Parlament

Parlament

2017. április 13., csütörtök

Forráselemzés

Előre is elnézést kérek minden kedves olvasómtól, hogy már megint a CEU-ügyről posztolok, de már csak a családi érintettség okán sem hagyhatom szó nélkül azt a gamatságot, ami nemcsak engem háborított fel, de az elmúlt évek legnagyobb tüntetés-hullámát is elindította. Most elsősorban arról szeretnék írni, hogyan lehetséges, hogy kormány és ellenzék teljesen elbeszél egymás mellett, mintha két külön malomban őrölnének.
Régi vesszőparipám, hogy aki eléri az internetet, annak számára minden információ néhány kattintásnyira van. Mégis nagyon sokan szinte kizárólag a közösségi oldalakról, azonos gondolkodású véleményközösségekből tájékozódnak, egyféle hírportálokat látogatnak, egyféle televíziót vagy rádiót hallgatnak, lényegében információs buborékban élnek. Nem dicsekvésből mondom, de minden reggelt a közszolgál(l)ati híradóval kezdem, és nemcsak 444-et és index-et olvasok, de néha origo-t és 888-at is. De ami a legfontosabb, minden információnak a forrását próbálom megtalálni, mert akár hiszitek akár nem, a neten lényegében minden megtalálható.
Vegyük például a CEU ügy kormányzati narratíváját: Az Oktatási Hivatal elkészítette szokásos ötéves jelentését a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről, és a megvizsgált 28 intézmény szinte mindegyikénél súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A kormány úgy döntött, hogy ezeket a szabálytalanságokat csak a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény azonnali, sürgősséggel tárgyalt és kihirdetett módosításával lehet orvosolni. Az idő rövidsége nem tette lehetővé az érintettekkel és a Magyar Rektori Konferenciával való egyeztetést sem. A törvénymódosítás minden Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre vonatkozik, rágalom, hogy kizárólag a CEU-t szeretnék ellehetetleníteni. A CEU nyugodtan működhet tovább, csak be kell tartania a törvényeket. Egyedül Soros György érdeke az egyetem körüli hisztériakeltés, jellemző Soros hálózatának erejére, hogy képes volt külföldi kormányokat, sőt még számos Nobel-díjast is megtévezteni.
Most vegyük a CEU-ügy ellenzéki narratíváját: Régóta szálka a kormányzat szenében a Soros György által alapított CEU, ezért egy olyan törvénymódosítást fogadtattak el a Parlamenttel, mely kizárólag a CEU ellehetetlenítését szolgálja. Ezzel nemcsak Soroson akarnak bosszút állni, de felszámolják az egyetemi autonómiát, az akadémiai szabadságot, mert nem tudják elviselni, hogy a kormányzatnak nem tetsző nézetrendszert is oktassanak. Nem számít az a kár, amit egy fontos tudományos műhely - többek között a legnagyobb társadalomtudományi gyűjteménnyel rendelkező CEU-könyvtár - megszűnése okoz.
Én magam pedig azt mondtam, hogy mivel az összes dokumentum hozzáférhető a neten, elolvasom és megpróbálom értelmezni, mert bár nem vagyok jogász, magyarul azért tudok egy kicsit. Ezt javaslom azoknak is, akik információikat a mindenaneten.hu-ról vagy a mindenegybenblog.hu-ról szerzik be. Megéri egy kis kutakodással pontosabb képet kapni.
Kezdjük az oktatási hivatal inkriminált jelentésével. A jelentés március 28-án jelent meg a kormany.hu-n, vagyis pontosan azon a napon, amikor a törvénymódosítást benyújtották. Ez már eleve gyanús. Ha pedig belenéztek a jelentésbe, láthatjátok, hogy nem tartalmaz sem aláírást, sem dátumot. A jelentés pontokba szedve tárgyalja a feltárt hiányosságokat, a jelentés végén még egy táblázatos összefoglalást is találunk.

  • A Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmény nem a megfelelő jogszabályi keretek között folytatja a képzést. Ebben a CEU nem volt érintett.
  • Nincs valós együtt működés, illetve a magyarországi partner nem lelhető fel. Ebben sem volt érintett a CEU.
  • A külföldi intézmény a képzés tekintetében nem rendelkezik programakkreditációval. Itt azt említik meg a CEU-ról, hogy " a Middle States Commission on Higher Education követelményrendszere nagyon komplex, komoly feltételeket jelent, amelyeket a CEU-nak korábban is teljesíteni kellett és a jövőben is teljesítenie kell ahhoz, hogy akkreditált felsőoktatási intézmény lehessen az Amerikai Egyesült államokban." A táblázatból kiderül, hogy ez a programakkreditáció jelenleg hiánypótlás alatt áll.
  • A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert (fokozatot adó) oklevél. Ebben a CEU nem érintett.
  • A külföldi intézmény nem minősül a származási országban államilag elismert felsőoktatási intézménynek. Ebben a CEU nem érintett.
  • A közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása. Ebben a 28 vizsgált intézményből 26 érintett, csak 5 szolgáltat adatot, de ebből három hibásan. Az Oktatási Hivatal szerint a hatóság tűzzön ki határidőt a mulasztás pótlására.
  • Nyilvántartásba nem vetetett képzések folytatása. Ebben a CEU érintett, de a jelentés szerint időközben benyújtották a nyilvántartásba vételi kérelmet, amelyek elbírálása folyamatban van.
Vagyis három pontban találtak a CEU-nál hiányosságot, ebből kettő hiánypótlás alatt van, a harmadik pótlására pedig a hatóság határidőt tűzött ki.
Most pedig nézzük meg a jelentés nyomán született törvénymódosítást először törvénytervezet formájában, majd pedig a kihirdetett változatot. Főbb pontjai:

  • "Megtévesztő, illetve összetéveszthetőnek minősül a felsőoktatási intézmény elnevezése, ha annak magyar vagy idegen nyelven történő megnevezése és valamely más, az oktatási hivatalnál nyilvántartásba vett felsőoktatási intézmény elnevezése megegyezik." - Hát ilyesmiről szó sem esik az Oktatási Hivatal jelentésében, viszont kizárólag a CEU-t érinti, mert a magyarországi partneregyetem neve Közép-európai Egyetem.
  • "Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha ... székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül" - Ilyesmiről nemcsak szó sincsen az Oktatási Hivatal jelentésében, de nem is világos, hogy miért ne működhetne az az üzleti modell, amit a CEU 25 éve (!) folytat: Amerikában van bejegyezve és akkreditálva, de kizárólag Magyarországon folytat képzést (lásd a Magyarországon gyártott Mercedes-ek). Ez is egy erősen a CEU-ra szabott pontja a törvénynek.
  • "Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött...nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték" - Olvastatok ilyesmit az Oktatási Hivatal jelentésében, mert én nem. A CEU-t ez a pont azért érinti, mert EU-n kívüli országban van bejegyezve, EU-s intézményre ez nem vonatkozik.
  • "A működési engedély megtagadható, ha a külföldi oklevél végzettségi szintjének a magyarországi elismerésére nincs lehetőség" - A CEU egyes képzései csak Amerikában vannak akkredditálva, más képzései (pl. a Bori által elvégzett szak) csak Magyarországon, bizonyos képzései pedig mindkét országban. Miért probléma ez?
Összevetve tehát az Oktatási Hivatal jelentését a felsőoktatási törvénymódosítással, megállapítható, hogy:

  • A törvénymódosítás egyetlen egy pontja sem származtatható az Oktatási Hivatal jelentéséből;
  • A törvénymódosítás pontjai értelmetlenek, indokolhatatlanok és ellentétben állnak a 25 éve folyó gyakorlattal;
  • A törvénymódosítás összes pontja a CEU-t érinti, és szinte mind teljesíthetetlen a CEU számára.
Érdemes még egy összevetést elvégezni, nevezetesen a törvénytervezet és a kihirdetett törvény szövegét összehasonlítani:

  • A "magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték" szövegrész helyébe a sokkal komplikáltabb "magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a  külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött – föderatív állam esetében, amennyiben a  nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló – nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték" szöveg kerül, mely alapvetően az amerikai egyetemeket érinti, az amerikai szövetségi kormánnyal való megállapodáshoz köti a működési engedélyt.
  • A határidők is szorosabbak lettek. A tervezetben: "a meghatározott feltételeket a 2017. szeptember 1-jén magyarországi működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézménynek 2018. február 15-éig kell teljesíteni. A feltételeket nem teljesítő külföldi felsőoktatási intézmény működési engedélyét az oktatási hivatal visszavonja és 2018. szeptember 1-jét követően a külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi képzésének első évfolyamára hallgató nem vehető fel azzal, hogy a 2018. szeptember 1-jén már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be", és a kihirdetett szövegben: "a meghatározott feltételeket... a  2017. szeptember 1-jén magyarországi működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézménynek 2018. január 1-jéig kell teljesíteni. Föderatív állam esetén az  ennek alapjául szolgáló előzetes megállapodást a Módtv2. hatálybalépését követő hat hónapon belül kell megkötni. A feltételeket nem teljesítő külföldi felsőoktatási intézmény működési engedélyét az oktatási hivatal visszavonja és 2018. január 1-jét követően a külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi képzésének első évfolyamára hallgató nem vehető fel azzal, hogy a  2018. január 1-jén már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be.”
A fenti szövegelemzésből ki-ki vonja le a megfelelő következtetést, és döntse el, vajon tényleg kizárólag Soros György rágalma, hogy a 12 napos hajszával átverekedett törvénymódosítás egyedüli célja a CEU ellehetetlenítése, vagy valóban ez volt a törvényalkotók hátsó szándéka? Tényleg mindenki szembe jön az autópályán, vagy a kormány számította el magát, de rettenetesen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése