Parlament

Parlament

2013. június 22., szombat

Tyereskova, Gagarin, Leonov

Ez a fénykép jelent meg a HVG-ben, amin együtt látható a szovjet űrkutatás három nagy alakja: Gagarin, az első ember a kozmoszban, Tyereskova, az első női űrhajós, és Leonov, aki először tett űrsétát a világűrben.
Tyereskováról vagy csak szkafanderes, vagy kitüntetéses fényképeket láttam, könnyű nyári ruhájában egész jó nő volt. 50 éve, 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén 48-szor kerülte meg a földet.
A képen látható két férfiú pedig azért került be a hírekbe, mert Gagarin 45 éve zuhant le MIG-15-ös gépével másodmagával (sírját magam is láttam a Kreml falában), és Leonov 45 év után törte meg a csendet és árulta el, hogy a legendás űrhajós halálát bizony egy SZU-15-ös gép közelsége, vagyis súlyos légi irányítási probléma okozta.
Gagarin azért is bekerült mostanában a hírekbe, mert akadémiai állásfoglalást kértek arról, szabad-e közterületet elnevezni róla. Szerencsére az MTA álláspontja az első űrhajós tekintetében pozitív volt, Maxim Gorkij neve viszont "nem javasolt". Csak érdekességként: Berlinben - mely város szintén sokat szenvedett a szovjet uralomtól - van Maxim Gorkij Színház.
Visszatérve a női űrhajósokhoz, az amerikaiak majdnem napra pontosan 20 évvel Tyereskova történelmi repülése után 1983. június 18-án küldték fel első női űrhajósukat, Sally Ride-ot a világűrbe a Challenger fedélzetén. Persze azóta már számtalan nő volt tagja a legénységnek (inkább: leányságnak), két nő is meghalt a Challenger-katasztrófában 1986-ban, ketten pedig a Columbia-katasztrófában 2003-ban. A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is teljesít szolgálatot egy nő Samantha Cristoforetti személyében de az előző személyzetnek tagja volt Jelena Szerova orosz űrhajósnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése