Parlament

Parlament

2020. május 26., kedd

Berci, a pünkösdi űrhajós

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1980 pünkösd hétfőjén indult útjára az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Ezt egyébként csak mai kutakodásom alkalmából fedeztem fel, pedig ad egy kis plusz pikantériát Berci űrutazásának.
Az űrrepülésre a Szovjetunió Interkozmosz programjának keretében került sor, melyben a baráti országok űrhajósait "lelkiismereti" sorrendben reptették meg a szovjet elvtársak:

  • 1978. február 23, Vladimír Remek, Csehszlovákia. Még 10 év sem telt el a Prágai Tavasz vérbefojtása óta, az oroszoknak volt mit törleszteniük.
  • 1978. június 27, Mirosław Hermaszewski, Lengyelország. A lengyelekkel szembeni orosz adósság történelmi, másfél évszázadig az orosz birodalom részei voltak, de még a második világháború után is a történelmi lengyel határnál jóval nyugatabbra húzták meg a határt. '78-ban már tajtékot vetett a Visztulán a nyugtalanság, mely a '80-as évek elejére nyílt ellenállásba torkollott.
  • 1978. augusztus 26, Sigmund Jähn, NDK. Kelet-Németország megszállása, Berlin kettéosztottsága aligha volt jóvátehető egy űrutazással. Mindazonáltal Sigmund Jähn hasonmása szerepel kedvenc rendszerváltós német filmemben, a Good Bye Lenin-ben, melyben egy, a berlini fal leomlásakor kómában lévő idős hölggyel megpróbálják elhitetni, hogy az egykori űrhajós lett az NDK új államelnöke.
  • 1979. április 10, Georgi Ivanov, Bulgária. A Szojuz-33 főhajtóműve meghibásodott, a Szoljut-6-tal való összekapcsolódás meghiúsult. Mivel az üzemzavar éppen a magyar napilapok lapzártájának idején történt, a Népszava vezércikkben számolt be arról, hogy milyen szeretettel fogadták a Szoljuton a bolgár űrhajóst. Ez azóta is sajtótörténeti kuriózum. Az üzemzavar után egy évre felfüggesztették az Interkozmosz programot.
  • 1980. május 26, Farkas Bertalan, Magyarország. Róla majd részletesebben.
  • 1980. júliusa és 1981. márciusa között három gazdaságilag jelentéktelen, katonailag azonban annál fontosabb ország űrhajósai repültek: Phạm Tuân, Vietnam, Arnaldo Tamayo Méndez, Kuba és Dzsugderdemidín Gurragcsá, Mongólia.
  • 1981. május 14, Dimitru Prunariu, Románia. Szegény románok szégyenszemre a sor végén kullogtak, így torolta meg Brezsnyev a románok külpolitikai különutasságát.
  • 1982. június 24, Jean-Loup Chrétien, Franciaország. Az egyébként NATO-tag és atomhatalom franciák igyekeztek mindenben kimutatni elkülönülésüket. Míg a nyugati országok Afganisztán miatt már bőven bojkottálták a Szovjetuniót, ők részt vettek az Interkozmosz programban is, a francia űrhajóst a vadonatúj Szoljut-7-re repítették. Eklatáns példa a francia különállásra, hogy a nyugati országok közül egyedül ők vették át a keleti országok színes televíziós szabványát, a SECAM-ot.
  • 1988-ig még négy további Interkozmosz-repülésre került sor: Rakesh Sharma indiai, Muhammed Ahmed Faris szíriai és Abdul Ahad Mohmand afgán űrhajósokat reptették meg, valamint kárpótolták a bolgárokat a fiaskóért, és Alekszandar Alekszandrov személyében még egy bolgár úrhajós repülhetett, vagyis Bulgária az egyetlen nemzet, melynek két űrhajósa is repült az egy évtizedig tartó űrprogram keretében.
És akkor most részletesebben a mi Farkas Bercink repüléséről.

A televízió "adását megszakítva" közvetíti a fellövést

1980-ban a pünkösd még nem volt munkaszünet nap (először 1993-ban lett az, de sokan mind a mai napig nem tudják, mit is ünneplünk ezen a napon). Ráadásul hétfőnként televíziós adásszünet volt (paradicsomi állapot). Így aztán nagyon gyanús volt, hogy miért volt rendkívüli adásnap, miért vetítettek a Televíziós mesék felnőtteknek című sorozatból egy epizódot. Hát azért, hogy legyen mit megszakítani a fellövés hírével. Persze akkor már Szojuz-36 órák óta a Föld körül keringett, az oroszok semmit nem bíztak a véletlenre.

A tolmács csődöt mond

A közvetítést fordító tolmácsnak egy hang sem jött ki a torkán, így aztán a legalább tíz nyelven beszélő Sugár András újságírónak kellett beugrani helyette.

A NEOTON és LGT együttes közös dalban köszöntik Bercit

Már másnap, május 27-én kapható volt az a kislemez (45-ös fordulatú bakelitlemez), melynek A-oldalán Farkas Bertalan kilövés előtti fogadalmát, B-oldalán pedig azt a dalt hallhattuk, amit most sikerült is megtalálnom a YouTube-on:

Numizmatikai ritkaságok

Az első magyar űrhajós nevéhez két numizmatikai ritkaság is társul. A pénzverő emlékérmét bocsájtott ki az alkalomra, de mivel a bolgár űrhajós kudarca miatt Berci repülése egy évet csúszott, készült néhány próbaveret 1979-es dátummal.
A próbavereteket természetesen beolvasztották, de néhány kikerült gyűjtőkhöz, ezek ma már elég értékesek.
A másik numizmatikai ritkaság a Magyar Népköztársaság Hőse kitüntetés, melyet összesen csak ketten kaptak meg: Farkas Bertalan és Valerij Nyikolajevics Kubaszov parancsnok.
Ennek a kitüntetésnek a ritkasága mellett az a pikantériája, hogy Magyarország nemcsak katonailag készült fel a két nagy politikai tömb közötti háborúra, de egy teljes katonai kitüntetés-sort is készítettek. Ebből emelték ki és használták fel az alkalomra ezt a kitüntetést.

Még egy magyar űrhajós

Bár ifjabb Simonyi Károlyt nem a magyar űrhajósok között tartják számon, az egyik legjelentősebb tudománytörténeti könyvet, A fizika kultúrtörténetét megíró elméleti villamosságtan-tudós Simonyi Károly professzornak a fia, az Excel program kifejlesztője magyar állampolgár is, így 2007-ben és 2009-ben a Mir űrállomáson "űrturistaként" tett látogatásai magyar űrutazásnak számítanak. Bár akkor még repültek az űrsiklók, az ifjabb Simonyi is mindkét alkalommal Szojuz-TMA típusú űrhajókkal repült, mert ez olcsóbb volt. A Space Shuttle program 2011-es leállítása óta az USA területéről nem indult amerikai személyzet a világűrbe, kizárólag Oroszországból Szojuz űrhajókkal.

Holnap lesz a napja, hogy ismét amerikai űrhajó visz utasokat a Nemzetközi Űrállomásra: egy magáncég, a SpaceX által fejlesztett Crew Dragon fedélzetén két űrhajós, Bob Behnken és Doug Hurley. Ezzel kezdetét veszi az amerikai űrhajózás történetének egy új szakasza. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése