megvolt a bérletszelvény vásárlási blokkja, így tudtuk igazolni, hogy a bérlet Orsié, vissza is kapta és becserélhette egy másikra, de persze a 8000 Ft-ot nem kapta vissza.
Akik ismernek, tudják, hogy igazam védelmében szeretek leveleket írogatni, most sem volt másképp. Méltányossági kérelmet nyújtottam be (a BKK-nak van méltányossági ügyosztálya is), amiben hivatkoztam arra, hogy minden hónapban mindhárom gyermekünknek megvesszük a bérletszelvényt, most sem károsítottuk meg a társaságot, tekintsenek el a pótdíj kiszabásától. A válaszlevelet valószínűleg egy robot írhatta, mert ismertette a BKK üzletszabályzatát, ami szerint jogos a pótdíj kiszabása.
Két hete egy parkolási ügyem volt. Már vagy 10 éve mobiltelefonnal parkolok, hogy ne érjen meglepetés, eddig minden rendben is ment. Most viszont véletlenül rossz körzetszámot írtam be (40 fok meleg volt aznap). Ez ugyanúgy XI. kerületi körzet volt, de pechemre olcsóbb díjzóna, ezért 4550 Ft pótdíjat szabtak ki rám. Persze megint kérelmet adtam be, a robot az elutasító válaszlevelében ugyanúgy a hatályos rendeletet citálta. Méltányosságról szó sem lehet.
A dologban azon túl, hogy egy hónapon belül 12550 Ft-ot ki kellett fizetnem, az az igazán bosszantó, hogy egyszerű formai hibákról volt szó károkozás és nyerészkedés szándéka nélkül, a kiszabott büntetés mértéke viszont megegyezik a menetjegy nélkül utazókra vagy parkolási díjat nem fizetőkre kiszabott pótdij összegével. Ez kicsit olyan, mintha a BTK-ban csak egyféle büntetés lenne, mondjuk 10 év fegyház, és ezt szabnák ki azokra is, akik áthajtanak a piroson, meg a visszaeső anyagyilkosokra is.
Úgy tűnik, Magyarországon még nem értik a hatóságok - az adóhivataltól kezdve a közlekedési rendőrökig - hogy a méltatlanul apróságokért kiszabott büntetés dacot és ellenállást vált ki az állampolgárból, aki így együttműködő partner helyett ellenség lesz.
Németországban, Ausztriában első körben csak figyelmeztetnek a hatóságok, de szigorúan ellenőrzik a hibák kijavítását. A cél ugyanis nem a büntetés, hanem a nagyobb baj elkerülése.
Ismerősöm mesélte azt a történetet, hogy az NSZK-ban némi snapsz és sör elfogyasztása után akart autóba ülni, amikor is előlépett egy rendőr, szondát fújatott vele, majd azt mondta, hogy most 4 órán belül nem vezethet, ne is próbálja meg, mert itt van a közelben, és másodszor már büntetni fog. Nálunk nyilván megvárták volna, amíg elindul, utána állították volna le, és jött volna a súlyos büntetés.
Persze ehhez önálló döntésre is alkalmas, nem megfélemlített de jól megfizetett köztisztviselői gárda kellene, nem pedig a szabályokat gépiesen alkalmazó, az elbocsátástól folyamatosan rettegő droid-hadsereg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése