Parlament

Parlament

2018. augusztus 5., vasárnap

Orsi első öt éve Izraelben

Öt évvel ezelőtt adtam jelentést ezen a blogon legközépsőbb lányom kivándorlásáról. Még 19 éves sem volt, és egy szót sem beszélt héberül. Nos, kevés fiatalnak telik olyan intenzíven nagykorúságának első öt éve, mint Orsinak. Ezekről az eseményekről mindig igyekeztem hírt adni ennek a blognak a keretei között, de most csinálok egy fényképes kronológiai összefoglalót:

  • 2013 szeptember közepéig Orsi - kedvese, Sahar és annak nagyszülei segítségével - adminisztratív ügyeket - személyigazolvány, bankkártya, mobil telefon, egészségbiztosítás - intéztek, majd elkezdődött az "ulpán", az öt hónapos nyelvtanfolyam. Ez egy bentlakásos kibucban volt, ahol a tanulás mellett Orsi a kibuc kutyatelepének gondozója volt:


Orsi a kutyatelepen egy kis kedvenccel
  • Azért gondoskodtak arról is, hogy a világ minden tájáról összesereglett bevándorló fiatal átessen a minden izraeli számára kötelező katonai alapkiképzésen is:

Orsi a kiképzésen

  • Édesapám temetése kapcsán Orsi 2013 decemberében pár napot itthon töltött, anyám szerint apám halálával is jót cselekedett, mert rövid időre hazahozta az unokáját.

2013 decemberében a lányok mézeskalácsot sütnek

  • 2014 húsvétra is megjelent Orsi, macesszel ette a sonkát, megvalósítva ezzel a kulináris multikulturalizmust. Kijött velünk a tavaszi könyvfesztiválra, büszkék voltunk rá, hogy az izraeli standnál már héberül társalog.

2014 májusában a Millenárison

  • 2014 júliusában - egy eléggé kellemetlen izraeli-palesztin konfliktus kellős közepén - mi látogattuk meg őt Izraelben. A feszült helyzet ellenére tartalmas volt az egy hét.

Lányaimmal 2014 júliusában

  • Orsi 2014 szeptemberében megint hazalátogatott. Ekkor még nem kezdődött el a Jeruzsálemi Héber Egyetem előkészítő éve, de Orsi már nagyban készült a pszichometriai teszt megírására, mely a felvételi alapfeltétele volt, és egy idegen nyelvű számára nem is olyan egyszerű feladat.

Lányaim 2014 szeptemberében Budapesten

  • Orsit természetesen felvették az egyetemi előkészítő tanfolyamra. Jeruzsálemi kollégiumának ablaka pont az aranykupolás mecsetre nézett. az első félévben a négy tantárgyat (matek, angol, héber és történelem) 86%, 94%, 95%, 100% eredménnyel zárta.

Ritka esemény: hó Jeruzsálemben 2015 januárjában
  • Az előkészítő év második félévére Orsi munkát vállalt Jeruzsálem egyik legelőkelőbb helyén, a Mamilla szálloda Rooftop éttermében pincérkedett. Sokat dolgozott, kollégái nagyon szerették.
  • 2015. júliusában Orsi hazalátogatott unokatestvére esküvőjére. Ilyenkor persze nemcsak a családot, de összes barátnőjét végiglátogatja.
Orsi barátnőivel 2015 nyarán
  • Orsi felvételizett a Jeruzsálemi Héber Egyetem turizmus-vendéglátás szakára. Ehhez 90 %-ot kellett elérnie az előkészítő évfolyamon. Neki 91% jött össze! Az egyetem megkezdése előtt még egy családi nyaraláson is részt vett velünk az ausztriai Salzkammergut vidékén.
Orsi mögött a kies alpesi táj 2015 augusztusában
  • Kezdetben Orsi számára nagyon idegenek voltak a héber nyelvű szaktárgyak (főleg a közgáz és a pénzügy), saját bevallása szerint nem sokat értett az előadásokból. Én matematikában igyekeztem neki segíteni, egészen magas szinten tanulták. Minden para ellenére Orsi az első félévét 89.41%-kal abszolválta, mindezt mindössze két év héber nyelvtanulás után.
Részlet Orsi matekkönyvéből
  • A 2016-os tavaszi szünetet Orsi ismét velünk töltötte, melyre családi események inspirálták: az én 60. születésnapom és kisebbik unokaöcsém kislányának megszületése.
Lányaim 2016 áprilisában Miskolcon a kis Lillával
  • Orsi az egyetemi második félévét 87%-kal zárta, ezzel évfolyamán bekerült a legjobb öt közé. 2016 augusztusában a testvérei meglátogatták Izraelben, kellemes hetet töltöttek együtt.
Lányaim a Holt-tengernél 2016 augusztusában
  • Orsi a második egyetemi éve mellé már munkát is vállalt, a Rehovot-ban található Hotel Leonardo halljában dolgozott, mint pincér. Első éves eredménye alapján egy egyösszegű ösztöndíjat is elnyert
Orsi az ösztöndíjjal
  • 2017 januári villámlátogatásának apropóját leendő sógornőjének szalagavatója illetve unokatestvére kisfiának, Zsombornak a megszületése adta.
Orsi a kis Zsomborral 2017 januárban
  • Orsi harmadik féléve is 87%-osra sikerült. Megpályázott egy Las Vegas-i gyakornoki állást a világ egyik legnagyobb szállodájában, a Hotel Venitian-ben, és sikerült elnyernie! Mielőtt azonban elkezdődött volna a Las Vegas-i kaland, még sor került kedvese tisztavatására 2017 júniusában, melyen részt vett az egész család.
Lányaim egy vízesésénél a Holt-tenger mellett 2017 júniusában
  • Orsi a negyedik félévét 88%-kal zárta és 2017 augusztusában megkezdődött két és fél hónapos kalandja Amerikában, amit nemcsak szakmailag töltött hasznosan, de sokat csatangoltak a nyugati államok nemzeti parkjaiban, majd az út végén Washingtonban és New Yorkban is. Egy hétre még kedvese és családja is meglátogatták. Las Vegasban élte át Amerika történetének legtöbb áldozattal járó ámokfutó lövöldözését.
Orsi Hollywoodban 2017 őszén
  • Orsit október 28-án a Negev sivatagban található Ramon kráterben kedvese eljegyezte!
A jegyespár (tessék figyelni a gyűrűt)
  • 2017 decemberében Orsi újra hazajött, így újra együtt süthetett mézeskalácsot a három Pál lány
Mézeskalács-készítés 2017 decemberében
  • Orsi ötödik félévét 90.72%-os eredménnyel zárta. 2018 februárjában vőlegényével és annak nővérével egy Tel Aviv-i bérelt lakásba költöztek. Orsi az utolsó félév mellett munkát vállalt a King David Intercontinental szállodában, ahol recepciós. Tanulmányi eredménye alapján elnyert egy újabb ösztöndíjat és egy egy hetes tanulmányutat a jeruzsálemi Hilton szállodába.
Orsi az ösztöndíjjal 2018 tavaszán
  • Vőlegényével májusban egy elő-nászutat töltöttek Párizsban.
Orsi és Sahar 2018 májusában Párizsban
  • A legutóbbi napok fejleménye: Orsi és Sahar beköltöztek a katonai bázis egyik családi házába. Így hétköznap is együtt lehetnek, és jóval olcsóbb a bérleti díj is. Igaz, cserébe Orsinak a munkába járás lett egy kicsit komplikáltabb. Orsi utolsó vizsgáját is letette, bőven 90% fölött zárta hatodik félévét.
Már mindenki nagyon készül a szeptemberi esküvőre, íme itt van a meghívó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése